Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
65457.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Шубертовські вальси

У творчості Шуберта шлях до романтичних мініатюр останніх років багато в чому йшов від танцю, якому композитор поступово додавав все велику поетичну натхненність. Для фортепиано Шубертом написана безліч невеликих п'єс у формі танцю. Тут і менуети, і экосезы, і галопы. Але, як житель Відня, Шуберт особливу увагу приділяв вальсу, який в його час ставав виключно популярним танцем. Коріння його — в сільських німецько-австрійських танцях трехдольного розміру. Ставши міським танцем, вальс выражал «новий лад відчуттів» (Асафьев) широких демократичних кругів. У Відні з її давніми традиціями побутової розважальної музики вальс зазвучав всюди — в парках, ресторанах, кафе. Вальс зайняв пануюче положення в репертуаре спеціальних оркестрів танцювальної музики. У числі керівників таких оркестрів — знаменитые згодом Іозеф Ланнер і Іоганн Штраус-отец. У 20-х роках їх виконання неодноразово слушает Шуберт. Але в цей час він сам вже є автором безлічі фортепіанних вальсів.

Проникнення вальсу у фортепіанну літературу було само по собі показником демократизації музики у Шуберта. Цей танець народних низів був в буквальному розумінні привезений до Відня ансамблями деревенских музикантів, що грали на вуличних перехрестях, в приміських кабачках, в ресторанах, танцювальних залах і тому подібне Витеснів придворний менует, господствовавший в музиці XVIII століття, вальс утвердился в «учених» класичних жанрах, ознаменувавши цим «збагачене ритмическое сприйняття» ' нового покоління.

Вальси Шуберта — крихітні п'єски, создававшиеся цілими серіями, інколи у вигляді импровизации. Найчастіше вони мали «прикладне» значення: під їх музику на вечірках танцювали друзі Шуберта. Але, як сказав про Шуберта Шуман, — «все, на що направлений його погляд, чого стосується його рука, перетворюється на музику». Цим невибагливим мініатюрам деколи властива дивна поэтическое чарівність, що робить їх творами самостійної художньої цінності. Так передбачається в творчості Шуберта ще один характерний для XIX століття фортепіанний жанр — ліричний вальс, згодом розвинений Шопеном, Брамсом, Чайковським і іншими композиторами.

Шубертовськие вальси (всього біля 250) — це справжні камерні мініатюри. Багато хто з них народився на «шубертиадах», деякі з'явилися під час летних подорожей по Верхній Австрії, некоторые були спеціально складені для карнавального балу, для заміської прогулки і тому подібне Інколи в назвах групи вальсів зберігається спогад про подію, що викликала їх до життя (наприклад, Грацовськие вальси, Аценбрукськие вальси). Траурний вальс, складений ще в 1816 році, відразу зробився загальнонародним, принадлежность його Шуберту навіть не була відома, поки згодом він не появился у пресі.

У вальсах Шуберта немає ще ні большого розвитку, ні узагальненості, які вже відрізняють «Вальс-фантазію» Глінки. У них ще дуже багато від побуту. Та все ж, не дивлячись на їх явне походження з бытового танцю, вони невимірний возвышаются над власне-танцювальною музикою. Подібно шубертовской пісні, його фортепианный вальс стає поемою — так багато в нім настрою і лірики, так неповторима і приваблива мелодія, стільки тонких фарб в супроводі. На відміну від вальсів Ланнера (які сам Шуберт з неприхованим задоволенням слухав в ресторанах) і Штрауса-отца, що розповсюджувалися в ці ж роки, в шубертовских фортепіанних вальсах немає ні томности, ні салоновій. Навпаки, в них дуже багато від життєрадісності і простоти деревенского вальсу.

Вальс помітно вплинув на стиль сонатно-симфонічних творів Шуберта. В деяких випадках вальс у Шуберта проникал в сонатно-симфонічний цикл у вигляді закінченої пьесы-миниатюры, «маскируясь» (під традиційний менует або скерцо. Такі, наприклад, тріо з Восьмой симфонії або тріо з. Соль-мажорного квартету. Частіше, проте, стильові ознаки вальсу, що склалися, — плавна трехдольность, акцент на останній частці, характерная фразировка, що асоціюється з вальсовой пластикою, інколи фактура фортепіанного супроводу — визначали выразительный зовнішність окремих сонатних тим.

До нас дійшло декілька сотень вальсів Шуберта, але, ймовірно ще багато хто був загублений або зовсім не були автором записані. Разом з привабливими ліричними вальсами, Шуберт створює вальси, повні енергії і чисто народній життєрадісності, гостро ритмічні, деколи навіть нарочито грубуваті. У цьому наочно опинився зв'язок з сільськими прародителями вальсу. Само назва «вальс» теж ще остаточно не встановилося у Шуберта: встречаются ще назви «Лендлер» і «Німецький танец», які, по суті, означають одне і те ж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]