Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шкідники буряка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
191.39 Кб
Скачать

Совка щавлева (Apatele rumicis l.)

        Метелик у розмаху крил до 45 мм. Передні крила сірі, з виразним рисунком з бурих навскісних переривчастих ліній і округлих плям з білим обідком. Задні крила бурувато-сірі. Гусениця до 40 мм довжиною, чорно-бура, з білими смугами по боках, на яких є по червоній плямі з кожного боку сегментів. Із спинного боку на кожному сегменті є по дві поперечні червоні смужки. Тіло вкрите пучками рудуватих щетинок.         Гусениці дуже багатоїдні, живляться листям цукрових буряків, капусти, соняшника, сої, бавовнику, хмелю, багатьох плодових, ягідних і лісових культур. Протягом року дає два покоління. Зимують лялечки, в сірувато-коричневих коконах серед рослинних решток. Метелики першого покоління літають у травні, другого — в липні, гусениці розвиваються відповідно в травні—червні та серпні—вересні. В Україні є повсюдно, але в масовій кількості не розмножується.

Совка розсадна Scotia corticea Schiff.)

        Метелик у розмаху крил 33—40 мм. Передні крила бурувато-коричневі, з темними ниркоподібною, круглою та клиноподібною плямами. Задні крила жовтувато-сірі. Гусениця довжиною до 35 мм, темно-сіра, з чорною або коричневою головою. Середня спинна смужка блідо-сіра, інколи жовтувата, з боків темніша, знизу світліша. Щетинконосні бородавочки блискучі, темні. Лялечка блискуча, коричнева, з двома гострими придатками на кінці.         В Україні є повсюдно. Зимують гусениці старших віків. Живляться, як і інші підгризаючі совки, вночі. Пошкоджують сходи і листки дорослих рослин цукрових буряків, помідорів, тютюну, люцерни, конюшини. Заляльковуються в кінці червня — на початку липня в грунті на глибині 5—10 см. Через 25—30 днів виходять метелики. В серпні самки відкладають яйця в середньому до 50 яєць кожна. Через 12—17 днів з них вилуплюються гусениці, які до третього віку живляться, а потім ховаються на зимівлю.

Совка оклична (Scotia exclamationis l.)

        Метелик у розмаху крил до 45 мм. Передні крила темно-бурі. Ниркоподібна пляма невиразна, кругла, світла, під нею є довга чорна клиноподібна пляма, що нагадує знак оклику (звідки й назва виду). Поперечні смуги ледве помітні, хвиляста лінія темно-бура. Задні крила у самця світлі, сірувато-білі, у самки темно-сірі. Самки відкладають яйця по одному або групами на грунт і прикореневе листя. Через 8—10 днів з'являються гусениці, які живляться 40—50 днів, а потім залазять у грунт на зимівлю. Заляльковуються лише весною наступного року. Гусениці значно пошкоджують озимі злаки (пшеницю, жито), картоплю (бульби), цукрові буряки, бавовник, люпин і різноманітні овочеві культури.         На Україні є повсюдно. Звичайно трапляється разом з озимою совкою, а інколи чисельно переважає її. Дає одне повне і частково друге покоління.

Совка-іпсилон (Scotia ipsilon Hfn.)

        Метелик у розмаху крил 40—55 мм. Передні крила темно-бурі, інколи бурувато-сірі. Поперечні смужки на крилах ледве помітні. Зовні від ниркоподібної є клиноподібна пляма. Задні крила білі, затемнені вздовж зовнішнього краю. Гусениця довжиною до 55 мм, землисто-сіра, з рудуватими смужками на спині. Голова і потиличний щиток бурі, останній з світлою смужкою посередині. Лялечка червоно-жовта, блискуча, довжиною 19—25 мм.         Шкоди завдають гусениці, які перезимували, а також гусениці першого літнього покоління. Вдень вони ховаються у верхньому шарі грунту, під грудочками землі, а вночі виповзають на поверхню для годівлі. Живлення і розвиток гусениць триває в середньому 15—20 днів, після чого вони заляльковуються. Тривалість фази лялечки—10—20 днів. Метелики відкладають яйця по одному або по 2—3 на листки різних рослин і грунт. Одна самка звичайне відкладає до 600, а найбільше — 2000 яєць. Тривалість ембріонального розвитку 3—5 днів. На Україні звичайно дає два покоління на рік. Гусениці багатоїдні: підгризають стебельця сходів і молодих рослинок цукрових буряків, гороху, люцерни, сої, тютюну, капусти, помідорів та багатьох інших польових і городніх культур.