Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна характеристика європейського мистецтва....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

11. Творчість франсуа бушше.

Найталановитішим майстром повязаним з королем Людовіком 15, був Француа Буше(1703-1770) він в своїх полотнах зображав міфологічні сюжети це давало можливість зображати оголене тіло. Гамма його полотен була блідо-рожева, блакитна, з використанням напівтонів. Він був придворним художником короля і директором Академії. Також виконував ескізи для гобеленів. Працював для театрів, ілюстрував книги. Його полотнам властива привабливість і миловидність . також для Буше характерні пасторалі або пастуші сцени. Його пастухи і пастушки були нарядні молоді юнаки та дівчата зображені на фоні пейзажу. Писав багатожанровіх картин де зображав аристократичне суспільство, також портретів, релігіозних картин, пейзажів квіти, орнаменталі картини. Був талант декоратора, оздоблював приміщення.

12. Творчість жана батиста симеона шардена

Зявився Жан Батіст Сімеон Шарден(1699-1779) вчився в академії у живописців. Малював з натури, це його принцип був до кінця життя. Найбільшу славу і визнання йому принесли натюрморти. Він писав глиняні глечики, склянки, пляшки, простий кухонний посуд оточений фруктами та овочами, іноді рибу чи убиту дичину. Натюрмор «Мідний бак», «Десерт», «Натюрморт з атрибутами мистецтва». Також писав жанрові сцени, де зображав побут третього класу. Він перший який зобразив життя нищих. Його сюжети не наділені якимось драматизмом, а зображають прості сцени, мати з дитиною, люди які читають молитву за столом, багато сюжетів з пралями, з дітьми, побутові сцени. Його твори не наділені сентиментальністю і літературністю.

Він також був одним із засновників реалістичного портрету в них відсутні манірні і показні пози і будь яка ідеалізація. Передається правдивість характеру і моральні якості. До найкращих портретів належать автоортрет та портрет дружини виконані пастеллю.

13. французький живопис другої половини 18 ст.

В 2 половині 18 ст мистецтво переживає велиий підьом. Широко розповсюджується пейжаж, починає зявлятися багато акварельного живопису. Англія диктує моду на садово-паркову архітетуру. Утворюється академія мистецтв, систематичні виставки і виникають приватні колекції.

14. творчість оноре фрагонара

У великих історичних картинах Фрагонара мало оригінальності; у його пейзажах природа є дуже переінакшеною і прикрашеною; зате жанрові його картини, хоча і не позбавлені манірності, полонять глядача розумно складеною композицією, граціозністю малюнка, витонченістю і делікатністю кольорових тонів, плавністю і соковитістю зображених предметів і взагалі тонким смаком виконання. До відомих робіт належать: «Урок музики», «Пастораль» (Амури вказують відпочиваючим під деревом коханцям на циферблат), «Купальниці», «Спляча німфа», «Амур, що знімає сорочку з красуні» (La chemise enlevee), «Молодий гітарист», «Молода читачка» і «Натхнення», що знаходяться в Луврському музеї; «Сімейство фермера» і «Поцілунок крадькома» в музеї Ермітаж; «За відсутності отця і матері», «Хованки», «Замовкнув», «Генріх IV і Габріель» і «Вчені собаки» в різних приватних колекціях.

З гравюр Фрагонара особливо цікаві: «Шафа» (батьки дівчини знаходять коханого дочки, захованого в шафі - власна композиція художника; дуже рідкісний лист), «Обрізання» - з композиції італійця Тьєполо, «Антоній і Клеопатра» з Лібері, «Вечеря в Емаусі» з Річчі і «Стрітення Господнє» з Тінторетто.