Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шкідники буряка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
191.39 Кб
Скачать

Ковалик широкий (Selatosomus latus f.)

        Широкий, чорний, з бронзовим блиском жук довжиною 10—16 мм. Верх тіла з сірим опушенням. Ноги темно-бурі. Задні кути передпьоспинки з чіткими кілями. Вусики, починаючи з четвертого членика, сла-бопилчасті. Ширина передньоспинки більша за довжину, не вужча або ледь вужча за надкрила в найширшій їх частині. Личинка довжиною до 25, шириною 3,3 мм, коричнево-жовта, з роздвоєним заднім кінцем черевця. Площадка зверху останнього сегмента вдавлена і дуже хітинізована, грубо зморшкувата, з різко піднятими бічними краями, які мають по три великих горбочки. Відростки на кінці останнього сегмента короткі й товсті, з двома загостреними виступами. Виїмка між відростками останнього сегмента інколи розширена, на кінці звужена.         З'являються жуки рано весною, літають до кінця травня. Ведуть денний спосіб життя. Яйця відкладають у червні. Одна самка може відкласти до 180 яєць. Тривалість одного покоління 4—5 років. У червні — серпні четвертого року личинки заляльковуються на глибині 10—15 см. Фаза лялечки триває близько двох тижнів. Зимують личинки різного віку і жуки. На відміну від личинок ковалика блискучого личинки цього виду віддають перевагу важким за механічним складом грунтам. Більш шкідливі личинки старших віків. Жуки можуть незначно пошкоджувати висадки цукрових буряків, об'їдаючи квітки. Личинки всеїдні — пошкоджують висіяне насіння, підземні стебла, коренеплоди та бульби багатьох польових культур. Повсюдно дуже шкідливі. В степовій зоні більш шкідливий на зрошуваних землях. На Україні є повсюдно. Велике значення в обмеженні чисельності личинок ковалика мають граки, а також хижі туруни.

Ковалик червоно-бурий (Melanotus fusciceps Gyll.)

        Жук червоно-бурий, вкритий жовтими волосками; довжина тіла 12—16 мм. Надкрила з глибокими поцяткованими борозенками. Личинка останнього віку довжиною до 40 і шириною до 3,5 мм. Довжина останнього сегмента майже вдвічі більша за ширину, до вершини він поступово звужується; площадка зверху помірно увігнута, з піднятими бічними краями, зморшкувата, вкрита окремими великими цятками і дрібними горбиками. Вершина останнього сегмента з трьома добре розвинутими зубцями — прямокутними бічними і коротким гострокутним середнім.         На Україні найбільш численний у середній і південній смузі степової зони, а також у рівнинній частині Криму. Генерація п'ятирічна. Личинки з яєць виходять в липні — серпні. Заляльковуються вони у вересні на четвертий рік життя, інколи в травні — червні після додаткової зимівлі. Личинки багатоїдні. Найбільш небезпечні на третій-четвертий роки життя, коли можуть значно пошкоджувати висіяне насіння, підземні частини стебел, корене- та бульбоплоди. Один з першорядних ґрунтових шкідників кукурудзи, городніх коренебульбоплодів та бавовнику.

Ковалик чорний (Athous niger l.)

        Чорний блискучий жук, вкритий сірими волосками, лише надкрила інколи жовто-бурі; довжина тіла 10—14 мм. Вусики з пилчасторозширеними члениками, починаючи з третього. Задній край передньогрудей біля задніх кутів без виїмок. Личинка циліндрична, жовтувато-коричнева, довжиною до 27 і шириною до 3 мм. Тіло сплощене, з трьома парами коротких грудних ніг. Площадка зверху останнього сегмента майже квадратна, з округленими боками, дрібно поцяткована, поперечно зморшкувата. Бічні відростки на кінці черевця товсті й короткі, коротші за половину довжини площадки, в 2,5 раза довші за свою ширину. Виїмка між відростками останнього сегмента велика, трохи довша за 1/3 площадки.         На Україні по долинах річок проникає до південного Степу. Жуки виходять з лялечок у травні, тобто дещо пізніше за темного та інших коваликів. Веде денний спосіб життя і тримається відкрито на рослинах. У червні — липні самка відкладає в міжряддя купками до 60 яєць, по кілька десятків у кладці. Фаза яйця триває до 25 днів. Тривалість повного циклу розвитку не менше чотирьох років. Зимують личинки останнього віку, які в кінці квітня перетворюються на лялечок. Фаза лялечки триває 2—3 тижні. Поширений як на орних землях, так і під пологом лісу. Багатоїдний вид, пошкоджує підземні частини рослин ряду польових культур, зокрем-а овочевих, корене-та бульбоплодів.