Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

Реєстрація в пошукових системах і каталогах:

1) Реєстрація в каталогах. Процес реєстрації в каталогах достатньо простий. Проблему представляє така реєстрація, після якої користувач зможе за відповіднми запитом швидко знайти певні Web-сторінки.

Для цього, перш за все, Web-сайт повинен бути достатньо якісним, щоб модератор каталога не відмовив в його реєстрації.

Далі необхідно досягти того, щоб Web-сайт був включений саме в той розділ каталога, який найбільш для нього підходить. Якщо це можливо, то бажано зареєструвати не тільки головну сторінку, але й деякі інші основні сторінки, варіюючи ключові слова й описи. В цьому випадку ймовірність знайти одну із сторінок Web-серверу зросте.

Треба відзначити, що користувач може шукати інформацію в каталогах двома способами: переходячи по ієрархічній системі підкаталогів або використовуючи внутрішню пошукову систему. У другому випадку пошукова система робить пошук виключно по короткому опису і ключовим словам Web-сайтів, занесених в систему каталога при реєстрації. Тому необхідно ретельно скласти опис і підібрати ключові слова, виходячи з того, як користувачі, швидше за все, будуватимуть запити для пошуку, які ключові слова або вирази будуть при цьому найбільш вірогідні.

2) індексація в пошукових системах. Індексація сторінок Web-серверу в пошукових системах є включенням інформації про них в індекси пошукових систем. Індексація включає багато різних моментів, тому її результат значно залежить від обліку ряду чинників при розробці Web-сайту.

Кожна пошукова система шукає, індексує і видає результати за своїми певними правилами, причому ці правила з часом можуть змінюватися. Як наслідок, практично неможливо, щоб Web-сайт був в першій десятці всіх пошукових систем.

Реклама з використанням електронної пошти. Електронна пошта є одним з найстаріших і найпоширеніших інструментів Інтернету. На механізм електронної пошти спираються багато популярних засобів віщання в Інтернеті, куди входять списки розсилки, дискусійні листи й індивідуальні поштові повідомлення. При правильному використанні електронна пошта може стати одним з ефективних інструментів маркетингу в Інтернеті, розвитку іміджу фірми або реклами.

Багато західних експертів сьогодні сходяться на думці, що відгук на правильно розміщену рекламу в службах Інтернету, використовуючих електронну пошту, вище, ніж відгук банерів на Web-сторінках, і, що саме головне, вища якість переходів на сервер рекламодавця, тобто серед загальної кількості відвідувачів частка по-справжньому зацікавлених відвідувачів достатньо велика.

Особливостями і перевагами електронної пошти як засоба реклами є такі:

1) електронна пошта з'явилася задовго до появи WWW і є практично у всіх користувачів Інтернет;

2) можливість персоніфікованого обігу;

3) завдяки чіткому тематичному розподілу списків розсилки і дискусійних листів можна впливати на цільову аудиторію;

4) цікаве з погляду одержувача повідомлення може бути легко поширене серед його колег і знайомих;

5) більшість користувачів сьогодні має поштових клієнтів, що підтримують формат HTML, що дозволяє розміщувати в повідомленнях не тільки текстову, але й графічну рекламу, зокрема банери, а також відстежувати кількість переходів на сайт рекламодавця за посиланням в листі.

Основними напрямами використання електронної пошти як інструменту маркетингу є:

1) розсилка індивідуальних листів. Розсилка індивідуальних листів є одним з дуже ефективних, але разом з тим і трудомістких методів. Однією з головних проблем методу є робота зі збору адрес користувачів, яким пропозиція фірми може бути дійсно цікавою. З іншого боку, в результаті проведеної роботи лист потрапить саме тій людині, в чиїй увазі фірма зацікавлена найбільшою мірою;

2) використання списків розсилки. У Інтернеті існує безліч списків розсилки, які присвячені різним тематикам. Ведуть їх, як правило, люди, добре поінформовані в даному питанні, регулярно розсилаючи по електронній пошті чергові випуски розсилки;

Існують відкриті розсилки (для всіх бажаючих), закриті (для людей певного круга), безкоштовні (існуючі за рахунок ентузіазму творців, спонсорської підтримки, платних рекламодавців) і платні.

Висока ефективність списків розсилки як інструменту маркетингу обумовлена тим, що вони звичайно є засобом комунікації, призначеним для певної цільової групи, і часто мають тисячі підписчиків.

3) дискусійні листи. Дискусійні листи створюються для обміну інформацією або обговорення питань з певної тематики. На відміну від списків розсилки, брати участь в дискусійному листі можуть всі охочі. Як правило, перш ніж повідомлення розсилається всім учасникам листу, воно проходить верифікацію модератором. Модератор листу — особа, відповідальна за відповідність повідомлень тематиці листу і за рівень представлення матеріалу. Типовим прикладом дискусійного листу є BWA (www. business.dp.ua), присвячений проблемам реклами в українському Інтернеті;

4) спам. До категорії спама відносяться:

а) масова розсилка поштових повідомлень користувачам, що не висловили бажання одержувати подібну кореспонденцію, причому немає різниці, чи комерційна це реклама або просто корисна, на думку відправника, інформація;

б) індивідуальні повідомлення, тематика яких не має до адресата прямого відношення;

в) підписка людини на список розсилки без його відома або бажання.

Відношення більшості користувачів Інтернет до спаму частіше є негативним. Згідно дослідження GVU (the Graphics, Visualization & Usability Center, www.cc.gatech.edu/gvu/), тільки 9 % користувачів читають подібні послання, 12 % одержувачів відповідають обуреними листами, а 1,5 % — надсилають скарги постачальнику послуг, або заносять адреси в спеціальні чорні списки.

