Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 19

власності, законодавці забули про існування другого речення зазначеного пунк­ту, яким стверджувалася рівноправність усіх форм власності. Тому невдовзі за­конодавці знову повернулися до обговорення змісту п. 4 ст. 2 Закону України "Про власність", який після внесених 14 жовтня 1992 р. змін був викладений у такій редакції: "Власність в Україні виступає в таких формах: приватна, колек­тивна, державна. Всі форми власності є рівноправними"1. У цілому ст. 2 "Право власності" набула такого змісту:

"1. Право власності — це врегульовані законом суспільні відносини щодо во­лодіння, користування і розпорядження майном.

2. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує ста­більність правовідносин власності.

3. Кожен громадянин в Україні має право володіти, користуватися і розпоря­джатися майном особисто або спільно з іншими.

4. Власність в Україні виступає в таких формах: приватна, колективна, дер­жавна. Всі форми власності є рівноправними.

5. Власність в Україні існує в різних формах. Україна створює рівні умови для розвитку всіх форм власності та їх захисту".

Таким чином, Закон України "Про власність" проголосив різноманітність існуючих в Україні форм власності, але прямо визначив лише три. Однак у роз­ділі 2 закону законодавець окремо виділив і врегулював виключну власність на­роду України (статті 9 і 10). Крім того, законодавець вирішив поділити державну власність на два її різновиди: загальнодержавну (республіканську) власність і власність адміністративно-територіальних одиниць (комунальну власність). За­кладена в законі концепція форм власності виявилася недосконалою і проіснува­ла до прийняття в 1996 р. нової Конституції України, в якій по-іншому сформу­льовано положення про форми власності. У ній, зокрема, комунальна власність була визнана самостійною формою, а колективна форма взагалі не згадується.

Важливе місце в Законі України "Про власність" посідають положення про суб'єктів права власності усіх її форм. Відповідно до ст. З закону суб'єктами пра­ва власності в Україні визнаються: народ України, громадяни, юридичні особи та держава. Суб'єктами права власності в Україні відповідно до цього закону мо­жуть бути також інші держави, їх юридичні особи, спільні підприємства, міжна­родні організації, громадяни інших держав та особи без громадянства. Незва­жаючи на те, що в ст. З закону визначено коло суб'єктів права власності, законодавець в інших статтях (статті 11, 20, 32 і 40) визначає їх додатково щодо кожної форми власності. При цьому є певні розбіжності у загальному і спеціаль­ному переліках суб'єктів права власності, що призвело до різного висвітлення їх і в юридичній літературі.

Так, у ст. 11 Закону України "Про власність" записано:

"1. Суб'єктами права приватної власності в Україні є громадяни України, гро­мадяни інших радянських республік (у первісній редакції), іноземні громадяни та особи без громадянства.

2. Громадяни інших радянських республік (у первісній редакції), іноземні гро­мадяни та особи без громадянства користуються правами і несуть обов'язки що-

1 Там само. — № 48. — Ст. 660. (Водночас у Законі України "Про власність" слова "Украінсьга РСР" замінено словом "Україна").

Загальна характеристика інституту права власності...

299

до належного їм на території України майна нарівні з громадянами України, як­що інше не передбачено законодавчими актами України".

Як бачимо, п. 1 ст. 11 Закону України "Про власність" суб'єктами права при­ватної власності визнаються лише фізичні особи, що відповідає загальній концеп­ції закону. Оскільки в майбутньому приватною може бути визнана також влас­ність юридичних осіб, то відповідно в новому ЦК України ця обставина має бути врахована.

Особливо гостро в юридичній літературі критикувалося поняття "колективна власність" та його суб'єктний склад. Багато українських учених прямо вислови­лися проти подальшого збереження в законодавстві про власність поняття "ко­лективна форма власності" (О. А. Пушкін, Я. М. Шевченко, А. М. Бандурка, Л. В. Яричевська, Р. Б. Шишка та ін.)1. їх позиція є обгрунтованою, оскільки конструкція колективної власності дає підстави для її ототожнювання зі спіль­ною власністю, вона також породила низку суперечностей у правовому режимі майна колективних суб'єктів цивільних правовідносин зі статусом юридичної особи. Цьому сприяє недосконалість самого законодавства, в якому на однако­вих засадах і беззастережно суб'єктами права колективної власності визнаються трудові колективи державних підприємств, колективи орендарів, колективні під­приємства, кооперативи, акціонерні товариства, господарські товариства, госпо­дарські об'єднання, професійні спілки, політичні партії та інші громадські об'єд­нання, релігійні та інші організації, що є юридичними особами (ст. 20 Закону України "Про власність"). Водночас згідно з п. 2 ст. 10 Закону "Про підприєм­ства в Україні" майно підприємства відповідно до законів України, статуту під­приємства та укладених угод належить йому на праві власності або повного гос­подарського відання. Тобто власником майна визнається юридична особа, а не колектив орендарів, трудовий колектив чи засновники, які утворили цю юридич­ну особу.

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України "Про споживчу кооперацію" суб'єк­тами права власності, крім юридичних осіб, є також члени споживчого товарист­ва і трудові колективи кооперативних підприємств і організацій. Однак, як заз­начив В. І. Семчик, Законом України "Про власність" трудові колективи колективних підприємств суб'єктами права власності не визнані2.

Таким чином, у законодавстві України фактично утверджується концепція подвійного власника. І таких недоречностей, пов'язаних з реалізацією права ко­лективної власності, чимало.

Особливу позицію з цього питання зайняв В. М. Коссак, який вважає, що в законодавстві за одним і тим самим критерієм — добровільне об'єднання майна з метою спільної діяльності — власність відноситься до спільної (приватної) і ко­лективної. На його думку, колективна власність властива перехідному періоду входження в ринкову економіку і здійснення приватизації, а в перспективі має бути приватна і державна власність. При цьому колективна власність може

Проблеми развития гражданского законодательства й методология преподавания гражданско-правовьіх дисциплин: Сб. материалов научно-практ. семинара. — Харьков, 1993; Проблеми підго­товки нового Цивільного кодексу України: Тези доповідей і наук, повідомлень наук.-практ. конф. — К., 1993. — С. 144.

п

Кооперативне право. — К., 1998. — С. 132.

300