Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

13.2. Бізнес-план та його функції

В АПК найчастіше застосовують такий вид проектів, як бізнес-план,

який за необхідності логічно трансформується в інвес­тиційний проект.

Бізнес-план - це документ, у якому викладено суть підприємницької ідеї, шляхи і засоби її реалізації, а також подано характеристику ринкових, виробничих, організаційних і фінансових аспектів передбачуваного бізнесу та особливості його управління. Щороку сотні тисяч людей у країнах з ринковою економікою відкривають власний бізнес. Статистика свідчить, що із 100 фірм, які розпочали свою діяльність в один рік, у перший рік зазнають невдачі 20, на другий - 17, а до кінця п'ятого року - 67. Отже, на ринку утримуються тільки 33 % фірм. Це відбувається в осно­вному через невміння більшості підприємців планувати свій біз­нес. Багатьох невдач у під­приємницькій діяльності можна було б уникнути, якби підприєм­ці були до неї краще підготовлені. І одним із головних елементів такої підготовки якраз і є бізнес-планування.Бізнес-план може бути розроблений як для нового підприємства, що тільки створюється, так і для вже діючого на черговому етапі його розвитку. Він виконує щонайменше 8 основних функцій — як зовнішніх (ознайомити з підприємством і розкрити суть його діяльності різним представникам ділового світу), так і внутріш­ніх, життєво важливих для діяльності самого підприємства. Як жоден інший з планів підприємства бізнес-план має зовні­шню спрямованість, перетворюється на своєрідний товар, через продаж якого можна отримати максимально можливий виграш. По-перше, на початковому етапі створення бізнесу цей план є ос­новним інструментом комунікацій між підприємцем і зовнішнім світом. Він має переконати майбутніх постачальників, покупців і найманих працівників у тому, що ви віднайшли привабливу ідею, що у вас є обґрунтована і реальна програма здійснення вашого задуму. Бізнес-план дозволяє стандартизувати процес ознайом­лення з підприємством, зекономити час підприємця, упорядкува­ти контакти. По-друге, наявність бізнес-плану - обов'язкова вимога з боку цивілізованого ринку. Це чисто психологічно викликає відчуття ґрунтовності, солідності підприємницького починання його власника. І, навпаки, відсутність такого плану породжує насторожливе ставлення з боку партнерів, кредиторів та інвесторів. По-третє, бізнес-план - це засіб залучення ззовні капіталу що необхідний для розвитку бізнесу. Він забезпечує всебічну (виробничу, ринкову, організаційну та фінансову) інформацію про майбутній бізнес і є основою конструктивних відносин з по­тенційними інвесторами.У сучасних умовах в Україні бізнес-план здійснює ще одну важливу функцію - він є інструментом процесу приватизації державних підприємств.

По-перше, планування - це ключ до успіху в бізнесі. Такий успіх визначається трьома головними факторами: правильним розумінням реальної нинішньої ситуації; чітким визначенням цілей, яких хоче досягти підприємець; якісним плануванням процесів переходу від одного стану до іншого. Бізнес-планування саме і спрямоване на розв'язання цих пи­тань. Тобто бізнес-план - це засіб моделювання систем управ­ління новим бізнесом, що дозволяє перевірити підприємницьку ідею на раціональність та реалістичність ще до її практичної реа­лізації.

По-друге, бізнес-план - це можливість виявити у зародковому стані ті проблеми розвитку підприємства, які в майбутньому за­грожують перерости в серйозні перешкоди та істотно ускладнити роботу. Багатьох із виявлених у ході планування сильних і слабких сторін підприємства ви, можливо, не змогли б побачити, якби не працювали над створенням бізнес-плану. Він не може виключити ці помилки, але дозволяє значно зменшити ризик.

По-третє, складання бізнес-плану дає змогу одержати інстру­мент контролю та управління, який забезпечує планомірне про­сування підприємства до поставленої мети.

По-четверте, бізнес-план є потужним інструментом самона­вчання. У процесі його розробки розвиваються здібності підприємця як менеджера, набувається досвід оцінки умов конкуренції, способів просування товарів на ринок, використання переваг свого бізнесу, фінансового планування, розробки різних сценаріїв діяльності.

Бізнес-план, як і стратегічний план підприємства, охоплює досить тривалий період, зазвичай 3-5 років, інколи більше, од­нак між ними є ряд відмінностей: якщо стратегічний план включає весь комплекс загальних цілей фірми, то бізнес-план — тільки одну з них, а саме ту, що пов'язана зі створенням і розвитком певного бізнесу; бізнес-план орієнтований тільки на розвиток, тимчасом як стратегічний план може включати інші типи стратегій підпри­ємства (стабільності, скорочення, відокремлення); у бізнес-плані функціональні складові (плани маркетингу, виробництва) є, на відміну від стратегічного плану, рівно­значними частинами бізнес-плану; стратегічні плани — це плани з горизонтом часу, що зростає. Бізнес-плани мають чітко окреслені часові межі, після закінчення яких визначені планом цілі й завдання мають бути виконані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]