Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
542.05 Кб
Скачать

69. Канадські види: визначні пам'ятки

Унікальна природа країни, численні національні парки і заповідники, Нацоїнальний парк Маунт-робсон, водопади на р. Пліс-рівер, Форт Енн в Аннаполісі (провінція Нова Шотландія), фортеця Луїсбург на острові Кейп-бретон, історичне поселення Кингс-лендінг в Нью-брансуїке, історичний парк Ф. Д. Рузвельта на острові Кампобелло і музей Самуеля де Шамплейна просто неба на острові Сент-круа, Дом-музей канадського ученого А.Г.Беллана на острові Кейп-бретон і багато що інше.

Столичні об'єкти

Оттава (стара назва міста - Байтон) стала столицею Канади в 1857 році. Основні визначні пам'ятки Оттави - це Канадський музей природи, Музей науки і техніки, Національна галерея Канади і Парламентський Комплекс. Виставкові зали Оттави - Byward Market, La Maison du Citoyen, Le Salon des Arts і Arts Court відомі далеко за межами країни, любителям національного мистецтва рекомендується відвідати такі місця, як Ottawa Civic Centre, Congress Centre і Nepean Sportsplex, де продається і виставляється безліч дивовижних речей і предметів мистецтва. Любителів музики чекають приємні зустрічі з Оркестром Національного Центру Мистецтв, Симфонічним оркестром Оттави і багатьма іншими музичними колективами. Прямо в межі міста розкинулися прекрасні парки, найвідомішим з яких є парк Гатіне. Кожну весну під егідою голландської королівської сім'ї в Оттаві проводиться дуже барвистий Фестиваль тюльпанів.

Там, де звужуються води

Монреаль - найбільше місто провінції Квебек (у перекладі - "місце, де звужуються води") і найстаріше місто в Канаді. Знайомство з містом і його околицями краще всього починати з острова, на якому коштує центральна частина міста і його знаменитого моста Жака-картье. Сучасний Монреаль - це місто хмарочосів, швидкісних магістралей, величезний міжнародний транспортний вузол, морські і повітряні ворота країни. Розташовані в декількох десятках хвилин їзди від Монреаля гори Лаврентія і Лаврентійського національного парку відомі як прекрасний гірськолижний курорт, особливо популярний відпочинок на знаменитій лижній станції в Бронмонте з освітленою ніччю лижною трасою. Відпочинок у Карпатах

У Квебеке є декілька університетів на чолі з найстарішим в Канаді Університетом Лаваля, названим на честь першого Єпископа Нової Франції, - Франсиса Монморанси-Лаваля, а також знамениті водопади Монморанси. Ландшафти південного Квебека настільки різноманітні і чарующи, що він отримав в Канаді неофіційну назву "Прекрасна провінція". У Квебек-ситі - столиці провінції (а колись і всієї Канади), збереглися єдина в Північній Америці міська кріпосна стіна і цілий район середньовічної забудови - Латинський квартал. Розташований на скелі, з його крутими і вузькими вулицями, Квебек-ситі більше всього схожий на Таллінн.

Місце зустрічі

торонто (на мові гуронов це слово означає "місце зустрічі") - найкрупніше канадське місто, що веде культурний і торговий центр англомовної Канади, міжнародний еталон чистоти і порядку. Тут працюють драматичні театри, Національний балет, Національна опера, Центр мистецтв, консерваторія, Королівський музей Онтаріо і ін. Крім того, місто знамените своїми чотирма професійними спортивними клубами і спортивними аренами: Skydome - гігантський критий стадіон (площа 8 акрів, 31 ярус, розрахований на 56,000 глядачів), Hockey Hall of Fame and Museum - хокейний стадіон і музей, де зберігаються найпрестижніші кубки світових чемпіонатів, у тому числі і Кубок Стенлі. Так само в Торонто знаходиться найвища будівля в світі - Башта "Си-ен-тауер" (553 м.) і знаменитий торговий Ітон Центр.

