Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДД-лекция.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
153.08 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ

Рослинний та тваринний світ.

Збереження рослин і тварин, природних середовищ, що занесені в

чинні для України міжнародні переліки

  1. Склад флори.

  2. Рідкісні види.

3. Вивчення рослинності. Вивчення складу та будови ценозів.

  1. Едифікатори та домінанти.

  2. Інвентаризація фауни.

  3. Чисельність фонових видів тварин:

  • Чисельність ссавців.

  • Чисельність птахів.

  • Чисельність плазунів та земноводних.

  • Чисельність риб.

  • Чисельність наземних безхребетних.

  1. Екологічний моніторинг фонових і рідкісних видів та фауністичних угруповань.

1. Склад флори

При вивченні складу флори фіксуються всі види, які зростають на природно-заповідній території, НІШ, БЗ та виявляються при інвентаризації. Насамперед вивчається флора заповідної зони - проводиться інвентаризація судинних рослин, мохів, лишайників, водоростей, окремо - грибів. Якщо є можливість одночасного збору матеріалу по всіх цих групах, дослідження їх проводиться паралельно.

При вивченні флори особлива увага приділяється видам, які є домінантами рослинних угруповань, типовими для певних екологічних умов і складають флористичне ядро відповідних угруповань, рідкісними видами (реліктовими, ендемічними, пограничноареальними), видами із цікавою біологією.

Особлива увага серед групи рідкісних та зникаючих видів приділяється видам із Червоної книги України”, Європейського Червоного списку тварин та рослин. Необхідно фіксувати та досліджувати види флори, які підлягають регіональній охороні.

Для першого тому Літопису наводяться попередні дані про відомі для території види рослин. З першого року існування необхідне закладання

гербарію та щорічне : .відзначення в томах Літопису кількості загербаризованих видів в поточному роді та в цілому в гербарії.

Для подальших томів Літопису проводиться щорічна фіксація кількості видів, достовірно виявлених на природно-заповідній і^рйторі? грізних" груп рослин у вигляді таблиці.

Щороку в Літопис вміщуються списки видів,1; виявлених при дослідженнях поточного року із різких груп рослин. Детально відмічається точне місцезнаходження та дата. В перші роки, поки загального списку флори ще немає, доцільно кожні 5 років вміщувати в Літописі все зростаючі , попередні списки флори (за станом на певний рік). Коли список в основному сформується, доцільно вміщувати в Літописах щорічно лише додатки до нього, а кожні 5 років — зведені додатки.

Види, виявлені лише в околицях території, враховуються окремо від основного списку. Окремо реєструються випадки розселення інтродукованих раніше, або занесених нині (при ненавмисній інтродукції або господарській діяльності за межами території) видів. Відзначаються вірогідні причини розселення рослин (дороги, повінь, життєдіяльність тварин тощо).

Для нещодавно створених ПЗ, НІШ, БЗ першочерговим завданням є закладання фенологічних маршрутів. Вони наносяться на відповідну схему, обираються основні об’єкти рослинного та тваринного світу, на яких вивчається фенологія. Для рослин це типові для даного регіону види, в тому числі домінанти природних угруповань, а також рідкісні види. Для обраних видів рослин складаються феноспектри. Отримані дані вміщуються також у Літопис у розділі “Календар природи”. Кількість видів, фенологія яких вивчається, залежить від можливостей природно-заповідних територій.

2. Рідкісні види

Рідкісним, зникаючим, реліктовим та ендемічним видам необхідно приділяти першочергову увагу, оскільки лише в ПЗ, НІШ, БЗ можливе вивчення всіх стадій розвитку рідкісних видів в природних умовах при тривалих стаціонарних дослідженнях.

В перші роки існування ПЗ, НІ11І, БЗ необхідне виявлення видів цих груп та складання їх списків із щорічним поповненням. Відразу слід починати складання крапкових карт поширення цих видів на природно- заповідній території.

Стаціонарні спостереження протягом кількох років включають:

  1. спостереження на ппп із картуванням;

  2. закладання змінних площ в різних ценозах;

  3. вивчення просторової структури;

віковим спектром мають значні адаптивні можливості, високу енергію відновлення та значну тривалість життя. Бажано отримати ці показники-для групи рідкісних видів із широким географічним ареалом для Оцінки стану виду в межах ареалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]