Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Odintsova_O.O._Gospodarske_zakonodavstvo_2009.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема №4. Організація захисту прав споживачів на якість та безпечність товарів та послуг

  1. Законодавче забезпечення реалізації права споживача на якість та безпечність товарів та послуг.

  2. Вимоги щодо якості та безпеки товарів.

  3. Система сертифікації в Україні. Органи сертифікації. Мета сертифікації та види сертифікатів

  4. Порядок отримання сертифіката.

  5. Відповідальність за порушення норм, правил та стандартів визначенних законами України.

1.Законодавче забезпечення реалізації права споживача на якість та безпечність товарів та послуг.

3аконодавче забезпечення реалізації права споживача на якість та безпечність здійснює держава, приймаючи відповідні закони та нормативні акти щодо товарів, робіт, послуг, умов праці, навчання, побуту, відпочинку і навколишнього природного середовища та контролюючи додержання цих законів та нормативних документів.

Державне регулювання належної якості та безпечності продуктів і сировини здійснюється Кабінетом Міністрів України, уповноваженими центральними органами виконавчої влади, їх органами в Автономній Республіці Крим, областях і районах, містах Києві та Севастополі шляхом:

  • державного нормування показників якості та безпєчності продуктів, сировини і супутніх матеріалів;

  • державної реєстрації харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів;

  • державної реєстрації нормативних документів на товари, продовольчу сировину і супутні матеріали;

  • обов'язкової сертифікації харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів, послуг у сфері громадського харчування та сертифікації систем якості виробництва цих продуктів, сировини, матеріалів і надання послуг;

  • встановлення та додержання порядку ввезення в Україну харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів;

  • здійснення контролю за додержанням порядку ввезення харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів.

Складовими державного регулювання якості та безпечності харчових продуктів і продовольчої сировини під час їх розробки, виробництва, ввезення, зберігання, транспортування, реалізації, використання, утилізації або знищення та надання послуг у сфері громадського харчування є державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил, державний метрологічний нагляд, державний санітарно-епідеміологічний нагляд, державний ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль за додержанням законодавства України про захист прав споживачів, державний контроль за додержанням законодавства про карантин рослин, акредитація органів із сертифікації харчових продуктів і продовольчої сировини та випробувальних лабораторій у державній системі сертифікації, а також атестація (включаючи метрологічну) лабораторій підприємств, установ, організацій та закладів лабораторій підприємств, установ, організацій та закладів.

Вимоги безпечності для здоров'я і життя населення є обов'яз-ковими у державних стандартах та інших нормативно-технічних документах на вироби, сировину, технології, інші об'єкти середовища життєдіяльності людини. До основних нормативних актів по забезпеченню реалізації права споживача на якість та безпечність товарів та послуг належать:

  1. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 р. № 1023-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. - 1991. -№ 30. - Ст. 379.

  2. Закон України „Про підтвердження відповідності” від 17.05.01 № 2406-III

  3. Про ветеринарну медицину: Закон України від 25 червня 1992 р. № 2498-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. - 1992. -№36. -Ст. 531.

  4. Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19 листопада 1992 р. №2801-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. -1993. - № 4. - Ст. 19.

  5. Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення: Закон України від 24 лютого 1994 р. № 4004-ХП // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 27. - Ст. 218.

  6. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини: Закон України від 23 грудня 1997 р. №77І/97-ВР // Відомості Верховної Ради України,-1998.-№ 19.-Ст. 98.та ін.

Ці закони встановлюють правові засади забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини для здоров’я населення, регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями і споживачами під час розробки, виробництва, ввезення на митну територію України, закупівлі, постачання, зберігання, транспортування, реалізації, використання, споживання та утилізації харчових продуктів і продовольчої сировини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]