Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна характеристика європейського мистецтва....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

17. Творчість жана батиста пигаля

Жан-Батист Пигаль (Jean-Baptiste Pigalle, 1714—1785) — разносторонний французский скульптор. Его именем названы площадь и квартал в Париже.

Первоначальное художественное образование получил под руководством Лелоррена и Лемуана, потом жил несколько времени в Италии. По возвращении Пигаля на родину были им исполнены изваяние Мадонны для церкви Инвалидов и две статуи Людовика XV, из которых одна отправлена в Реймс, а другая помещена во дворце Бельвю.

В течение 1750-х годов Пигаль пользовался покровительством маркизы де Помпадур. Для неё он изваял несколько статуэток детей — обаятельных, но с налётом сентиментальности (напр., «Мальчик с клеткой для птиц», 1750). С течением времени Пигаль проявил себя и мастером психологического портрета («Дидро», 1777). Его безупречное с точки зрения анатомии изображение нагого Вольтера, выполненное незадолго до смерти философа, вызвало скандал, будучи выставленным в Салоне.

В 1774 г. Пигаль был избран в члены Парижской академии, где впоследствии занимал одну за другой должности профессора (1752), ректора (1777) и канцлера (1785). Для дворца в Сан-Суси он исполнил статую «Меркурия и Венеры», для Лувра — «Девушку, вынимающую из ноги занозу». После смерти Бушардона закончил начатую тем конную статую Людовика XV, которая была установлена на площади, ныне носящей имя Согласия.

Наиболее грандиозные свершения Пигаля — напоминающие театральное представление гробницы герцога д’Аркура в соборе Парижской Богоматери и маршала Морица Саксонского в церкви св. Фомы в Страсбурге.

18. Англійський живопис 18 ст.

Розквіт англійської національної школи живопису, що увібрала в себе провідні ідеї Просвітництва, пов'язаний з ім'ям У.Хогарта (1697—1764 pp.). Гравюри та жанрові полотна митця зображали тогочасне життя Англії, висміювали його негативні риси ("Історія повії", "Модний шлюб"). Найбільшим досягненням англійського живопису XVIII ст. вважається портретний жанр. У.Хогарт створив у цьому жанрі низку відомих творів, таких, як "Родина Стро-уд", "Єпископ Хоудан", "Автопортрет з собакою" та ін. У 1768 р. в Англії було відкрито Королівську Академію мистецтва, її першим президентом став видатний живописець, глибокий теоретик естетики, виразник ідей класицизму Д.Рейнолдс (1723—1799 pp.). Він чутливо реагував на нові віяння часу, відображаючи їх у творах. Основну увагу художник акцентував на духовному змісті, особистих якостях персонажа. Рейнолдс відомий також громадською просвітительською діяльністю. Видатним англійським портретистом був Т.Гейнсборо (1727 — 1788 pp.). Його персонажів вирізняють глибока одухотвореність, мрійливість, інтелігентність. Всю увагу він зосереджує на емоційному стані, внутрішніх переживаннях героїв. Важливу роль у картинах Гейнсборо виконує пейзаж, який створює атмосферу ліризму та чарівності ("Місіс Грехем", "Ранкова прогулянка").

19. Творчість уільяма хогарта

Найвідоміший представник англ відродження Уільям Хогарт(1697-1764) він був з бідної родини, народився в Лондоні, навчався гравюр, потім перейшов до художника який займався розписом собору Св. Павла. В кінці 20х років почав свою творчість сам. Зображавв різні прошарки населення, реальне життя. Його гравюри живописні твори відрізнялись значною експресивністю і драматизмом. Написав теоретичний трактат «Аналіз краси» 1753р. Пропогував реалізм основним жанром був побутовий живопис. Велику роль у його творчості відіграють серіі картин. Найпершою його серією яка вишла 1673 р. «Карєра повії», 1735 р. «Карєра мота». Через 10 років він створює цикл який називається «Модний шлюб», «Життя підмайстерья». Одна з серії «модний шлюб» називається «Відразу після весілля». Також піднімає соціальні теми «Провулок джина»1751р. В цій картині передає людську деградацію. «Вулиця пива», «Вибори в парламент» - показує корупцію. Портретний жанр дуже його розвивав в 20-30 рр. створив цілий ряд так звнаих розмовних картин – зображав людей під час бесіди. В 40 рр. в нього появляється новий виток в його карьєрі. Він зображає вілдомих людей зокрема актрис – Лавінна Фентон, Пег Уоффінгтон. Він їх зображає в звичайному одязі характерно передає риси обличчя, аксесуари і оточення зведені до мінімуму. Головним є портрет, щоб розкрити його характер. Портрет «моряка Корема» зображає глобус, морські пейзажі, кораблі. Другий розквіт його портретного живописа припадаєж на 50 роки, в 1757 отримав звання придворного живописця. Один з найкращих англійського актора Девіда Гарріка з дружиною. Автопортрет з собакою,але вершина творчості композиція «Слуги». Велику увагу приділяв портретам людей з народу.