Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР полит.эк. (теория).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
63.69 Кб
Скачать
  1. Виробництво і його основні фактори.

Виробництво є процес суспільної праці. Виробництво – це не тільки процес створення благ, необхідних для задоволення різноманітних потреб людини. Це ще й відтворення самого життя людей, оскільки при цьому забезпечуються засоби їхнього фізичного існування, а також реалізація і розвиток їхніх здібностей.У процесі виробництва взаємодіють праця і природа. Праця – людська діяльність, спрямована на створення матеріальних і духовних благ для задоволення потреб людей. У спрощеному вигляді суспільне виробництво являє собою взаємодію трьох

основних факторів: робочої сили, або, як її часто називають, праці,

засобів виробництва і землі. У ринковій економіці сформувався ще один

фактор — підприємницький талант.

Робоча сила — це сукупність фізичних і розумових здібностей людини, її здатність до праці. Праця представлена інтелектуальною або фізичною діяльністю, спрямованою на виготовлення благ і надання послуг.

Засоби виробництва — це створені у процесі виробництва всі види засобів

праці і предметів праці.

Засоби праці — це річ або комплекс речей, за допомогою яких людина діє

на предмети праці. Фізичні, хімічні, біологічні властивості таких речей

використовуються для створення необхідних людині продуктів.

Предмети праці — це матеріали, що підлягають обробці. Їх поділяють на

два види: 1) речовина, вперше відокремлена людиною від природи для

перетворення на продукт, наприклад, вугілля і руда, боксити і пісок

тощо; 2) предмети праці, що пройшли раніше певну обробку, тобто

сировина, наприклад, залізна руда та вугілля в доменному виробництві,

прядиво на ткацькій фабриці.

  1. Економічні потреби суспільства, їх суть і класифікація. Потреба — це природний потяг людини до визначених умов життя, відсутність яких викликає хибне відчуття і породжує прагнення змінити такий стан речей. Потреби — це спонукальні мотиви рушійних сил, що є об’єктивною основою «ідеальних спонукань» — інтересів, бажань, цілей і т. д. Загальна класифікація потреб характеризує їх як: базові — по-вітря, їжа, вода; породжені розвитком цивілізації — наприклад, розваги; першочергові — їжа, одяг, житло; другорядні — дорогоцінні прикраси; матеріальні — засоби виробництва, товари широкого вжитку; нематеріальні — послуги освіти, мистецтва і культури; суспільні — громадський порядок, безпека, охорона навколишнього середовища; колективні — транспорт, відпочинок; фізіологічні — продукти харчування, забезпечення житлом; духовні — розвиток науки і просвітництва, культурний відпочинок; соціальні — умови праці, задоволеність працею, охорона здоров’я, обслуговування. Потреби також поділяються на економічні і позаекономічні. У свою чергу, економічні потреби містять матеріальні потреби і потреби в цілеспрямованій трудовій діяльності. За характером задоволення потреби поділяються на особисті, що задовольняються за рахунок предметів особистого споживання і послуг споживчого призначення, і колективні, які складають єдину систему суспільних потреб — сукупність різноманітних видів потреб, зв’язок між ними і механізм їх задоволення.

У сучасних потребах можна виокремити:

• фізіологічні (в їжі, одязі, теплі, світлі тощо);

• соціальні (необхідність, потяг до спілкування і пов'язані з цим засоби);

• духовні (інтелектуальні), емоційні, етичні й естетичні;

• нерозумні потреби, які заважають відновленню життєвих сил індивіда (куріння, алкоголізм, вживання наркотичних речовин тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]