Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

1. Зміст та організація розробки плану соціального розвитку колективу.

2. Планування поліпшення житлових і культурно-побутових умов працівників

3. План підготовки кадрів і підвищення їхньої кваліфікації.

4. Планування поліпшення умов праці та охорони здоров'я

Література:

4.1 [2-8, 11, 13], [51], [99, с. 340-342];

4.2 [83, с. 96-98], [58, с. 469-512], [99, с. 342-347];

4.3 [99, с. 347-348];

4.4 [99, с. 349-351].

Питання для самоконтролю

1) Що передбачається при плані соціального розвитку колективу?

2) Що є важливою умовою ефективного економічного і соціального розвитку трудових колективів?

3) Що аналізують перед початком соціального планування?

4) Охарактеризуйте основні джерела інформації за базовий період?

5) Який розрахунок потреби в житлі?

6) В чому полягає планування благоустрою населених пунктів?

7) Які існують норми середньодобової витрати води на господарсько-житлові потреби?

8) Охарактеризуйте укрупнені норми споживання електроенергії, витрат газу, кількість будинків побуту, посадкових місць підприємств громадського харчування, площ магазинів, кінотеатрів, кількості об’єктів охорони здоров`я і дошкільних закладів на 1000 жителів.

15.5. Фінансовий план підприємства,

Зміст тем

Бюджет готівки є заключним етапом планування діяльності підприємства і показує його фінансову спроможність щодо виконання господарських планів. У ньому дається перелік усіх грошових надходжень та витрат підприємства за певний період часу. У ринковій економіці цей бюджет є одним із найважливіших інструментів планування: на практиці навіть прибуткові господарства нерідко змушені реорганізовувати або зовсім припиняти свою діяльність через недостатню забезпеченість готівкою. Головним призначенням бюджету готівки і є забезпечення позитивного сальдо грошових коштів після сплати всіх зобов’язань шляхом планування обсягів і термінів надходження коштів та здійснення витрат, розрахунку достатності власних грошових коштів для фінансування витрат та визначення потреби в кредитах.

Складання бюджету починається з визначення грошового балансу на початок періоду планування, який показує залишок коштів на рахунках і в касі підприємства на кінець попереднього періоду. Далі планують всі грошові надходження підприємства за рік і за періодами, в яких вони фактично очікуються. При цьому враховують, що всі грошові надходження і витрати плануються за фактом здійснення платежу, а не за фактом виникнення чи перерахування їх, тобто всі дані вводяться на основі обґрунтованих припущень щодо терміну отримання грошей. Планується також виручка від реалізації основних засобів, матеріальних цінностей, доходи від інших операцій (з дохідними активами, від участі у спільній діяльності, від здачі майна в оренду, надання послуг іншим організаціям тощо), надходження в рамках державних програм, повернення дебіторської заборгованості тощо. Після завершення планування усіх грошових надходжень і витрат здійснюють розрахунок забезпеченості підприємства власними грошовими коштами та визначають потребу в кредитах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]