Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
65457.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Творчість Шуберта

Шуберт написав багато творів, великих і малих. Писав він в інструментальному і вокальному жанрах. Центральне місце в творчості композитора займають пісні, яких він написав понад 600. Шуберт високо підніс значення пісні. В цю невелику музичну форму він зумів вкласти глибокий і багатий зміст.

З великим теплом і проникливістю Шуберт розкриває перед нами внутрішній світ людини з її почуттями радості, смутку, любові. Велике місце в його пісні займає зображення природи.

Різноманітні музично-виражальні засоби в піснях Шуберта. У вокальних партіях він не обмежується тільки пісенною мелодією, а широко використовує і декламаційні, і речитативні прийоми вираження. Фортепіанна партія в його творах набуває самостійного, рівноправного значення, створюючи яскраві музичні образи, часто зображального характеру.

Одним з характерних зразків його творів є пісні «Лісовий цар», «Баркарола» і «Форель».

«Лісовий цар» — це пісня-балада, глибоко драматична за своїм змістом. Характеристики дійових осіб у ній дуже контрастні: звабливе звернення Лісового царя (м'яка і вкрадлива мелодія); спокійні, стримані інтонації батька і схвильований плач дитини (речитативні інтонації, хроматизми, високий для даного голосу регістр). Фортепіанна партія допомагає розкрити характер-образ, стрімкий рух октав-акордів створює враження напруженої скачки, тривоги і, обірвавшись раптово в самому кінці, підкреслює трагізм пісні.

«Баркарола» захоплює своєю плавною мелодією і м'якою партією фортепіано, яка художньо створює враження плескоту води.

«Форель» являє собою жанрову картину. У перших двох куплетах зображено жваві рухи швидкої рибки, що грається в прозорій воді. Вони передані легкою, грайливою мелодією і швидкими зльотами в супроводі, немовби сплесками води. У першій же половині куплета, коли рибалка, намагаючись впіймати рибку, каламутить воду, ловить рибку, яка б'ється в його руках, музика зовсім змінює свій характер. В голосі замість мелодії з'являється схвильований речитатив, а в фортепіано гармонія стає напружено нестійкою, рухи акордів — поривчасто різкими.

У Шуберта є чудові цикли пісень — «Прекрасна мельничиха» і «Зимовий шлях», де розповідається про мандрування юнака, про його любов і страждання'.

Перший цикл пісень Шуберта складається з 20 творів, в яких переважає світлий, життєрадісний настрій. Найбільш відомі пісні цього циклу «В путь», «Куди», «Мельник і струмок» та ін.

Другий цикл пісень, що складається з 24 творів, має похмурий, іноді навіть трагічний характер. Більшість пісень цього циклу сповнені почуття розчарування, смутку, самотності. Найпопулярнішою з цього циклу є пісня «Шарманщик».

Інструментальна музика. Шуберт відомий не тільки як автор чудових пісень і вокальних ансамблів, але й як автор інструментальних творів — камерних і оркестрових: симфоній, струнних ансамблів, творів для фортепіано.

Кращими з його симфоній є велика чотиричасткова симфонія в До-мажорі, життєрадісна, основана на народних мелодіях, і дуже популярна симфонія в сі-мінорі, так звана «Незакінчена». Ця симфонія, всупереч встановленій традиції, складається не з трьох або чотирьох частин, а тільки з двох. Але, незважаючи на це, вона справляє враження цілком закінченого твору. Основною частиною, що визначає зміст і характер всього твору, є перша частина симфонії. Вона починається із вступу, зосередженого і похмурого, переданого повільною, протяжною мелодією в низькому регістрі.

Ця мелодія в дальшому розробляється поряд з головною і побічною темами і набуває значення теми, яка визначає характер всієї частини; нею починається розробка, вона звучить також і наприкінці. Після вступу йде перша партія (головна), співуча, трохи смутна, що нагадує за своїм характером і складом пісню — спочатку вступає акомпанемент, потім звучить мелодія.

Ця тема майже без переходу змінюється другою, побічною партією, більш світлою, рухливою.

Мелодійне багатство, щирість і доступність мелодій у симфонії зробили її дуже популярною.

Фортепіанні твори. Фортепіанних творів у Шуберта багато. Серед них головне місце займають невеликі - п'єси здебільшого танцювального характеру, як-от: лендлери, екосези, марші. Більше всього Шуберт любив вальси. Його вальси невеликі, чарівні за своєю простотою, в них багато безпосередності і мелодійності. З інших фортепіанних творів найбільш відомі «Експромти», «Музичні моменти», зокрема «Музичний момент фа-мінор».

Шуберт є одним з найпопулярніших композиторів, його музика чарує своєю щирістю, життєвою правдивістю, виразністю і простотою.

Шуберт — переважно лірик. Основним засобом вираження в нього є мелодія, і тут він справді невичерпний. Пісенність характерна для всієї творчості Шуберта, але з особливою силою і різноманітністю виявляється вона у вокальній творчості. До нього пісня займала в творчості композиторів другорядне місце. Шуберт же підніс пісню на виняткову височінь, зробивши її за глибиною і важливістю рівноправним жанром поряд з іншими провідними в той час жанрами — оперою і симфонією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]