Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 24

Пленуму від 24 квітня 1981 p. № 4)1 роз'яснив, "що відповідно до ст. 22 Кодексу про шлюб та сім'ю УРСР спільною сумісною власністю подружжя є лише майно, нажите ними під час шлюбу, зокрема речі домашнього вжитку, будівлі, грошові суми, сертифікати, а також вклади, внесені в ощадні каси та інші кредитні уста­нови, та паєнагромадження в житлово-будівельному, дачно-будівельному і га­ражно-будівельному кооперативі, цільові внески в садівницькі товариства, стра­хова або викупна сума і страхові внески, що їх одержав або вправі одержати страхувальник за договорами особистого страхування, які оплачувались за раху­нок спільних коштів подружжя, та викупна сума, що належала б йому в разі до­строкового розірвання договору змішаного страхування життя на час припинен­ня шлюбних відносин, і належні подружжю грошові суми та майно за іншими зобов'язальними правовідносинами".

Не зникла потреба в таких роз'ясненнях судам і нині. Так, у постанові Пле­нуму Верховного Суду України "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України" від 12 червня 1998 р. № 16, з прийняттям якої втра­тила чинність вищезгадана постанова від 15 червня 1973 p., перелік об'єктів спільної сумісної власності був дещо оновлений.

У ч. З п. 9 постанови від 12 червня 1998 р. Пленум спершу сформулював уза­гальнене правило про спільно нажите подружжям майно, зазначивши, що, вирі­шуючи спори між подружжям про майно, необхідно встановити обсяг спільно на­житого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з'ясувати джерело і час придбання зазначеного майна і при цьому належить ви­ходити з того, що відповідно до статей 22, 25 і 27 КпШС спільною сумісною влас­ністю подружжя є нажите ними в період шлюбу рухоме і нерухоме майно, яке може бути об'єктом права приватної власності (крім майна, нажитого кожним із подружжя під час їх роздільного проживання при фактичному припиненні шлю­бу). Отже, у цьому роз'ясненні дається не лише узагальнене правило про мож­ливі об'єкти права спільної сумісної власності подружжя, а й умови визнання та­ких об'єктів сумісною власністю подружжя. Таке роз'яснення Пленуму принципово є правильним і заслуговує на підтримку.

Однак Пленум Верховного Суду України вирішив конкретизувати перелік об'єктів права спільної сумісної власності в ч. 2 п. 9 цієї постанови, в якій запи­сав: "Спільною сумісною власністю подружжя, зокрема, можуть бути: квартири, жилі й садові будинки; земельні ділянки та насадження на них, продуктивна й робоча худоба, засоби виробництва, транспортні засоби; грошові кошти, акції та інші цінні папери, вклади до кредитних установ; паєнагромадження в житлово-будівельному кооперативі; страхова сума, страхове відшкодування, сплачені за рахунок спільних коштів подружжя, страхові платежі, які були повернені при до­строковому розірванні договору страхування або які міг би одержати один із по­дружжя у разі дострокового розірвання такого договору на час фактичного при­пинення шлюбу; грошові суми та майно, належні подружжю за іншими зобов'язальними правовідносинами."2

Збірник постанов Пленуму Верховного Суду Української РСР. — К., 1985. — С. 74—75.

Постанови Пленуму Верховного Суду України (1995—1998). Правові позиції щодо розгляде судами окремих категорій цивільних справ / Відп. ред. П. І. Шевчук. — К.: Юрінком Інтер, 1998. — С. 111.

Право спільної власності подружжя

423

Порівнюючи переліки об'єктів спільної сумісної власності подружжя, сфор­мульовані в постановах Пленуму Верховного Суду України 1973 р. та 1998 р. на­самперед необхідно відзначити, що останній було доповнено переважною части­ною видів майна, перерахованих у ст. 13 Закону України "Про власність" (квартири, жилі й садові будинки, земельні ділянки та насадження на них, про­дуктивна та робоча худоба, засоби виробництва, транспортні засоби, акції та ін­ші цінні папери). Звичайно цей перелік об'єктів, що можуть бути у спільній су­місній власності подружжя, не є вичерпним, хоч і в такій формі він дає певні орієнтири судам у визначенні спільного подружнього майна. Однак поглиблений аналіз змісту цього переліку може дати підстави для відповідних правових оцінок.

По-перше, в досліджуваному переліку Пленум Верховного Суду України ви­діляє дві категорії майна: а) майно, що є безпосередньо об'єктом права спільної власності (квартири, будинки); б) майно, що не є в даний момент об'єктом права спільної власності та права власності взагалі, а належить одному з подружжя чи їм обом на праві вимоги, зокрема в зобов'язальних правовідносинах (наприклад, грошові кошти подружжя у кредитних установах, паєнагромадження в житлово-будівельних та інших кооперативах, страхові платежі, страхові суми та відшко­дування, які можуть бути виплачені подружжю).

По-друге, Пленум Верховного Суду, правильно розмежувавши види спільно­го майна подружжя, припустився юридичної неточності, визнавши, що майно, належне подружжю за зобов'язальними правовідносинами, може бути спільною сумісною власністю. Допоки подружжя фактично не одержить таке майно, на­приклад вклад в кредитній установі, воно не є об'єктом права власності, а по­дружжю належить лише право вимоги до кредитної установи, тобто право вима­гати видачі внесених грошових коштів. У юридичній літературі ще радянського періоду зверталася увага на те, що гроші, внесені власником до кредитної уста­нови перетворюються з об'єкта права власності на об'єкт права вимоги1. Тому необхідно чітко розмежовувати поняття "спільна власність подружжя" та "спіль­не сумісне майно подружжя". Останнє є ширшим, порівняно з першим, а відтак майнові відносини подружжя не зводяться до відносин власності.

У застосовуванні на практиці п. 9 постанови Пленуму можуть виникнути й інші труднощі, особливо в тій його частині, де йдеться про те, що спільним су­місним майном можуть бути страхова сума, страхове відшкодування, сплачені за рахунок спільних коштів подружжя, страхові платежі, які були повернені при до­строковому розірванні договору страхування або які міг би одержати один із по­дружжя у разі дострокового розірвання такого договору на час фактичного при­пинення шлюбу. Сумнівів у необхідності таких роз'яснень не може бути, адже зумовлені вони потребами судової практики, яка не завжди була однозначною.

Наприклад, судова колегія з цивільних справ Київського обласного суду в своїй ухвалі від 4 лютого 1972 р. дійшла висновку, що страхові суми не повин­ні розподілятися між подружжям, тому що відповідно до ст. 371 ЦК УРСР права

1 Маслов В Ф Основньїе проблеми права личной собственности в период строительства ком-мунизма в СССР. — Харьков, 1968 — С 111

424