Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
542.05 Кб
Скачать

75. Як вже визначалося біля двох третин всієї території

країни покрите вологими тропічними лісами, є дільниці рідколісних

дерев і саванних територій. Переважають деревні вигляди, загальне

число яких доходить до 250 на 1 га. Домінують представники

dhorepnj`ponbhu і бобових. Ліси Східної Яви і малих Зондських

островів відносяться до тропічних змішаних листопадно-вічнозелених

лісів мусонного типу3. На низинних узбережжях отримали розвиток

мангрові хащі. В гірських районах на висоті 1 000 - 2 400 м

ростуть високостовбурні ліси з наявністю хвойних порід. Велике

розповсюдження одержують мхи. Кордон лісу минає на рівні 3 600 м.

Окремі деревні вигляди піднімаються до 4 000 м. Вище ідуть

альпійські луги і каменисті пустелі. В Індонезії більш 300

вулканів, 200 з яких – діючі.

В Індонезії існують унікальні парки та заповідники.

Парк Ujon Kulon, розташований вздовж західних берегів Яви, - місце

розповсюдження рідкого вигляду яванських носорогів, існування

яких, якщо не вжити екстрених мір, в найближчі 50 років просто

закінчиться. Там же живе безліч інших унікальних тварин. Парк

Komodo, що лежить на східних островах Nusa Tengarra, відомий своїм

"комодським драконом" - виглядом унікальної гігантської рептилії.4

Говорячи про коралові сади, слід виділити ряд островів

- Гили Ер, Гили Мено, Гили Траванган. Ці три згуртованих разом

острови Індонезії знаходяться неподалеку від північно-західного

узбережжя острова Ява. Навколо них в прозорій воді буяють чудові

коралові сади.

Говорячи про парки та заповідники слід відмітити

Національний парк "Кулон" (Ява) який дає можливість вчинити

подорож по тропікам.

Привертають увагу туристів екскурсійні зони,

розташовані у кратерів вулканів. Вулкан Кинтамани (Балі) дозволяє

мандрівникам насолоджуватися розкішною панорамою, що відкривається

з краю кратера, в якому укладене озеро Батур.

60. Національні парки Крюгер, Калахарі-гемсбок, Кагга-Кхама і інші численні заповідники і резервати, гарантують зустріч із слонами, носорогами, буйволами, левами і леопардами, влаштовуються полювання за межами заповідників на крупних копитних. У той-же час поряд можна помилуватися на пінгвінів і морських котиків.

Унікальні Драконові гори і Вельд, що є і природним пам'ятником і гірським курортом, центром гірськолижного спорту Африки. У Дурбані, фешенебельному місті-курорті, що славиться своїми східними базарами, золотими пляжами і розташованим неподалік узмор'ям Індійського Окена — найкращі місця відпочинку, підводного полювання, серфінгу і ін активних форм відпочинку у все Африці.

Кейптаун (осн. 1652 р.) — один з лучще в світі ботанічних садів, авеню Джордж, заповнена художниками і ремісниками, особняки староголландського архітектури, пишні будівлі вікторіанської епохи, численні пам'ятники і музеї, символ міста — Столова гора, сафарі в резервацію "Кагга-Кхама". З Кейптауна починається знаменитий "Гарден Рут" — "Садовий шлях" — один з найкрасивіших у світі екскурсійних марщрутов.

Йоганнесбург: алмазна фабрика, де Ви зможете придбати алмази прямо після ограновування, найбільший в Африці багатоповерховий торговий центр — Сендтон, "Маркет-сквеа" — один з найграндіозніших ринків Африки, Кимберлі: у самому центрі цього міста-музею знаходиться "Велика Дірка" — найбільша в світі рукотворна прямовисна свердловина, яка поклала початок "алмазній лихоманці" на початку століття, за невелику плату можна спробувати знайти алмаз самостійно. Мосселбай і Річардс-Бей — великі порти і курортні міста, між якими по побережжю протягнувся ланцюг парвоклассних готелів і пляжів ПАР — читайте також Відпочинок в ПАР Загальна інформація Політичний устрій Клімат ПАР Часовий пояс Валюта Візовий режим ПАР Населення Географія Мова Віросповідання

Південноафриканська Республіка (ПАР) - одна із найбільш економічно розвинутих, цікавих і привабливих для відвідування країн Африканського континенту. Офіційною столицею ПАР визнане місто Тсване (Преторія). Однак цей статус є досить умовним: у місті розташований лише уряд. Парламент знаходиться у Кейптауні, Верховний Суд - у Блумфонтейні. Площа країни складає 1,2 млн км2.

