Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІохімія Опорні лекції для груп Х.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
3.72 Mб
Скачать

Визначення загального білка за біуретовою реакцією

Принцип методу: Білки реагують в лужному середовищі з сульфатом купру му (ІІ) з утворенням сполук, забарвлених у фіолетовий колір (біуретова реакція). Ця реакція обумовлена наявністю пептидної групи:

Комплекси купруму з білками ‑ забарвлені сполуки, що мають максимум поглинання при 540 – 580 та 615 – 670 нм. За допомогою біуретової реакції можна визначити концентрацію білка у пробі 10-5 – 10-4М.

І. Розчини: 10%-ий розчин альбуміну; біуретовий реактив суміш КNaC4H4O6, гідроксиду натрію, CuSO4•5H2O та КІ). Зберігають його у посудині з темного скла не більше двох тижнів.

ІІ. Побудова калібрувального графіка

Для побудови калібрувального графіка використовують два ряди пробірок по 4 штуки в кожному, а одну пробірку ‑ для контролю. Перший ряд пробірок використовується для розведення вихідного 10%-вого розчину альбуміну. Другий ряд пробірок використовують для проведення якісної реакції. Як контрольний розчин використовують розчин робочого біуретового реактиву. До 5,0мл робочого біуретового реактиву додають 0,1мл 0,9%-вого розчину NaCI. Калібрувальний графік будують на міліметровому папері, відкладаючи одержані дані у координатах (D,С).

ІІІ. Досліджувана проба

До 5мл робочого розчину біуретового реактиву додають 0,1мл сироватки крові або супернатанту, перемішують, запобігаючи утворенню піни. Через 30 – 60 хвилин вимірюють оптичну густину на ФЕК в кюветі шириною 1см при довжині хвилі 540 – 560 нм (зелений світлофільтр) проти контрольного розчину.

ІV. Обчислення результатів

Концентрацію білка в досліджуваній пробі (Сексп.) визначають за калібрувальним графіком або за формулою:

,

де Dексп. – поглинання досліджуваної проби; Dст. – поглинання стандартного розчину білка;

Сст. – концентрація в стандартному розчині білка, г%.

Функціональні властивості білків

Функціональні властивості – фізико-хімічні характеристики білків, які визначають їх поведінку під час переробки на харчові продукти та забезпечують певну структуру, технологічні та споживчі властивості.

Функціональні властивості:

  • Розчинність;

  • Водозвязуюча та жирозвязуюча здатність;

  • Здатність стабілізувати дисперсні системи (емульсії, піни, суспензії);

  • Здатність утворювати гелі;

  • Плівкоутворююча здатність;

  • Адгезійні та реологічні властивості (в’язкість, еластичність);

  • Здатність до текстурування.

Білки з високими функціональними властивостями добре розчиняються у воді, утворюють міцні гелі, стабільні емульсії та піни; білки з низькими функціональними властивостями не набухають у воді, не здатні утворювати в’язкі, еластичні маси, гелі, не стабілізують піни та емульсії (виняток ‑ білки пшеничної клейковини). Незважаючи на низьку розчинність у воді, вони утворюють структурні колоїдні системи – гелі, які витримують нагрівання, заморожування та висушування, а білки з висівок і тритікале з розчинністю 10-20% виявляють високі жироемульгуючі та піноутворюючі властивості.

Функціональні властивості білків залежать від технологічних або інших факторів.

Методи регулювання функціональних властивостей:

  • Фізико-хімічні (переведення білків перед сушінням в розчин, додавання розчинів кислот, лугів, солей з метою зміни заряду або іонного складу, теплова денатурація).

  • Ферментативні методи модифікації з використанням ферментів рослинного, тваринного або мікробного походження, використовують для введення до складу білків незамінних амінокислот або їх похідних (ефірів) з метою покращення розчинності, поверхнево-активних властивостей і біологічної цінності. Найбільш поширеним методом є метод обмеженого ферментативного протеолізу. Наприклад, для заміни яєчного альбуміну випускають піноутворюючі модифіковані білки.

Переваги таких методів: м’які режими виділення білків, збереження біологічної цінності та можливість регулювання глибини проходження реакції.

Недоліки: обмеження процесів модифікації із-за високого ступеня специфічності ферментів.

  • Хімічні методи модифікації: ацетилювання, фосфорилювання, етерифікація.