Тут робиться вино

Онтаріо славиться своїми виноградниками, де проводиться левова частка знаменитих канадських вин, а також Ніагарським фестивалем винограду і вина. Привертають велику увагу у туристів і Каса Ломи - ексцентричний замок, побудований банкіром Генрі Пеллатом в 1914 році, Форт Йорк - старий форт, побудований в 1793 році для оборони затоки Торонто, Спедіна - замокнув, побудований в 1866 році для засновника "Домініон банку" Джеймса Остіна, і, звичайно ж, одне з чудес природи - Ніагарський водопад, який знаходиться в 100 км. від Торонто, на півдні, в місті Ніагара Фоллс. Дуже цікаво побувати в Королівському музеї, Художній галереї провінції Онтаріо і зоопарку.

У ніг величних піків

Ванкувер - одне з живописних міст Канади, третій за кількістю жителів. Центральна частина Ванкувера розташована біля підніжжя двох величних піків (Маунт Сеймур і Холліберн), заввишки близько 1300 метрів. Через річки Ванкувера прокладено 20 мостів, дуже популярні у туристів парк «Стенлі» і його приморська набережна, Ботанічний парк королеви Єлизавети, Театр форда, Музей сторіччя і Морський музей. Ванкувер оточений густими лісам і високими горам, і напевно тому найпопулярніші туристичні маршрути, екскурсії і місця, так або інакше, мають найпряміше відношення до природи, що так ретельно оберігається тут. У Вікторія обов'язково відвідаєте музей класичних автомобілів, парк Сандерберд і історичний парк Форт-родд, в Тандерберд Паренню можна побачити предмети культу і побуту місцевих індійців. Це типове англійське місто вікторіанської епохи, з її архітектурою, вуличною скульптурою, правильно спланованими садами, стриженими лужками і скверами. Здається, що час не владний над цим містом.

Все для летнего відпочинку

найцікавіші місця Калгарі - зоопарк і Парк динозаврів. Портаж-ла-прері цікавий історичним селом індійців і Музеєм освоєння Канади в старовинному форті, а Халле - Канадським музеєм цивілізації. Острів Принца Едуарда, розташований в затоці Св. Лаврентія, прекрасний для літнього відпочинку. Долини Св. Лаврентія і Приозер'я з національними парками "Лаврентійський", "Алгонкинський" і "Ла-верандр" щорічно відвідуються більш ніж 300 тис. туристів зі всього світу. Канадські Кордільєри - каньйон річки Фрейзер, перевал Йеллоухед, вища точка Канадських Скелястих гір - р. Робсон (3954 м.), знамениті Колумбійські крижані поля - ідеальні для активного відпочинку і туризму. У країні безліч національних парків і заповідників, загальною площею 730 тис. кв. км. Національний парк Вуд-баффало - це місце, де можна побачити бізонів. Льодовиками і водопадами можна милуватися в парках Кутене, Гласье, Йохо і ін. Льодовики, озера, гарячі джерела - гордість парка Джаспер, парк Бауфф знаменитий своїми гарячими джерелами. Річки Юкона - ідеальне місце для спортивної рибалки.

Щонайдовші і великі

Канада має найбільше морське побережжя в світі - 244 тис. км. (включаючи острови). На межі Канади і США знаходяться Великі Американські Озера - найбільше водоймище з прісною водою. Вулиця Йонге Стріт в Торонто - щонайдовша вулиця в світі. Найвища будівля в світі - башта "Си-ен-тауер". ООН офіційно визнала Торонто самим "багатонаціональним містом миру" - жителі міста говорять на 100 мовах.

47. Австралія, як континент, привертає до себе велику увагу туристів з усього світу. Люди приїжджають у цю країну і часто залишаються тут на постійне місце проживання. Це відбувається тому, що в Австралії імміграційне законодавство дуже лояльно ставиться до іммігрантів. Бізнес еміграція з Австралії пояснюється деякою заповненістью ринків збуту продукції, і тому з'являється необхідність подальшого розвитку бізнесу. Австралія має досить сильну і стійку економіку, що пояснює її величезний бюджет. Бюджет Австралії формується в основному завдяки розвиненій промисловості країни і туризму.

Необхідно також зазначити, що Австралія справляє прекрасне вино. Вино Австралії є однією з визначних пам'яток країни.

