Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
65457.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Вступ

Романтизм приніс в мистецтво не лише нові теми і нових героїв, оновлюються і музичні форми. Людиною, що розсунула рамки музичної культури XIX століття, є австрійський композитор і музикант Франц Шуберт.

Революційні потрясіння і наполеонівські війни в Европе майже не торкнулися пануючого в Австрійській імперії старого порядку. Монархія Габсбургов була багатонаціональною «клаптевою» державою. Тут проживали австрійські німці, чехи, словаки, хорвати, угорці, італійці і інші народи. І хоча австрійські німці складали меншість в імперії, вони управляли всіма народами, приєднані в різні часи шляхом, як династичних браків, так і прямих захоплень. Управління здійснювалося через німецьких чиновників, національна культура цих народів пригнічувалася. Народи, що входили в імперію Габсбургов, прагнули знайти незалежність. Прагнення до національної незалежності виявлялося в численних селянських виступах і хвилюваннях в містах.

Що сидів в цей час на престолі Габсбургов Фердинанд не відрізнявся талантами. Все управління зосередилося в руках канцлера Меттерніха, який свою головну роль бачив в боротьбі з революційними і національними рухами.

Значна частка буржуазії була незадоволена заборонною політикою Габсбургов, що проводилася.

Розквіт творчості Шуберта падає на 20-і роки XIX століття, коли все революційне, передове піддавалося гонінням. Про високі ідеї французької революції – свободу, рівність, братерство – не можна було навіть і згадувати. Людям була надана одна можливість – замкнутися в свої вузькі, сімейні інтереси, розважатися, веселитися. Така вимушена обмеженість була болісна для Шуберта. Тому похмурий настрій його останніх творів можна розглядувати і як віддзеркалення австрійського суспільства того часу.

Але у той час Відень, де жив композитор, був одним з найбільш крупних музичних міст не лише Австрії, але і всієї Европи. Сюди з'їжджалися кращі композитори того часу. На сцені Віденського театру ставилися опери, симфонічні і камерні твори звучали в концертах. Віртуози змагалися в своїй виконавській майстерності. Тут жили і творили всесвітньо відомі Гайдн, Моцарт, Бетховен.

Всі герої Шуберта здатні глибоко відчувати, важко переживають гнітючу атмосферу поліцейського режиму в Австрії. Персонаж одного з шубертовских віршів вимовляє:

Мені тільки біль велика дана

І з кожною годиною сили убувають.

О, хіба і мене не вбивають

Безглузді ці часи?

Дитинство

а) Сім'я, батьки.

Франц Шуберт народився в 1797 році в передмісті Відня - Ліхтенталь. І був дванадцятим з 14 дітей, вижило з яких тільки п'ять. Отець його, шкільний вчитель, походив з селянської сім'ї. Мати була дочкою слюсарюючи. У сім'ї дуже любили музику і постійно влаштовували музичні вечори. Отець грав на віолончелі, а брати на різних інструментах.

б) Музичні здібності Франца.

Виявивши у маленького Франца музичні здібності, отець Франц Теодор і старший брат Ігнац почали навчати його грі на скрипці і фортепіано. Незабаром хлопчик зміг брати участь в домашнього виконання струнних квартетів, граючи партію альта. Франц володів прекрасним голосом. Він співав в церковному хорі, виконуючи важкі сольні партії. Отець був задоволений успіхами сина. Коли Францу виповнилося одинадцять років, його визначили в Конвікт - школу підготовки церковних півчих.

в) Спів в Конвікте.

Обстановка учбового закладу сприяла розвитку музичних здібностей хлопчика. У шкільному учнівському оркестрі він грав в групі перших скрипок, а інколи навіть виконував обов'язки диригента. Репертуар оркестру був різноманітний. Шуберт познайомився з симфонічними творами різних жанрів (симфоніями, увертюрами), квартетами, вокальними творами. Він признавався своїм друзям, що симфонія Моцарта сіль мінор потрясла його. Високим зразком для нього стала музика Бетховена.

Юнацтво

а) Перші твори.

Вже в ті роки Шуберт почав складати. Його перші твори - фантазія для фортепіано, ряд пісень. Юний композитор пише багато, з великим захопленням, часто в збиток іншим шкільним заняттям. Видатні здібності хлопчика звернули на нього увагу знаменитого придворного композитора Сальері, з яким Шуберт займався протягом року. Він вивчав гармонію і контрапункт, і Сальері незабаром оголосив, що учень знає все, що необхідно знати про музику. До цього часу деякі з його пісень були вже опубліковані. У 1813 р. він створив свою першу симфонію і до 17 років продовжував проводити нову симфонію щороку.

