Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
542.05 Кб
Скачать

4. Особливості та історія Сіднея

Сідней, по праву визнаний одним з найкрасивіших міст світу - це саме космополітичне, найвеселіше і найкрасивіше місто країни. Місто було засноване в 1788 р . на березі затоки Порт-Джексон (перше європейське поселення в Австралії) і всього за 200 з невеликим років перетворився з маленького селища каторжан у величезне (у 4 рази більше Москви при населенні всього в 4 млн. чоловік) ультрасучасне місто, що дбайливо зберігає пам'ятники своєї короткої історії.

Унікальний контраст хмарочосів Ситі і старих будівель районів Рокс і Кінг-Крос, сувенірних магазинів в районі Йоркс і Елізабет, і азіатських кварталів Чайнатауна і Ліверпуль-стріт, величезних зелених просторів парків і бульварів, і суперсучасних будівель олімпійських споруд Кронос-Хілл, Сідні Сьюпердом і Олімпік Стедіум в районі Хоумбуш, величної (і одній з найбільших у світі) бухти Сидні-Харбор і перекинутого через неї унікального однопролітного мосту Харбор-Брідж довжиною в 503 м . Під час обіду на Сіднейській Вежі на Маркет-Стріт, на висоті 305 м , Можна не тільки ознайомитися з плануванням міста, але і покуштувати безліч австралійських і азіатських блюд, екзотичні морепродукти, м'ясо кенгуру і ему. На Оксфорд-стріт зосереджена безліч барів і ресторанів, в районі Дарлінг-Харбор - сотні галерей, барів, готелів і ресторанів, а на Джордж-стріт і Маркет-стріт - кращі торгові точки міста.

Тут же можна прямо в межі міста позасмагати на розкішних пляжах Бонді (найзнаменитіший пляж в країні, його золотий пісок тягнеться на кілометр в довжину) і Менлі, відвідати один з найбільших в світі Акваріум Сіднея в Дарлінг-Харбор або зоопарк Торонга, в якому в 1916 р . вперше в світі почали містити тварин в природних умовах - у відкритих вольєрах, а також знамениту Оперу - символ Сіднея або вирубану в скелі ще першим губернатором міста оглядовий майданчик "Крісло пані Макгуайр» 1. Можна цілий день провести у величезному торговому комплексі «Будинок королеви Вікторії" або в шикарному Королівському Ботанічному саду, де зібрана велика колекція рослин з усього світу. У місті велика кількість цікавих культурних об'єктів - знаменитий Музей Сіднея Історії і антропології Австралії, Військово-меморіальна художня галерея, Національний Морський музей (дійсно цікаве місце - тут зібрано все про море і плавзасоби - від човнів аборигенів до лінкорів і дощок для серфінгу), Художня галерея Нового Південного Уельсу, Музей прикладного мистецтва і науки, один з найбільш «сміливих» музеїв миру - Музей сучасного мистецтва, Музей античності Ніколсона, Парк Диких Тварин, Австралійський музей, присвячений природної історії (один з 6 кращих у світі), Автомобільний, в якому зібрано 175 машин - від 1899 року до наших днів; Музей монет; Музей астрономії, розташований у колишній Обсерваторії будівлі 1858 року. Особливо цікаві набережна в районі Вулумулу і фабрика опалів, де можна не тільки дізнатися все про ці дивовижні камені, але і побачити весь процес перетворення непоказної гірської породи в дорогоцінні прикраси (Австралія виробляє до 90% світового об'єму опалів). Там же можна купити самі різні ювелірні прикраси з чорних опалів, перлів або кольорових алмазів. Більшість приїжджають до Мельбурну туристів в першу чергу прагнуть побачити знамениті курортні околиці - острів Філліп-айленд з його дивовижним «Парадом пінгвінів», один з символів Австралії - "Велику океанську дорогу» і мальовничі вивітрені береги на південному заході Вікторії, а також прекрасний Національний парк Порт-Кемпбелл, який славиться дивовижним зборами вапнякових «скульптур», що включають і знамениті «Дванадцять апостолів», «Лондонський Міст" і ущелина Лох-Ард. Не менш привабливе місце - лісовий масив Отуейз-Рейнджіз між затоками Аполло-бей і Лорн. Туристам рекомендують відвідати і старовинне містечко золотошукачів - Соверен-Хілл біля Балларата. У цьому «музеї під відкритим небом» можна побачити Австралію епохи "золотої лихоманки". Дуже приваблива екскурсія в гори Данденонг, розташовані в 50 км від Мельбурна, де можна покататися через густий ліс з величезною різноманітністю австралійської і завезеної флори на старовинному потягу «Паффінг Біллі» («Пихкаючий Біллі»).

Але головна визначна пам'ятка Австралії все ж таки - що тягнеться уздовж всього її східного узбережжя Великий Бар'єрний риф, що входить до списку Світової Спадщини ООН, з його відомими на весь світ кораловими рифами і островами-курортами Лайзард, Бедарра, Хайман, Хемілтон та ін Це найбільша рифова система в світі і найбільша структура, «створена» живими організмами планети. На півночі риф фактично безперервний і розташований всього в 50 км від берега, на півдні він розпадається на групи окремих рифів, в деяких місцях відступаючи від берега на 300 км . Сотні і сотні островів виступають з морських глибин на поверхню, і лише два десятки з них жилі. Великий Бар'єрний риф - «підводна Мекка» всіх аквалангістів світу.

Великий Бар'єрний риф Австралiї протяжністю більше двох тисяч кілометрів сформований з безлічі коралових «кілець», з'єднаних між собою наче ланцюг. Його складають мільйони коралів всіляких квітів, форм і розмірів, формуючи легкі витончені малюнки - якщо дивитися з повітря. Великий Бар'єрний Риф має не одну лінію коралів, як це може здатися на початку, а цілих три. Лінія зовнішня, середня і внутрішня, та, що ближче всього до берега.