5) Конференції і інші інструменти реклами. Конференції Usenet. Конференції Usenet бурхливо розвивалися ще до появи WWW, але зараз вони, на жаль, привертають все менше й менше користувачів. В значній мірі це викликано тим фактом, що на одне дійсно корисне повідомлення по темі доводиться декілька листів з рекламою. Не дивлячись на це, серед десятків тисяч діючих конференцій Usenet можна знайти декілька груп, участь в яких може бути корисним для бізнесу.

Конференції використовують ієрархічну систему назв, в якій можна легко знайти конференції, присвячені певній тематиці. Підписатися і працювати з групами новин, що цікавлять, можна, наприклад, за допомогою поштового клієнта Outlook Express, підключившися до якого-небудь серверу новин.

При роботі з Usenet можна використовувати спеціалізовану пошукову систему по конференціях DejaNews (www.dejanews.com).

Альтернативою звичайним конференціям є Web-конференції. По своїй структурі Web-конференції дуже схожі на конференції Usenet, в них також використовуються гілки (threads) дискусій і т.д. Відмінність полягає у тому, що вони працюють через Web-інтерфейс, тобто розміщуються на Web-серверах.

Партнерські програми. Як методи залучення нових відвідувачів і збільшення об'ємів продажів, з одного боку, і способу заробити комісійні — з іншого, широкого поширення в Інтернеті набули партнерські програми (affiliate programs, assotiate programs або revenue sharing-, bounty- і refferal programs). У партнерській програмі звичайно бере участь сайт-продавець товарів або послуг і сайти-партнери. Партнери розташовують у себе логотипи, банери або просто посилання на сервер продавця, за які останній платить їм комісійні. Залежно від варіанту програми комісійні можуть виплачуватися за кожного відвідувача, що прийшов по їх посиланню, за реєстрацію або підписку на пропонований товар або послугу або за вироблену покупку. Комісійні можуть бути фіксованою сумою або відсотком від досконалої покупки. Крім того, одні продавці платять тільки комісійні від першої операції, інші ж враховують і подальші покупки клієнта.

Вибір партнерської програми залежить від виду пропонованих товарів або послуг.

Прикладами таких сайтів є наступні: Barnes&Noble і Amazon.com — торгівля книгами, Cyberian Outpost і BuyDirect.com — продаж комп'ютерної техніки і програмного забезпечення, РАО Schwartz — продаж іграшок, Omaha Steak і The LobsterNet — торгівля продуктами харчування, CD Now — торгівля дисками і безліч інших.

Участь в партнерських програмах дає власникам Web-сайтів можливість отримання додаткового доходу від свого Web-серверу. Цей спосіб дозволяє уникнути складнощів, зв'язаних з використанням платіжних систем і наданням додаткових послуг своїм відвідувачам, що особливо важливе для власників сайтів з невеликим трафіком.

Негативні сторони участі в партнерських програмах: для сайту-продавця — необхідність використання досить складного програмного забезпечення, а для власників сайтів-партнерів — факт відправки свого відвідувача на інший сервер, з якого останній може й не повернутися.

Якийсь час досить гостро стояла проблема довіри до акуратності підрахунків і розрахунків у відносинах продавців з партнерами. Крім того, участь сайтів в декількох партнерських програмах може викликати додаткові труднощі, пов'язані з відмінностями в методах розрахунку і видами звітів, що надаються, в різних партнерських програмах.

Ці труднощі в здійсненні привабливого як для продавців, так і для власників сайтів варіанту співпраці зумовили появу сервісних компаній типа LinkShare (www.linkshare.net), Refer-It (www.refer-it.com) або ClickTrade (clicktrade.linkexchange.com), які як незалежна третя сторона регулюють спірні питання між продавцями і партнерами. Ці компанії створюють на своїх серверах базу даних продавців і базу даних потенційних партнерів, дозволяючи їм знайти один одного, розміщують інформацію про різні партнерські програми, часто оцінюючи їх по єдиних критеріях, і виконують роль розрахункової палати для продавців і партнерів, забезпечуючи підрахунки відвідувань, продажів, надання одноманітних звітів. Таким чином, вони є організаторами ринку, надаючи послуги партнерських взаємостосунків і залишаючись зацікавленими в наданні якісних послуг обом сторонам.

Найхарактернішим прикладом просування і використання партнерських програм є компанія Amazon.com (www.amazon.com), що стала завдяки застосуванню партнерських програм найвідомішим в Інтернеті продавцем книг, а сьогодні пропонує безліч інших товарів.

Таким чином, з приведеного вище матеріалу, можна зробити висновок, що основними інструментами зовнішньої реклами в Інтернеті є:

1) банерна реклама — один з найбільш ширше використовуваних засобів рекламування Web-сайту і залучення відвідувачів, а також хороший інструмент іміджевої реклами;

2) реєстрація сайту в Web-каталогах і індексація сайту пошуковими системами, обидва ці інструменти є одними з найефективніших для залучення відвідувачів на Web-сайт;

3) реклама з використанням електронної пошти, а також заснованих на її механізмах службах Інтернету — списків розсилки і дискусійних листів;

4) реклама з використанням служб телеконференцій і дощок оголошень;

5) партнерські програми, що є ефективним способом залучення нових відвідувачів і збільшення об'ємів продажів через Інтернет.

Найефективнішим інструментом зовнішньої реклами в Інтернеті є банерна реклама. На її частку припадає 80% всієї  реклами  в Інтернеті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]