б) Розбіжності з отцем.

З часом бурхливий розвиток музичного таланту Франца почав викликати у отця тривогу. Добре знаючи, як важкий був шлях музикантів, навіть всесвітньо відомих, отець хотів уберегти свого сина від подібної долі. У покарання за надмірне захоплення музикою він навіть заборонив йому в святкові дні бувати удома. Але ніякі заборони не могли затримати розвиток дарування хлопчика.

в) Розрив з Конвіктом.

Шуберт зважився порвати з конвиктом. Закинути нудні і непотрібні підручники, забути про нікчемну, висушуючу серце і розум зубрінню і вийти на свободу. Цілком віддатися музиці, жити тільки нею і ради неї.

28 жовтня 1813 року він закінчив свою першу симфонію ре-мажор. На останньому листі партитури Шуберт написав: "Закінчення і кінець". Закінчення симфонії і кінець конвикту.

Розквіт творчості

а) Викладання в приходській школі.

Отець Шуберта, одружившись удруге, переконав Франца попрацювати в його школі. Шуберт викладав там три роки, хоча відчував відразу до цієї роботи і мало заробляв. Він служив помічником вчителя, навчаючи дітей грамоті і іншим початковим предметам. В цей час у Відні останнім криком моди був Россіні, і Шуберт спробував послідувати його рецепту успіху, складаючи опери. Але його творіння стали повними провалами, найвдаліше йшло лише 12 днів. Шуберт усвідомив, що його таланти лежать в іншому напрямі - в творі музики для домашнього прослухування. Але потяг його до музики, бажання складати стає все сильнішим. Доводиться лише вражатися життєстійкості його творчої натури. Саме у ці роки шкільної каторги, з 1814 по 1817 рік, коли, здавалося, все було проти нього, їм створена вражаюча безліч творів. Тільки за один 1815 рік Шуберт написав 144 пісні, 4 опери, 2 симфонії, 2 меси, 2 фортепіанних сонати, струнний квартет. Посеред творінь цього періоду немало таких, що осяяні немеркнучим полум'ям геніальності. Це Трагічна і П'ята си-бемоль-мажорная симфонії, а також пісні "Трояндочка", "Маргарита за прядкою", "Лісовий цар".

б) "Лісовий цар"

"Маргарита за прядкою" - монодрама, сповідь душі. "Лісовий цар" - драма з декількома дійовими особами. У них свої характери, різко відмінні один від одного, свої вчинки, абсолютно несхожі, свої устремління, протиборчі і ворожі, свої відчуття, несумісні і полярні.

Вражаюча історія створення цього шедевра. Він виник в пориві натхнення.

"Одного дня, - згадує Шпаун, друг композитора, - ми зайшли до Шуберту, що жив тоді у свого отця. Ми застали друга в найбільшому збудженні. З книгою в руці він, ходячи назад і вперед по кімнаті, читав вголос "Лісового царя". Раптом він сів за стіл і почав писати. Коли він встав, прекрасна балада була готова".

"Лісовий цар" – драматична повість про вершника, який мчиться з хворим дитям через недобрий казковий ліс. Партія фортепіано то малює слухачеві похмуру, таємничу нічну гущавину, то передає скажений ритм скачки, підводячи до трагічного фіналу. Важливу роль в баладах, романсах, піснях грають картини природи. Поривчаста, схвильована мелодія романсу «Притулок» народжує образ неспокійних кипучих хвиль, за якими вгадується бунтівна і мятущаяся душа романтичних героїв.

в) Шуберт залишає школу.

Бажання отця зробити з сина вчителя з маленьким, але надійним заробітком потерпіло невдачу. Молодий композитор твердо вирішив присвятити себе музиці і залишив викладання в школі. Його не страхала сварка з отцем. Все подальше недовге життя Шуберта є творчим подвигом. Випробовуючи велику матеріальну потребу і позбавлення, він невпинно творив, створюючи один твір за іншим. У 1816 р. Шуберт остаточно кинув батьківську школу і подав прохання про посаду музичного директора в Лайбахе, але оскільки Сальері не підтримав його прохання, він не зміг зайняти цей пост. Незабаром, проте, він отримав 100 флорінів за кантату Прометей, до наших днів загублену. Це вперше йому платили за композицію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]