Зростання коралів блокується декількома факторами. Один з них - це температура води, а інший - її солоність. Тому лінія коралів не продовжується, омивана прісної проточною водою з річок, що впадають в океан і запобігаючи зростання коралів в цих зонах. Великий Бар'єрний Риф в основному знаходиться в штаті Квінсленд і тому при переході з штату в штат він змінює свої імена. Наприклад, Територія Козерога в зоні Тропіка Козерога, Севереная Територія - між Каірнсом і Порт Дугласом, а Територія Уайтсандей навпроти однойменного острова. Бар'єр також утворює безліч островів, деякі з них навіть мають готелі, а деякі - абсолютно порожні. Деякі з них можна відвідати, маючи при собі дозвіл влади, але на них необхідно вести всі, включаючи їжу і прісну воду, і захисний крем від сонця. Деякі з цих островів знаходяться на території національних морських парків, на них не можна залишати жодної сміття, а також не можна вивозити представників флори і фауни.

Але основна частина Великого Бар'єрного Рифа формує кільцеподібні острови - атоли. Щоб дістатися до атолу, потрібно просто сісти на комфортабельний катер, які курсують до атолів з ранку до вечора. Відвідування Великого Бар'єрного Рифа - це найпопулярніший тур. Екскурсії на ці острови зазвичай тривають один день, але за додаткову плату можна залишитися на більший час. Поїздки на атоли дороги і чим далі від берега кораловий острів - тим дорожче обходиться туди поїздка. Але якщо ви хочете поплавати серед коралів і зробити фото - це варте того. Причому враження від занурення можуть відрізнятися в залежності від частини рифу.

Кернс - один з самих екзотичних куточків Австралії, «ворота» Великого Бар'єрного рифа і головний курорт півночі країни. Тут практично все підпорядковано туризму. Можна зробити поїздку в національний парк Стейтен-Рівер, відвідати гірське село-заповідник Куранда з її знаменитою оранжереєю тропічних метеликів, прокотитися на старовинному потягу по гірській дорозі мимо водопадів і дощових лісів, а в самій Куранда - пройтися по сотнях сувенірних магазинів і ресторанів. Після цього можна спуститися до моря по 7-кілометровій канатній дорозі «Скайтрейл», прокладеної над непрохідними дощовими лісами, або відвідати село аборигенів Тжапукаі, де для туристів влаштовують спеціальні вистави з місцевими піснями і танцями, добуванням вогню тертям і метанням списа або бумеранга. Любителів гострих відчуттів і дикої природи запрошують в незабутнє джип-сафарі по дощовим лісах або на рафтинг-сплав по знаменитій гірській річці Таллі-Рівер. Нарешті можна просто позасмагати на нескінченних безлюдних пляжах, що тягнуться від Мосмен до Ейр, здійснити екскурсію на красиве плоскогір'я Еттентон або проїхати по низці чарівних берегів, що протягнулися на 50 км на північ від Порт-Дугласа, щоб помилуватися захоплюючими прибережними пейзажами мису Трібьюлейшн («Мис Нещастя") або річки Дейнтрі.

Острів Магнетік-Айленд є, напевно, кращим на Землі місцем для занять дайвінгом і яхтингом. Тут чудові пляжі з коралового піску, прекрасні готелі і практично недоторкана дика природа - є навіть своя колонія коала.

Острів Лайзард-Айленд (Лізард) - один з самих ексклюзивних курортів в світі. Це найпівнічніший, найвідоміший, але також і дуже дорогий курорт Бар'єрного рифа. Зате гарантовані винятковий комфорт, вишукана кухня, прекрасні пляжі, рибна ловля, відмінний дайвінг (скати, манти, мурени і т. д.), теніс, круїзи, поїздки до рифів, водні лижі, басейн, ресторани і бари.

Хайман-Айленд - приватний острів, один з найбільш престижних австралійських курортів. Тут створені всі умови для відпочинку, прекрасна кухня (аж 10 ресторанів!), Пустинні пляжі, відмінний дайвінг, океанські круїзи, польоти "на всьому, що літає», уздовж берега курсує навіть справжній підводний човен! А вже водні лижі, віндсерфінг, катамарани, парасейлінг, теніс (6 освітлених кортів), сквош, бадмінтон, гольф, фітнес-центр, яхти, риболовля, галерея бутіків, бари - це все само собою зрозуміло.

Херон-Айленд - відокремлений курорт на південному закінченні Рифа, що також має репутацію одного з кращих місць для дайвінга на Землі. Острів оточений білими пісками, прозорими водами і дивовижними по красі кораловими рифами.

Бедарра-Айленд - саме втілення винятковості і розкоші, найдорожчий і розкішний острів Бар'єрного Рифа! Різноманітність рослин і тварин, відокремлені пляжі, прогулянки, теніс, водний спорт і прекрасна кухня. Проживання - тільки в окремих віллах з виглядом на океан і розкішними умовами.

Острів Фрейзер, що лежить практично посередині східного узбережжя материка, - найбільший на Землі піщаний острів, що також входить до списку Світової Спадщини ООН. Острів славиться своїми піщаними дюнами, прісноводними озерами (само по собі незвичайне явище для піщаного острова, з усіх боків оточеного океаном) і частими зустрічами з китами і дельфінами в прибережних водах.

Більш демократичні, але не менш цікаві, острови Бремптон, Хемілтон, Дейдрім, Орфеус, Фіцрой і Грін-Айленд, а також безліч дрібних, часто безіменних островів і рифів, що вінчають підводні масиви Великого Бар'єрного рифа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]