Історія виробництва вина в Австралії налічує трохи більше двохсот років, що за європейськими мірками всього нічого. Стільки ж і найстарішим поселенням вихідців з різних європейських країн, де іммігранти висаджували привезену з батьківщини виноградну лозу. Через це в багатьох австралійських виноробних династій цілком європейські прізвища, а на континенті історично склалося оригінальне географічне розділення виноградних сортів і відповідно винних стилів.

Виноробство зосереджено в основному на південно-сході, приблизно від Аделаїди до Сіднея. Є виноградники і на крайньому південному заході, в районі Перта, а більш північні землі непридатні для вирощування лози по природно-кліматичних умов.

Один з найстаріших виноробних районів Австралії - знаменита Мисливська долина (Hunter Valley) на північ від Сіднея, перша лоза тут була висаджена ще в 1828 році. Клімат в цих краях практично субтропічний - дуже спекотне літо і волога осінь. Верхня частина цієї долини (Upper Hunter) в основному дає білі вина, знаменита вона в першу чергу своїм Chardonnay. Але якщо, наприклад, в тій же долині Yarra або в околицях Аделаїди роблять класичні вина Chardonnay (легкі, тонкі, з фруктово-цитрусовим ароматом, вони відмінно йдуть під рибу і морепродукти), то більш насичене Chardonnay з долин Barossa або Hunter вимагає і більше важкої їжі на зразок смаженої качки, дивною для європейця в цій ситуації.

Заповзятливі австралійські винороби іноді витримують свої вина не в дубових бочках, як це прийнято в усьому винному світі, а у великих ємностях з нержавіючої сталі, опускаючи в них дубові бруски, стружку або навіть тирсу. Такі технологічні новації не афішуються на пляшкових етикетках, де розпливчасто згадується просто дуб. З іншого боку, австралійці і не особливо приховують ці прийоми, активно обговорюючи в своїх професійних колах оптимальні строки такого роду «витримки».

Бюджет Австралії постійно поповнюється за рахунок перебування туристів у всіх країн світу. Людей у ​​цю країну, перш за все, приваблює цікаве географічне положення, а також її дивовижний тваринний і рослинний світ. Австралія має прекрасний і м'який клімат.

Австралія багата на визначні пам'ятки і унікальну флору і фауну, що роблять їх дуже привабливими для відвідування.

Австралійський континент має досить виразну рослинність, характерну тільки для нього: з 22 тисяч видів рослин Австралії близько 90% зустрічаються лише тут. Всього лише близько 2 тисяч видів рослин були завезені. Більшість рослин Австралії вічнозелені. На північному сході країни ростуть тропічні ліси, а також листяні. Пальми і папороті ростуть разом з дубом, ясенем, березою. На північному узбережжі знаходяться мангрові зарослі1. У лісах південно-сходу і південного заходу переважає евкаліпт, якого налічується більше 500 видів, окремі дерева досягають висоти 90 м . Особливо багато в регіоні диких квітів. В Австралії росте також понад 500 видів акації: квітка золота австралійської акації є національною квіткою країни і зображений на її гербі.

