Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна характеристика європейського мистецтва....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика європейського мистецтва 18 ст.

Історичний етап переходу від феодалізму до капіталізму. Цей період в країнах Європи відбуваються революції. Французька революція була класичною буржуазною революцією. 18 ст. це століття розуму, філософів, науковців, соціологів. Це період просвітництва. Розвиток мистецтва 18 ст. формування істетичних ідеалів і прогресивних рухів проходило в різних країнах по різному. Але в цілому для його розвитку характерні 2 етапи: перший тривав в залежності від конкретних історичних умой в одних країнах до середини 1740-50 рр. в інших країнах 1760рр. він повязаний із завершенням піздніх форм барокко, і виділенням в ряді країн художньо стилістичного напрямку що наз. Рококо(рокайльний стиль). Рококо (від франц рокайль – мушля) у франц напрямку одним із улюблених декоративних мотивів був елемент що нагадував по формі мушлю. Для другого етапу характерне утвердження мистецтва класицизму і сентименталізму.

Архітектура пізднього барокко більш динамічно ускладнена, декоративно перегружена і менш велично монументальна ніж у 17 ст. отримала широкий розвиток в тих країнах де не назрівав капіталістичний переворот, зокрема в Італії і тому тривав протягов 2 третин 18 ст. і в архітектурі і вживописі скульптури. На зміну пишності і помпезності придворного мистецтва 17 ст. приходить витончена декоративність 18 ст. роботи стають більш камерні. Провідною тематикою в скульптурі і живописі чтає любовна тема. Замовниками крім короля уже являються приватні особи. Виникають академічні салони і виставки.

2. Хар ка стилю рококко

Основне в стилі рококко надзвичайно вишуканий і тонкий у пластичній проробці орнамент, частіше сильно стилізований. Рококко це передусім стиль інтерєрів. Характерні розбілені приглушені тони блакитного сірого, перлинного рожевого, жовто-золотистого та ін. В декор вплітаються конкретні елементи, живописні панно. Характерне будівництво багатоповерхових, багатоквартирних будинків, зокрема готелів(двоповерхова будівля між двором і садом). До середини 18 ст панівним стилем у франції стає класицизм(епоха просвітництва). Дослідження памяток античності також в будівництві 1750-70 рр. ордер знову стає основою композиції. Орнаментальні форми набувають більшої простоти і семитричності. Узагальнення мас будівлі, використання тематичних релєфів. У внутрішньому оздобленні становлюється строге розділення стін і перекриття, водиться чітка лінія карниза. Стилізований орнамент замінюється зображенням конкретних предметів, музичних інструментів, військова атрибутика, елементи тваринного і рослинного світу, фантастичні істоти – грифони і свінкси. Корольва гамма – світлі розбілені півтони. На зміну регулярному парку збудованому по геометричній схемі приходять живіописні що нагадують природній ланшафт. Ця система породила нові архітектурні споруди уміло введені в пророднє середовище, це павільйони, альтанки, гротию, руїни, хижі, мости і декоративні будівлі – обеліски. Прикрашались також парки колонами скульптурою та ін.

3. Арпхітектура доби рококко загальна характеристика

Характерне будівництво багатоповерхових, багатоквартирних будинків, зокрема готелів(двоповерхова будівля між двором і садом). До середини 18 ст панівним стилем у франції стає класицизм(епоха просвітництва). Дослідження памяток античності також в будівництві 1750-70 рр. ордер знову стає основою композиції. Орнаментальні форми набувають більшої простоти і семитричності. Узагальнення мас будівлі, використання тематичних релєфів. У внутрішньому оздобленні становлюється строге розділення стін і перекриття, водиться чітка лінія карниза. Стилізований орнамент замінюється зображенням конкретних предметів, музичних інструментів, військова атрибутика, елементи тваринного і рослинного світу, фантастичні істоти – грифони і свінкси. Корольва гамма – світлі розбілені півтони. На зміну регулярному парку збудованому по геометричній схемі приходять живіописні що нагадують природній ланшафт. Ця система породила нові архітектурні споруди уміло введені в пророднє середовище, це павільйони, альтанки, гротию, руїни, хижі, мости і декоративні будівлі – обеліски. Прикрашались також парки колонами скульптурою та ін.