Через різноманіття етнічних груп, населення Південної Африки називають "народом веселки". В етнічній структурі переважає чорношкіре населення - 77 %, ще 11 % - білошкірі. Загальна кількість населення - 49 млн осіб.

Для геотуристичного положення ПАР притаманні цікаві особливості: води Атлантичного й Індійського океанів зливаються біля південного узбережжя країни; на території республіки сформувався неповторний рослинний і тваринний світ; африканський колорит і європейський вплив скристалізували унікальний культурний простір. Єдина проблема - значна віддаленість від головних споживчих ринків. Незважаючи на це, у кінці першого десятиріччя ХХІ ст. до ПАР приїздить до 8 млн туристів, які щороку привносять до економіки країни до € 6 млрд.

Південна Африка розташована в тропічних і субтропічних широтах Південної півкулі. Взимку тут формується область високого атмосферного тиску і панує суха прохолодна погода. Влітку зі сходу надходять вологі повітряні маси з Індійського океану, випадає більша частина опадів, температура повітря помітно підвищується. У цілому розрізняють клімат центральної частини, західного і східного узбережжя. Кліматична діаграма Кейптауну на рисунку 2. 38. ілюструє кліматичні особливості, які притаманні територіям, що перебувають у зоні впливу субтропічного середземноморського клімату.

Територія ПАР омивається водами Атлантичного й Індійського океанів. Географічне положення на самому півдні Африки, на перехресті торгових шляхів, сприяло економічному розвитку країни. Однак основним фактором економічного зростання стали природні ресурси: алмази, золото, платина, уран, залізні руди, вугілля. Історія гірничорудної справи в ПАР створила своєрідні туристичні визначні пам'ятки. Так, у центрі міста-музею Кімберлі шукачі дорогоцінних каменів викопали "Велику Діру" - найбільшу у світі рукотворну діамантову шахту, що йде у глиб Землі майже на кілометр. Алмази зустрічаються тут і до цього дня. Тому туристи за невелику плату можуть спробувати щастя і знайти алмаз, рівних якому ще не було.

У ПАР безліч заповідників і національних парків (Ройяль-Натал, Ауграбіс, Еддо-Елефант, Умфолозі, Італа, Веллі, Піланесберг, Ботсалано, Нейчес-Веллі), природні ландшафти яких стали уособленням Африки. Особливо привабливими є парки в Драконових горах, де туристи мають змогу милуватися п'ятикаскадним водоспадом Тугела, який вважається другим за висотою у світі (948 м), озером Санта-Лючія, так званим "Амфітеатром" - восьмикілометровим бескидом і велетенською базальтовою стіною протяжністю 250 км. Не менш цікавими природними пам'ятками багаті плато Трансвааль і Кару, пустелі Наміб і Калахарі та інші райони країни. Але "візитівкою" країни є Крюгер-парк, розташований у Східному Трансваалі. На площі майже 2 млн га (територія Словенії або Ізраїлю) охороняються природні комплекси саван, сухих рідколісь і тропічних лісів. У парку живе близько 150 видів ссавців (антилопи, буйволи, носороги, слони, леви, леопарди, гепарди), 500 видів птахів, більше 100 видів рептилій, 33 види амфібій, 50 видів риб.

У 2007 р. більше половини туристів, що відвідали Південну Африку, зупинили свій вибір на відпочинку в національному парку або заповіднику.

Вздовж узбережжя розташована низка морських курортів. Найбільш відомі серед них - Амланга-Рокс, Сан-Сіті. Останній приваблює туристів ще і сучасним тематичним парком. Дурбанська "Золота миля", яка тягнеться на кілька десятків кілометрів, вважається одним із кращих районів в Африці для пляжно-купального відпочинку, підводного полювання, серфінгу та інших видів туризму.