Фауна Австралії не менш різноманітна і унікальна. Близько 70% птахів, 88% рептилій та 94% жаб характерні тільки для Австралії. Однією з дивних рис Австралії є відсутність представників більшості загонів, представлених на інших континентах. Проте в Австралії у великій кількості знаходяться яйцекладущіе ссавці - качконіс, водний ссавець, покрите хутром і має дзьоб, схожий на качиний; єхидна, або колючий мурахоїд. Більшість місцевих ссавців - сумчасті, найвідомішими з яких є кенгуру. У Австралії налічується близько 50 видів кенгуру: найбільшими представниками є великий рудий кенгуру і сірий кенгуру, що стрибають до 9 метрів у довжину. На деревах також живуть деякі сумчасті: опосум і коала. До відомих сумчастих відносяться вомбати, австралійські бандікут, сумчастий миша. Рептилії також представлені досить широко: серед них два види крокодила, один з яких - гребневий крокодил - досягає довжини 6 м . В Австралії близько 100 видів отруйних змій, з них особливо виділяються тайпан на півночі, австралійська тигрова змія і гадюка на півдні, австралійська медноголовая змія і чорна змія в решті регіонів. Прибережні води є домом для великої кількості морських тварин: на півдні кілька видів китів, а на деяких частинах південного узбережжя - тюлені, в північних водах - дюгонь, трепанг. У прибережних водах Австралії живе досить велика кількість небезпечних тварин: близько 70 видів акул, в тому числі чорна акула і рифова акула; медузи, морські змії, восьминоги. Серед комах особливо примітні гігантські терміти, а гігантські земляні хробаки в штаті Вікторія є найбільшими у світі (від 0,9 до 3,7 м в довжину). Птахів на континенті більше 700 видів: страус ему, казуар, кукабарра, що відрізняється моторошним сміхом, Лірохвіст, велика кількість папуг і какаду, чорні лебеді, тонкодзьобий буревісник і багато інших. Кілька слів необхідно згадати про релігію Австралії. Релігія - це, перш за все, якісь уявлення і дії людини, які пов'язані з певними поняттями про сенс життя, а також наявність віри в надприродні сили природи чи магії. Корінне населення Австралії - аборигени. На території сучасної Австралії до цих пір збереглися деяку кількість племен, які залучають різні потойбічні сили і вірять у магію. На одній стороні вірування в магію Австралії перебуває особлива магія, або її види, які не пов'язані з участю різного роду духів, і надприродною силою людини. Ця магія племен Австралії заснована на існуванні різного роду обрядів і присвят. З іншого ж боку магія на увазі під собою активну участь духів і так званої чорної магії, яка використовується в деяких племенах Австралії. Музеї Австралії зберігають у собі всю накопичену історію багатьох століть цього континенту. У них можна познайомитися з фактами людського життя в сухих умовах пустель і напівпустель. Музеї розташовані в багатьох великих містах Австралії, а так само є, так звані, музеї під відкритим небом. Експонатом в таких музеях є сама природа, яка створила дивовижні, незабутні ландшафти. За шляху свого розвитку Австралія та Канада тісно взаємодіяли між собою. Багато австралійських експонати вивозилися для збереження і для загального огляду. В Австралії особливості спілкування є основними факторами для становлення австралійської народності. Завдяки цьому, створюються умови, для організації музейних виставок стародавнього і сучасного мистецтва та творчості. На таких виставках представлені багато роботи різних жанрів і манери виконання. Вони проходять щорічно у великих містах Австралії, таких як Мельбурн, Сідней, Перт. Досить цікавими є експонати, пов'язані з морськими подорожами. Австралія та плавання - два, близькі поняття, так як Австралія - ​​материк, оточений з усіх боків нескінченними водними просторами. Переплисти їх і потрапити на інший континент можна лише на човнах. Архітектура Австралії має багато особливостей. У австралійський умовах точність і міцність конструкцій мають важливу роль. Австралія готелі і готелі будує з окремим підходом, все створюється для зручності і комфорту приїжджих туристів. Австралія, відпочинок в Австралії таким чином підкріплений комфортабельністю готелів, зручними апартаментами і якісної обслугою. Так, як більшість людей на материку живе на узбережжі океану, отже і архітектурні споруди переважно зосереджені саме там. Туристів до Австралії найчастіше залучають столиці штатів цієї країни і невеликі села, яким нараховується ось вже сотні років.

