Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР полит.эк. (теория).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
63.69 Кб
Скачать
  1. Гроші, ціна та інфляція.

Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того, вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових. Гроші виконують ряд важливих функцій: • Засіб нагромадження • Міра вартості

• Засіб обігу

• Засіб платежу

• Світові гроші

.Ціна - це грошове вираження вартості. Функції: 1)функцію обліку і виміру затрат суспільної праці.

2) функцію пропорційності та рівноваги в господарстві.

3) стимулюючу функцію.

4) розподільчу функцію, пов'язану з можливістю відхилення ціни від вартості. Інфляція — тривале зростання загального рівня цін, що, відповідно, є свідченням зниження купівельної спроможності грошей. Види: -повзуча(до 10% на рік) -галопуюча(до 100%) -гіперінфляція (понад 100%)

  1. Сучасна грошова система.

Сучасна грошова система є результатом безготівкового процесу розвитку товарного виробництва. Сучасна грошова система України – це грошова система ринкового зразка. Необхідність створення грошової системи України: -розпад СРСР наприкінці 1991 року; -вихід України з “рубльової зони”; -запровадження власної грошової одинці. Етапи процесу запровадження національної валюти в Україні. -10 січня 1992 р. введено в готівковий обіг тимчасову валюту – український карбованець (купон) -у листопаді 1991 р. було завершено впровадження українського карбованця у безготівковий обіг; -у вересні 1996 р. в результаті проведення грошової реформи в Україні було запроваджено національну валюту – гривню.

  1. Альтернативні теорії грошей .

Альтернативні теорії грошей — металістична, номіналістична, кількісна і товарна.У металістичній теорії ототожнюються грошовий обіг і товарний обмін, а також стверджується, що золото і срібло за своєю природою є грошима, які у свою чергу є простим технічним знаряддям обміну.Номіналістична теорія розглядає гроші як умовні знаки, що не містять внутрішньої вартості.Кількісна теорія: гроші не мають внутрішньої вартості, їх вартість, як і рівень цін, залежить від кількості грошей в обігу.Товарна теорія розглядає гроші як товар особливого роду, що служить загальним еквівалентом для всіх інших товарів.

  1. Інституціональні основи ринкової економіки. Визначення ринку.

Ри́нок — місце взаємодії продавців і покупців для визначення ціни та необхідної кількості товару.Основними характерними рисами ринкової економіки є такі: різноманітність форм власності при домінуванні приватної, панування товарно-грошових відносин, свобода підприємництва, конкурентний механізм господарювання, матеріальне стимулювання, вільне ціноутворення, що грунтується на взаємодії попиту та пропозиції, регулююча економічна роль держави, особиста свобода, домінування індивідуального інтересу тощо.Ринкова економіка грунтується на могутньому фундаменті матуріальних інтересів. Риноква економіка – це сфера прояву та відтворення відносин товарного виробництва. Вільне підприємництво – це одна з передумов ринкової економіки. Необхідним інститутом ринкової економіки є гроші, їх конвертованість. Важливе значення мають ціни, зокрема інститут вільного ціноутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]