Улусабу, що в перекладі означає "безпечні землі" – місце для елітного відпочинку в ПАР. На будівництво туристичного комплексу, який розмістився на шляху міграції тварин руслом річки Рок Лодж, було затрачено $ 15 млн. Комплекс органічно вписався у довкілля і не створює видимих проблем для диких тварин. Антропогенний тиск регулюється фінансовими важелями. Вартість доби перебування в Улусабу – $ 14 тис. На туристів чекають розкішні номери, оздоблені у народних африканських традиціях із використанням екологічно чистих матеріалів, обіди, зготовані у термітнику, "занурення у дику природу" із відкритих веранд і багато інших пригод, пов’язаних зі світом тварин.

На відміну від багатьох африканських держав, ПАР володіє потужними культурно-історичними туристичними ресурсами, зосередженими у багатьох містах і регіонах країни (табл. 2. 14).

ПАР - велика виноробна країна. Вина експортуються більш ніж у 50 країн світу. У ПАР стимулюється не лише вирощування винограду і виробництво вин, а і розвиток "винного" туризму, який знайомить із головними виноградарсько-виноробними районами, традиціями та специфікою вирощування і переробки винограду. Часто "винний" туризм приносить власникам ферм більше прибутків, ніж винне виробництво. Головний район розвитку такого виду туристичної діяльності - адміністративні утворення, які виникли на території колишньої Капської провінції.

Місто/регіон Головні туристичні об’єкти і ресурси

Йоганнесбург Сад Оппенгеймера; Музей історії країни; Геологічний музей; Палеонтологічний музей; планетарій; печери Стеркфонтейн; культурне поселення Леседі в Сварткопс-Хіллс; історичне селище зулу Сібайя-Зулу-Бома; зулуський крааль Фумангена-Зулу; найбільший у південній півкулі торгово-комерційний центр Карлтон;

Тсване Площа Керкплатс; парк Брайнтіріон, де розташована офіційна резиденція президента ПАР; Музей Крюгера; будинок Мелроуз; Монумент Першопоселенцям; форт Клапперкоп; обсерваторія "Радкліфф"; Муніципальна художня галерея; Музей природничих наук та індустрії; Музей історії національної культури; Музей Поліції; Музей Корта Стенберга; Музей природної історії Трансваалю; музей під відкритим небом Пьєрніф; Музей Саммі Марка; культурне поселення Мапоч Ндебеле;

Дурбан Храм Шрі Амбалаваанар Алайям; мечеть Джума; Національний музей природної історії, Музей природничих наук, Музей старих будівель; Центр африканського мистецтва; Парк рептилій Фітцсиммонс; дельфінарій Сі-Уорлд; Ботанічний сад;

Пітермаріцбург Музей провінції Натал; Парк королеви Єлизавети; Музей Вортреккер; Національний ботанічний сад Натал;

Кейптаун Касл – найстаріша будівля ПАР; будівля Парламенту; собор Св. Георгія; резиденція президента ПАР; мечеті Пінк-Палм-Трі та Нурел-Намейда; турецькі бані; найдовша торгова вулиця континенту – Фуртреккер-Роуд; Ботанічний сад Кірстенбош, комерційний центр Сіті-Боул; авеню Джордж; зразки архітектури вікторіанської епохи; резервація Кагга-Кхама, острів-в'язниця Роббен;

Іст-Лондон Акваріум; Музей Іст-Лондона, у якому зберігається єдине у світі яйце птаха додо;

Кімберлі Гірничорудний музей; Музей образотворчого мистецтва; копальня Біг-Хоул, яка вважається найбільшою у світі (діаметр – 1,6 км);

Блумфонтейн Національний парк Голден-Гейт-Хайлендз; Національний музей; Військовий музей Бурської Республіки; Національний літературний музей; Культурне поселення басуто;

Порт-Елізабет Океанарій; парк слонів; музейний комплекс "Порт-Елізабет"; вікторіанські квартали Старого міста;

Франшхук Найбільший у південній півкулі винний погріб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]