Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 21

— визначення розміру частки учасників товариства з обмеженою чи додат­ковою відповідальністю та кількості акцій, якими володіє акціонер.

Тобто статутний фонд відповідно до Закону України "Про господарські това­риства" не містить гарантійної функції виконання зобов'язань господарського то­вариства перед його кредиторами. У новому ЦК України змінено не тільки назву статутного фонду на "статутний капітал", а й функцію статутного капіталу і встановлено принцип кореляції між статутним капіталом та чистими активами товариства. Так, ст. 144 кодексу встановлює, що у разі коли на закінчення дру­гого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товарист­ва з обмеженою відповідальністю виявляється меншою від зареєстрованого ста­тутного капіталу, воно зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати це зменшення у встановленому порядку — якщо учас­ники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів, а у разі якщо вар­тість зазначених активів товариства стає меншою від визначеного законом міні­мального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації1. Аналогічне правило передбачене ст. 155 нового ЦК України стосовно акціонер­них товариств.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про господарські товариства" зменшен­ня статутного фонду не допускалося за наявності заперечень кредиторів. Але чинне законодавство не встановлювало самої процедури повідомлення господар­ським товариством про зменшення статутного фонду та порядок виявлення волі кредиторами щодо цього.

Оскільки статутний фонд не містить функції гарантій виконання зобов'язань перед кредиторами, питання зменшення статутного фонду не зачіпали інтересів кредиторів. Зміна у новому ЦК функцій статутного капіталу ставить завдання — чітко врегулювати порядок зменшення статутного капіталу в господарських то­вариствах .

Відповідно до статтей 144 і ст. 157 нового ЦК України зменшення статутного капіталу товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, а також акціо­нерного товариства допускатиметься після повідомлення в порядку, встановле­ному в законі, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вима­гати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків.

Як суб'єкт права власності господарські товариства здійснюють свої право­мочності з володіння, користування і розпорядження належним їм майном через органи управління в порядку, передбаченому законом і статутними докумен­тами.

Відповідно до ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" нині ви­щим органом акціонерного товариства є загальні збори, які визначають:

1) основні напрями діяльності товариства;

2) порядок покриття його збитків;

3) внесення змін до статуту товариства.

Шеченко Я. М., Ненецька М. В., Кучеренко І. М. Проблеми вдосконалення правового регулю­вання права приватної власності. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2002. — С. 68.

п

Шеченко Я. М., Венецька М. В., Кучеренко І. М. Зазнач, праця. — С. 68.

Право власності юридичних осіб

359

Крім того, загальні збори затверджують такі правові акти:

1) бізнес-плани та звіти про виконання їх;

2) звіти правління про річні результати діяльності товариства і дочірніх під­приємств;

3) звіти і висновки ревізійної комісії;

4) порядок розподілу прибутку;

5) договори (угоди), укладені на суму, що перевищує вказану в статуті това­риства.

До компетенції зборів належить питання придбання товариством своїх акцій.

Статутом товариства до компетенції загальних зборів можуть бути віднесені й інші питання.

Виконавчим органом AT, який здійснює керівництво його поточною діяльніс­тю, є правління або інший орган, передбачений статутом.

Правління вирішує всі питання діяльності AT, крім тих, що належать до ком­петенції загальних зборів і ради акціонерного товариства (спостережної ради). Правління підзвітне загальним зборам і спостережній раді та організує виконан­ня їхніх рішень (ст. 47 Закону України "Про господарські товариства"). Конт­роль фінансово-господарської діяльності правління здійснює ревізійна комісія. В AT може створюватися рада акціонерного товариства (спостережна рада), що здійснює контрольні функції у сфері управління та у сфері господарської діяль­ності товариства. Статутом акціонерного товариства або за рішенням загальних зборів на спостережну раду може бути покладено виконання окремих функцій, що належать до компетенції загальних зборів.

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є збори учасників, до компетенції яких належить:

1) визначення основних напрямів діяльності товариства і затвердження його планів та звітів про виконання їх;

2) затвердження річних результатів діяльності товариства, звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку;

3) встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів;

4) вирішення питання про придбання товариством частки учасника;

5) затвердження договорів (угод), укладених на суму, що перевищує вказану в статуті товариства.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган — колегіальний (дирекція) або одноособовий (директор). Дирекція (директор) вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до ви­ключної компетенції зборів учасників. Збори учасників товариства можуть ви­нести рішення про передачу частини повноважень, що належать їм, до компетен­ції дирекції (директора). Дирекція (директор) підзвітна зборам учасників і організує виконання їх рішень.

Контроль за діяльністю виконавчого органу товариства з обмеженою відпові­дальністю здійснює ревізійна комісія, що утворюється зборами учасників това­риства з їх числа в кількості не менше 3 осіб.

Відповідно до ст. 68 Закону України "Про господарські товариства" ведення справ повного товариства може здійснюватися або всіма учасниками, або одним чи кількома з них, які виступають від імені товариства.

360