Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Діалогове вікно відкриття файлу

Діалогове вікно відкриття файлу призначене для пошуку файлів, що використовуються в додатку. Для створення цього вікна призначений елемент управління OpenFileDialog. Даний елемент має багато властивосте, основні з яких перераховані в таблиці:

Властивість

Опис

AddExtension

При встановленому значені True додається розширення до імені файлу, якщо його немає. Вказується або значення властивості DefaultExit, або задане властивістю Filter розширення.

CheckFileExists

Перевіряє наявність файлу з вказаним ім'ям при встановленому значенні True. Якщо файл не існує, видається попередження.

CheckPathExists

Перевіряє існування шляху до вказаного файлу при встановленому значенні True. Якщо шлях не існує, видається попередження.

DefaultExt

Визначає розширення файлу, що додається за замовчуванням у випадку, коли користувач вводить ім'я файлу без розширення.

FileName

Визначає повний шлях до файлу, обраного в діалоговому вікні.

Filter

Задає значення списку Тип файлу, що визначає тип відображуваних файлів. Наприклад, для відображення тільки текстових файлів потрібно для цієї властивості задати значення Text files(*.txt)|*.txt. Щоб задати кілька фільтрів, застосовується символ |: Text files (*.txt)|*.txt|AII files (*.*)|*.*. У випадку використання декількох фільтрів можна за допомогою властивості Filterlndex задати відображуваний за замовчуванням фільтр

InitialDirectory

Задає каталог, який відображається під час першого виклику діалогового вікна. Для того щоб при наступних викликах відображався цей же каталог, необхідно властивості RestoreDirectory присвоїти значення True

Multiselect

Дозволяє вибрати декілька файлів в діалоговому вікні при встановленому значенні True

Title

Визначає заголовок діалогового вікна. За замовчуванням вікну присвоюється стандартний для Windows заголовок

Щоб відобразити діалогове вікно відкриття файлу, необхідно викликати метод ShowDialog елемента управління OpenFileDialog. За допомогою методу OpenFile даного елементу можна відкрити потік для читання даних з файлу.

Розглянемо невеликий приклад, який продемонструє використання діалогового вікна відкриття файлу. Для цього виконайте наступні дії:

  1. Створіть новий Windows-додаток з ім'ям DialogsExample.

  2. Відкрийте вікно властивостей і вкажіть за допомогою властивостей Text і Name заголовок форми Діалогові вікна і її ім'я frmDialogs.

  3. Для створення вікна відкриття файлів додайте на форму елемент управління OpenFileDialog. Присвойте значення OpenFileDlg властивості Name цього елемента управління.

  4. Перетягніть на форму елемент управління Button. Присвойте значення Відкрити файл і bOpenFile властивостям Text і Name відповідно.

  5. Щоб при натисканні кнопки Відкрити файл з'являлося діалогове вікно Відкрити, необхідно додати в код програми процедуру обробки події bOpenFile_click (наприклад, за допомогою подвійного клацання на кнопці), має наступний код:

OpenFileDlg.Filter = "Image Files(*.BMP;*.JPG;*.GIF)|*.BMP;*.JPG;*.GIF"

OpenFileDlg.InitialDirectory = "C:\"

OpenFileDlg.ShowDialog()

Даний код дозволяє при відкритті вікна відобразити вміст диска С:. При цьому будуть відображатися лише графічні файли.

  1. Щоб при натисканні кнопки Відкрити у вікні відкриття файлу з'являлося вікно повідомлень з ім'ям обраного файлу, необхідно в код програми додати процедуру обробки події OpenFileDlg_FileOk з наступним рядком:

MessageBox.Show("Выбран файл с именем " + OpenFileDlg.FileName)

Тепер при запуску додатка при натисканні кнопки Відкрити файл буде з'являтися діалогове вікно Відкрити (див. малюнок нижче).

У дійсності діалогові вікна відкриття і збереження файлу не відкривають і не зберігають файли. Вони призначені для задання імені та розташування файлу, який повинен бути відкритий, або збережений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]