Як вже було згадано вище, столиця Австралії - Канберра. У перекладі з мови аборигенів це слово означає «місце зустрічі». Місто є адміністративним центром країни, в основному тут розташовані всі головні керуючі структури Австралії. Канберра була заснована як компроміс у боротьбі двох культурних і економічних центрів країни, Сіднея і Мельбурна, за титул столиці Австралії. Канберра - місто порядку, він спочатку будувався за певною схемою, і сьогодні дивує всіх своєю продуманою і акуратною плануванням. Географічно столиця Австралії знаходиться посередині між Мельбурном і Сіднеєм, біля підніжжя гір. Місто не розташований біля моря, на відміну від інших найбільших міст країни, це один з факторів, що обумовлюють більш тихий і спокійний ритм життя Канберри. Дорога до столиці Австралії йде повз крихітних історичних містечок. По приїзді до Канберри можна відвідати військовий меморіал Австралії, після чого поглянути на місто з оглядового майданчика на горі «Ainslie». Також чудовий вид на місто відкривається з оглядових майданчиків Телевізійної Башти, одна з яких є відкритою: тут можна побачити кругову панораму Канберри з висоти 195 метрів. Потім можна відвідати «Квестакон» (національний австралійський центр науки і техніки), зоопарк, Меморіал Джеймса Кука, а також послухати музику в районі Карильйон. У центрі міста можна купити сувеніри і відчути неповторну атмосферу столиці. Після цього можна побувати в будівлі нового Парламенту, відвідати Палату Представників і Сенат. Тут під час екскурсії можна дізнатися багато цікавого про австралійському державу та її історії. Наприкінці екскурсії можна проїхатися по тому району міста, де розташовані посольства більшості країн, багато з яких побудовані в традиційних національних стилях. Національний зоопарк Австралії розташований всього в п'яти хвилинах від центру Канберри, і має безкоштовну парковку. У ньому представлена ​​величезна колекція місцевих та екзотичних тварин, а також найбільший в Австралії морський акваріум, в якому кожен зможе побачити щось цікаве для себе. По парку можна просто прогулятися і поспостерігати за тваринами, або провести тут весь день з родиною і друзями і влаштувати пікнік, для цього тут є всі можливості. Гордістю національного зоопарку Австралії є одне з найрідкісніших тварин на планеті - Королівський гепард Джама. Цікаво те, що цей зоопарк приватний, він не отримує ніякого додаткового фінансування від держави. Це все одно, що тримати 28 видів рідкісних на планеті тварин у себе у дворі. У цьому зоопарку зібрана найбагатша в Австралії колекція великих кішок, включаючи пару гібридів тигриці і лева. Справжньою пригодою, яке запам'ятається вам на все життя, стане тур Zooventure (Зоопригоди). Зоопарк пропонує відвідувачам погодувати з рук бенгальського тигра (через грати, природно), помацати дику собаку дінго, погодувати виноградом малайського ведмедя і дати бурому ведмедеві злизати мед прямо у вас з руки. Але вам повинно бути як мінімум 10 років. В австралійському національному зоопарку також проходять шкільні освітні програми, під час канікул діти весело проводять час і дізнаються багато нового про життя тварин. Квестакон - це національний австралійський центр науки і техніки. Він знаходиться в Канберрі на березі озера Берлі Гріффін в так званому Парламентському трикутнику. Це місце особливо популярно серед студентів та сімей з дітьми. Сюди приїжджають і австралійці, і іноземні туристи. У центрі також є три театральних зали, в яких проходять вистави театральної трупи Квестакона «Збуджені частки», найчастіше це розважальні вистави для сімейного перегляду. Трупа також дає лялькові вистави для дітей і більш серйозні заходи, такі як семінари на наукову тему.

Австралійський військовий меморіал - це національний меморіал на честь усіх солдатів збройних сил Австралії та Нової Зеландії, які брали участь у війнах з боку Австралії.

