Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Редактор меню Menu Editor

Для проектування меню всіх видів використовується редактор меню Menu Editor (Редактор меню). Для роботи з редактором меню на формі необхідно розташувати один з наступних елементів управління:

  • MenuStrip – елемент управління, призначений для створення головного меню програми;

  • ContextMenuStrip – елемент управління, який використовується для створення контекстного меню.

Якщо перетягнути один із цих елементів керування на форму, він відобразиться в нижній області конструктора додатку під формою, а вгорі форми під заголовком з'явиться редактор меню. Він являє собою елемент Туре Here, призначений для створення пунктів меню. При введенні тексту в пункт меню з'являються додаткові елементи Туре Here знизу і праворуч (див. малюнок).

Для швидкого введення елементів меню можна використовувати клавіші <Enter>, <Tab> і < >.

Для відкриття редактора меню Menu Editor (Редактор меню) в подальшому необхідно вибрати розташований під формою відповідний елемент управління меню.

Для додавання різних елементів в меню потрібно натиснути правою кнопкою миші на пункті меню і вибрати в контекстному меню пункт Insert (Додати), а потім у розкритому підміню відповідний елемент (роздільник, пункт меню, поле редагування або список, що розкривається).

Для видалення непотрібних і вставки нових пунктів меню використовуються клавіші <Delete> і <Insert> або команди Delete (Видалити) і Insert New (Додати новий) контекстного меню редактора Menu Editor (Редактор меню).

Переконайтеся, що для властивостей ContextMenuStrip і MainMenuStrip форми вказані імена контекстного і головного меню відповідно.

Для додавання елементів в меню можна також скористатися діалоговим вікном Items Collection Editor (Редактор списку елементів) (див. малюнок), що відкривається при виборі властивості Items розташованого на формі елементу управління MenuStrip.

Список, що розкривається Select item and add to list below (Виберіть елемент і додайте в список, розташований нижче) цього діалогового вікна містить перелік можливих елементів, які можна додати на панель інструментів: пункт меню, текстове поле або список, що розкривається. За допомогою кнопки Add (Додати), розташованої ліворуч від списку, здійснюється додавання нових елементів з меню. Поле Members (Компоненти) діалогового вікна Items Collection Editor (Редактор списку елементів) містить список всіх елементів меню, а в правій частині цього вікна розташований перелік властивостей виділеного в полі Members (Компоненти) елемента.

Щоб додати стандартні пункти і значки меню Windows, необхідно вибрати в списку завдань Menu пункт Insert Standard Items (вставити стандартні елементи).

Ім'я та текст

Для задання імен пунктів меню і самого меню є властивість Name. Ім'я повинно бути унікальним, тому що дозволяє ідентифікувати меню. Бажано користуватися стандартним присвоєнням імені, тобто перші три букви імені задати рівними mnu.

Для визначення тексту, відображуваного в пункті меню, призначено властивість Text. Якщо в цьому тексті перед однією з букв помістити символ &, то вона в пункті меню буде підкреслена, і клавіша цієї букви буде призначена як клавіша для швидкого доступу до даного пункту меню.

Текст пункту меню можна задати за допомогою редактора меню Menu Editor (Редактор меню).

Клавіші швидкого виклику

Крім використання амперсанд (&) у тексті пункту меню для задання клавіш, що забезпечують швидкий виклик команди меню, можна використовувати властивості елементів меню ShortcutKeys і ShowShortcutKeys.

Властивість ShortcutKeys дозволяє вибрати із вікна будь-яку комбінацію клавіш для швидкого виконання команди меню. За відображення в меню при виконанні програми комбінацій клавіш швидкого виклику відповідає властивість ShowShortcutKeys. Якщо ця властивість має значення False, то клавіші швидкого виклику не будуть відображатися на екрані для даного пункту меню.

За допомогою властивості ShortcutKeyDisplayString можна задати те, що буде відображатися праворуч від найменування пункту меню в разі використання клавіш швидкого виклику. За замовчуванням вказується задана властивістю ShortcutKeys комбінація клавіш.

Значок для пункту меню

Для задання значка, що розміщується ліворуч від пункту меню, використовується властивість Image. При виборі даної властивості в правому стовпці з'являється кнопка з трьома точками, натискання на яку відкриває діалогове вікно Select Resource (Вибрати ресурс). За допомогою цього вікна можна вибрати з наявних на комп'ютері значків відповідний.

Використання прапорців

Як правило, пункти меню служать для виконання певних функцій додатку. Але іноді потрібно задати стан будь-якого параметру. З цією метою використовуються прапорці, для визначення параметрів яких призначені властивості Checked, CheckOnClick і CheckState.

Властивість Checked визначає, чи є галочка ліворуч від відповідного пункту меню. Властивості Checked меню самого високого рівня або тому, що має власне підменю не можна присвоїти значення True.

Щоб можна було змінювати стан прапорця пункту меню, необхідно присвоїти значення True властивості CheckOnClick. Крім властивості Checked, для задання стану прапорця також використовується властивість CheckState, яка може приймати значення Checked, Indeterminate і Unchecked, що відповідає встановленому, невизначеному і скинутому прапорцю відповідно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]