Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 32

сторін про припинення або зміну договору протягом одного місяця після закін­чення його строку він вважається продовженим на той самий строк і на тих са­мих умовах, які були передбачені договором. Найчастіше продовження дії дого­вору оформляється угодою сторін, вчиненою шляхом обміну листами, телеграмами або іншим способом.

§ 6. Загальна характеристика особливостей концесійних

договорів, угод про розподіл продукції, договорів лізингу,

франчайзингу та консалтингу

Одним з видів договорів про виконання спеціальних робіт є концесійний до­говір. Нещодавно концесії були врегульовані Законом України "Про концесії" від 16 липня 1999 р1. Відповідно до ст. 1 названого Закону договір концесії (конце­сійний договір) — це договір, відповідно до якого уповноважений орган виконав­чої влади чи орган місцевого самоврядування (концесієдавець) передає на плат­ній та строковій основі суб'єктові підприємницької діяльності (концесіонеру) право створити (побудувати) об'єкт концесії чи істотно його поліпшити та(або) здійснювати його управління (експлуатацію) з метою задоволення громадських потреб. Концесійні договори підлягають реєстрації відповідно до Положення про реєстр концесійних договорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2000 р.

У концесію можуть надаватися об'єкти права державної чи комунальної влас­ності, які використовуються для здійснення діяльності у таких сферах господарської діяльності, як-от: водопостачання, відведення та очищення стічних вод; збирання та утилізація сміття; надання послуг, пов'язаних з постачанням і споживанням тепла; надання послуг зв'язку тощо (ст. З Закону України "Про концесії").

Істотними умовами концесійного договору є:

— види діяльності, роботи, послуги, які здійснюються за умовами договору;

— об'єкт концесії (склад і вартість майна або технічні та фінансові умови створення об'єкта концесії);

— умови надання земельної ділянки, якщо вона необхідна для здійснення концесійної діяльності;

— перелік видів діяльності, здійснення яких підлягає ліцензуванню;

— строк дії договору концесії, умови найму, використання праці працівників — громадян України;

— умови використання вітчизняних технологій, техніки, сировини, матеріалів;

— умови та обсяги поліпшення об'єкта концесії та порядок компенсації заз­начених поліпшень;

— умови, розмір і порядок внесення концесійних платежів;

— порядок використання амортизаційних відрахувань;

— відновлення об'єкта концесії та умови його повернення;

— відповідальність за виконання сторонами своїх зобов'язань;

— страхування концесіонером об'єктів концесії;

— порядок продовження і припинення дії договору;

— порядок розв'язання спорів між сторонами.

1 Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 41. — Ст. 372.

Цивільно-правовий договір

639

За згодою сторін у концесійному договорі можуть бути зазначені й інші умови, в тому числі передбачені спеціальними законами про концесійну діяльність в окремих сферах господарської діяльності. Концесійний договір укла­дається на строк, який має бути не менше 10 років та не більше 50 років (ст. 9 Закону). Законом України "Про концесії" визначені також порядок проведення концесійного конкурсу, основні права і обов'язки сторін концесійного договору, облік, звітність та оподаткування концесійної діяльності1. Концесійна діяльність регулюється також Законом України "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг" від 14 грудня 1999 р.2

Відносини, що виникають у процесі виконання пошукових робіт, розвідки та видобування корисних копалин, розподілу виробленої продукції, а також її транспортування, обробки, зберігання, переробки, використання, реалізації чи розпорядження нею іншим чином, регулюються угодами про розподіл продукції. Угоди про розподіл продукції укладаються перш за все в таких важливих галу­зях, як нафто- та газовидобувна промисловість, розвідка та видобуток інших мі­неральних ресурсів, включаючи вугілля. У світовій практиці, як зазначалося у лі­тературі, всі інші угоди, що укладаються у сфері розробки природних ресурсів і перш за все у нафтовидобувній промисловості, поділяються на контракти про розподіл продукції, підрядні договори і договори на обслуговування3. Специфікою правовідносин щодо користування надрами на умовах розподілу продукції є ви­користання особливого правового режиму, який передбачає заміну податків, збо­рів, мита та інших обов'язкових платежів розподілом виробленої продукції. Нині відносини, що виникають у процесі укладення, виконання та припинення дії угод про розподіл продукції, врегульовано Законом України "Про угоди про розподіл продукції" від 14 вересня 1999 р.

Аналіз законодавства у цій сфері, зокрема законів про концесії деяких країн СНД, а також міжнародної практики дає змогу визначити поняття угоди про роз­поділ продукції, окреслити деякі особливості її юридичного змісту. Отже, угода про розподіл продукції — це цивільно-правовий договір, відповідно до якого дер­жава (або уповноважений нею орган) надає інвестору на сплатній основі і на ви­значений строк виключне право на пошук, розвідку та видобування корисних ко­палин на певній ділянці надр, а інвестор зобов'язується провести вказані роботи за свій рахунок і на свій ризик з наступною компенсацією витрат і отриманням плати у вигляді частини прибуткової продукції. Угода про розподіл продукції мо­же бути двосторонньою чи багатосторонньою, тобто її учасниками можуть бути кілька інвесторів. Інвесторами можуть бути громадяни України, іноземці, юри­дичні особи України або інших держав, які мають відповідну кваліфікацію, мате­ріально-технологічні та економічні можливості для користування надрами, що підтверджено документами реєстрації (походження) інвестора, виданими згідно з законами (процедурами) держави. Строк дії угоди про розподіл продукції ви­значається сторонами, однак не може перевищувати 50 років з дня її підписання. Як правило, угоди укладаються на конкурсних засадах.

Детальніше про правову характеристику цього Закону див.: Первомайский О. Комментарий к Закону УкраиньІ "О концессиях" // Юридичний вісник України. — 2002. — № 28—32.

2 Відомості Верховної Ради України. — 2000. — № 3. — Ст. 21. Peter W. Arbitration and renegation of international agreements. — Dordrecin, 1986. — P. 15.

640