Меморіал складається з 4-х основних частин: АНЗАК парад; меморіальну площу; будівлю меморіалу; сад скульптур. Площа і будівля Меморіалу відкриті щодня до 17.00. Парад і сад скульптур відкриті постійно. Під час Першої світової війни у ​​боях загинуло більше 60000 австралійців, і Австралійський Військовий Меморіал покликаний увічнити пам'ять про них, а також розповісти сьогоденням і майбутнім поколінням, що відбувалося на полях битв, які знаходилися далеко від Австралії, а також показати наскільки ці події важливі для історії країни. Після Другої світової війни було вирішено присвятити Австралійський Військовий Меморіал всім солдатам, полеглим у всіх війнах, в яких брала участь Австралія. Тут знаходиться могила невідомого солдата, а також одна з найбільших колекцій австралійського мистецтва в світі, включаючи роботи Тома Робертса, Артура Стрітон і Грейс Кессінгтон-Сміт. Не так давно в експозиції музею з'явилася кінохроніка з кадрами останніх днів опору Сінгапуру. Взагалі експозиція музею включає кілька розділів: предмети мистецтва, предмети зброї, військова техніка, аудіовізуальні матеріали, документи і т.д. Національний музей Австралії в Канберрі - це найбільший музей країни, присвячений її історії, географії і всьому, що з нею пов'язано. Заснований в 1980 р . він успадкував досить уривчасту колекцію предметів, у тому числі вози, в які запрягали коней і кілька старих автомобілів. З того часу багато чого змінилося, так як куратори музею копітко працювали всі ці роки над поповненням колекції. Деякі експонати були подаровані музею, інші куплені або отримані від інших музеїв і колекціонерів (наприклад, від Австралійського інституту анатомії та Австралійського інституту аборигенів). Зараз в колекції музею близько 200 000 експонатів, що представляють величезну історичну цінність. У музеї висвітлюються три головні теми: австралійське суспільство та його історія починаючи з 1788 р .; Взаємодія людей з австралійським оточенням; культура і побут аборигенів Австралійського континенту. У різний час музеєм купувалися різні експонати. В даний час тут зібрана найбагатша колекція предметів мистецтва аборигенів, яка включає понад 1600 робіт різних художників з усієї Австралії. Серед іншого в Національному Музеї Австралії можна побачити газети, фотографії, обладнання та предмети побуту, ритуальну одяг, старовинні автомобілі, а також постійно поповнюється колекцію політичних карикатур. Безліч експонатів відносяться до історії перших поселенців і наступних хвиль імміграції, наприклад, найбільший експонат у музеї, корабель Хонг Хай, на якому в 1978 р . до Австралії прибуло 38 осіб. У будівлі, що сьогодні використовується як музей, з 1927 по 1988 рр.. перебував Парламент Австралії. Тепер тут проводяться різні виставки в основному з Національного музею та архівів Австралії. Тут же знаходиться Національна портретна галерея. Раніше ця будівля парламенту було політичним, географічним та соціальним центром столиці Австралії. Історично ця будівля асоціюється з найбільшими подіями в житті країни, такими як, наприклад, оголошення війни проти Японії в 1941 р . і відставка уряду в 1975 р . Неподалік від колишньої будівлі парламенту знаходиться «Посольство аборигенів», символічне житло аборигенів, яке було побудовано тут у 1972 р . з метою звернути увагу влади і змусити їх визнати, що спочатку австралійська земля належала аборигенам. Тут вперше з'явився червоно-чорно-жовтий прапор аборигенів. Цікаво те, що Комісія по австралійському спадщини сьогодні вважає, що це місце має особливе культурне значення. Національний заповідник Тідбінбілла знаходиться в 40 хвилинах їзди від Канберри, між двома гірськими ланцюгами: Тідбінбілла і Гібралтарської. Це ціла долина, в якій представлена ​​флора і фауна Австралії. Гори, що оточують заповідник - це справжній духовний центр для австралійських аборигенів. Тут донині знаходять величезну кількість артефактів, створених аборигенами. Це і предмети побуту, і доісторичні кам'яні житла. Найпопулярніші місця - це гора Тідбінбілла, кам'яне житло Біррігей, печера Богонг. Долина Тідбінбілла також відображає і 160 років присутності європейців на цій землі. Занедбані ферми, будинки перших поселенців і предмети їх побуту зустрічаються по всій її території. У Тідбінбілле величезну кількість рослин і тварин, у тому числі дуже рідкісних, перш за все таке різноманітність флори і фауни можливо завдяки розмаїтості клімату. Із-за близькості до гір, частина території долини покрито вологими екваторіальними лісами, частина - більш сухими заростями буша, є і альпійські луки і т.ін., завдяки цьому тут можуть жити ему, качконіси, єхидни, вомбати, кенгуру і валлабі, Лірохвіст, пелікани , лебеді та інші тварини практично в природних умовах. Але крім тварин тут є і маса цікавих можливостей для розваг. Наприклад, тут можна влаштувати пікнік (барбекю можна взяти безкоштовно) або покататися на велосипеді. Нещодавно в зоні для відпочинку відкрилася дитячий ігровий майданчик. За заповіднику регулярно водять екскурсії, проводять наукові семінари, освітні програми і т.д. Також тут можна порибалити, покататися на конях, ще на території заповідника регулярно проводять off-road ралі на мотоциклах і машинах. У 2003 р . в заповіднику сталася жахлива пожежа, в якому загинули майже всі його мешканці. У живих залишилися тільки одна коала, шість гірських валлабі, дев'ять чорних лебедів і ще кілька тварин. Але зараз парк швидко відновлює популяції тварин, багато тварин заново завезені з інших територій, деякі швидко розмножуються прямо в заповіднику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]