Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колпаков, Кузьменко. Адмінистративне право Укра....rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

102 Глава 5

Робота Кабінету Міністрів організується на основі перспективного та поточного планування. Планування роботи Кабінету Міністрів здійсню­ється на базі пропозицій центральних і місцевих органів виконавчої вла­ди шляхом прийняття Програми діяльності Кабінету Міністрів України на період його повноважень, щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України, інших державних програм та актів Кабі­нету Міністрів.

Кабінет Міністрів планує: а) нормотворчу діяльність; б) проведення своїх засідань; в) роботу, пов'язану з реалізацією своїх контрольних функцій і повноважень.

Перший вгце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри відповідно до розподілу функціональних повноважень розглядають конкретні питання основних напрямів діяльності Кабінету Міністрів; спрямовують і коорди­нують роботу органів виконавчої влади, контролюють їх діяльність; очо­люють відповідні урядові комітети; забезпечують підготовку матеріалів для розгляду питань на засіданнях Кабінету Міністрів; забезпечують вза­ємодію Кабінету Міністрів з Верховною Радою та Президентом України; беруть участь у встановленому порядку в роботі органів, шо утворюють­ся Президентом України та Кабінетом Міністрів, а також у засіданнях колегій міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Ра­ди міністрів Автономної Республіки Крим, у роботі обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Здійснюючи свої повноваження, Прем'єр-міністр, Перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри дають письмові вказівки керівни­кам центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших підвідомчих Кабінетові Міністрів органів, установ та організацій, які оформляються як доручення.

Міністри як члени Кабінету Міністрів беруть участь у розробленні та виконанні Програми діяльності Кабінету Міністрів України, реалізації державної політики у доручених їм сферах державного управління, здій­снюють управління у цих сферах, спрямовують і координують діяльність інших органів виконавчої влади з питань, віднесених до їх відання; забез­печують у межах своєї компетенції належну підготовку матеріалів з пи­тань, що розглядаються Кабінетом Міністрів; узгоджують рішення з пи­тань, які стосуються сфери їх відання, з позиціями інших міністрів; за­безпечують виконання рішень Кабінету Міністрів у співпраці з іншими міністрами.

Члени Кабінету Міністрів не можуть діяти всупереч офіційній пози­ції Кабінету Міністрів.

Прем'єр-міністр, Перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри представляють Україну в міжнародних і міждержавних органі­заціях, ведуть міжнародні переговори, беруть участь в інших міжнарод­них заходах, підписують у встановленому порядку міжнародні договори України. Прем'єр-міністр і Міністр закордонних справ мають право вес-

Суб'єкти адміністративного права 103

ти переговори і підписувати міжнародні договори України без спеціаль­них повноважень. Повноваження на проведення переговорів і підписання міжнародних договорів, які укладаються від імені Кабінету Міністрів, ін­шим членам Кабінету Міністрів надаються розпорядженням Кабінету Міністрів або за його дорученням — актом Міністерства закордонних справ.

Кабінет Міністрів України має право створювати урядові органи дер­жавного управління (департаменти, служби, інспекції). Такі органи діють у складі міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади і підпорядковуються йому.

Урядовий орган державного управління у межах своєї компетенції бере участь у реалізації державної політики у відповідній підгалузі або сфері ді­яльності центрального органу виконавчої влади; здійснює у встановлено­му порядку управління окремими підгалузями або сферами діяльності, зокрема в межах, визначених центральним органом виконавчої влади, уп­равління майном підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади; виконує відпо­відно до законодавства контрольно-наглядові функції у певній підгалузі чи сфері діяльності; здійснює регулятивні та дозвільно-реєстраційні функ­ції щодо фізичних та юридичних осіб; узагальнює практику застосування законодавства, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення і вносить їх на розгляд керівника центрального органу виконавчої влади; здійснює інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

Він має право залучати спеціалістів органів виконавчої влади, під­приємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції; здійснювати конт­роль, проводити перевірки та інспекції з питань, що належать до його компетенції; одержувати у встановленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та орга­нізацій інформацію, необхідну для виконання покладених на нього зав­дань; скликати у встановленому порядку наради з питань, які належать до його компетенції. Урядовий орган може видавати накази організацій­но-розпорядчого характеру.

Урядовий орган очолює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням мініст­ра, керівника іншого центрального органу виконавчої влади. Керівник урядового органу за посадою є членом колегії центрального органу вико­навчої влади.

Керівник урядового органу виконує такі функції: здійснює керів­ництво діяльністю урядового органу, несе персональну відповідальність перед Кабінетом Міністрів України і керівником центрального органу виконавчої влади за виконання покладених на урядовий орган завдань; призначає на посади та звільняє з посад керівників структурних підроз­ділів та інших працівників урядового органу, крім заступників керівника