Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР полит.эк. (теория).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
63.69 Кб
Скачать
  1. Підприємство як суб’єкт ринкової економіки.

Підприємство — це організаційно відокремлена і економічно самостійна основна (первинна) ланка виробничої сфери народного господарства, що виготовляє продукцію (виконує роботу або надає платні послуги). Підприємство як основний суб'єкт ринкової економіки має самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою фірми, товарний знак. Як самостійна економічна одиниця підприємство, виходячи із своїх інтересів (одержання прибутків) і виробничих можливостей, визначає, як і для кого виробляти. У зв'язку з цим підприємство виконує такі функції: 1. організаційну (зводиться до забезпечення виробництва товарів і послуг, реалізації їх); 2. відтворювальну (це інвестування (спрямування) капіталу на розвиток, оновлення, розширення всіх його підрозділів); 3. соціальну (полягає у задоволенні потреб споживачів у певних сферах) .

  1. Банки їх роль та функції. Банківський прибуток

Ба́нк — кредитно-фінансова установа, яка зберігає кошти і капіталовкладення, надає кредити та здійснює послуги по фінансовим операціям.

Основними функціями банків є: -перетворення тимчасово вільних фінансових коштів в капітал(;-Акумульовані в банках вільні грошові кошти юридичних і фізичних осіб, з однієї сторони, приносять їх власникам доходи у вигляді процентів, з другої сторони, створює базу для подальших позичкових операцій.) -посередництво в кредиті;(Акумулюючи вклади різної величини і на різні періоди часу банки мобілізують грошові капітали в розмірах, які дозволяють здійснити кредитування позичальників в необхідних обсягах і на необхідний строк. Крім цього банки мають більш широкі можливості по визначенню стану платоспроможності позичальника.) -посередництво в платежах;(Банки здійснюють грошові платежі по дорученню клієнтів, приймаючи гроші на рахунки, і ведуть облік усіх грошових надходжень та видач. Централізація платежів в банках сприяє зменшенню витрат обігу.) -створення кредитних засобів обігу.(банки виконують важливу роль в заміщенні повноцінних грошей різними кредитними інструментами, створюючи депозити і випускаючи кредитні гроші.) Роль банків: У ринкових умовах господарювання загальноекономічна роль банків як суб’єктів ринку визначається їхніми можливостями виконувати роль посередників, тобто залучати тимчасово вільні грошові кошти та спроможністю ефективно використовувати акумульовані ресурси для задоволення фінансових потреб як юридичних, так і фізичних осіб з метою забезпечення безперервності індивідуальних кругооборотів капіталів перших та досягнення підвищення життєвого рівня і отримання додаткових доходів другими. Саме від здатності банків забезпечувати потреби суб’єктів господарювання необхідними грошовими ресурсами значною мірою залежить успішність ринкової трансформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]