Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Приклад mdi-інтерфейсу

Розглянемо невеликий приклад, що дозволяє під час запуску програми на екрані відображати батьківське і одне дочірнє вікно. Для цього виконайте наступні дії:

  1. Створіть новий Windows-додаток з іменем MdiExample.

  2. Відкрийте вікно властивостей і вкажіть за допомогою властивостей Text і Name форми заголовок форми Батьківське вікно та ім’я форми frmParentMdi.

  3. Щоб вікно було батьківським, надайте властивості IsMdiContainer форми значення True.

  4. Додайте в проект ще одну форму за допомогою діалогового вікна Add New Item (Додати новий елемент), що відкривається однойменною командою меню Project (Проект).

  5. Далі відкрийте вікно властивостей нової форми і, скориставшись властивістю Text задайте заголовок форми Дочірнє вікно.

  6. Запрограмуємо виклик дочірньої форми при відкритті батьківського вікна. Для цього виділіть батьківську форму в конструкторі форм і за допомогою команди View Code (Відкрити код) контекстного меню викличте редактор коду батьківського вікна.

  7. Додайте в код наступну процедуру:

Private Sub NewChildForm()

Dim f As New Form2

f.MdiParent = Me

f.Show()

End Sub

  1. Спочатку створюється екземпляр класу форми Form2. Потім властивості MdiParent цього примірника присвоюємо значення Me (тобто вказуємо на батьківську форму), тим самим перетворюємо форму в дочірнє вікно. Далі відкриваємо дочірнє вікно.

  2. Щоб дочірнє вікно відкривалося при запуску батьківського, додайте в конструктор або метод Load батьківського вікна рядок:

NewChildForm()

Додаток готовий.

Інтерфейс типу провідника

Інтерфейс типу провідника розробляється для доступу до ієрархічних деревовидних структур, тобто до таких, де є вкладеність. Прикладом вкладеності можуть служити папки та файли.

Файли лежать в папках, які у свою чергу розташовуються у вище розташованих папках і т.д. Прикладом такого інтерфейсу є Провідник Windows (див. мал.). За своєю суттю це аналог інтерфейсу SDI, розроблений спеціально для деревовидних структур. Для створення подібного інтерфейсу можна використовувати елементи керування Listview і Treeview панелі інструментів Toolbox (Інструментарій).

Інтерфейс додатку типу провідника містить головне меню, вікно програми для розміщення елементів управління даними, ієрархічний список елементів деревовидної структури (це можуть бути папки та файли, документи, якщо вони організовані в ієрархічну структуру), елементи керування для роботи з даними (Кнопки, поля, прапорці і т. п.) та рядок стану.

Елементи інтерфейсу

Розглянемо докладніше основні елементи інтерфейсу і можливості їх використання в додатках Visual Basic.

Меню

Будь-який додаток створюється для реалізації комплексу функцій, що забезпечують виконання спільного завдання програми. Для швидкого доступу до всіх функцій програми служать меню: головне меню програми і контекстне меню окремих об'єктів додатку (форм, панелей).

При проектуванні меню слід керуватися певними принципами. Головний із них - стандарти. Рекомендується дотримуватися стандартних назв команд меню і їх розташування. Наприклад, пункт меню для роботи з файлами рекомендується називати в своїх додатках File (Файл), а пункт меню для виклику довідкової системи програми - Help (Довідка). При цьому пункт меню File (Файл) бажано розташовувати найпершим, а пункт Help (Довідка) - останнім.

У процесі розробки меню бажано групувати команди меню, що реалізують функції для вирішення конкретного завдання, в одне меню, що розкривається. Наприклад, всі команди меню, що стосуються роботи з таблицями, можна розташувати в меню Table (Таблиця).

Як зразок для створення власних додатків при розробці меню і інших елементів можна використовувати, наприклад, Microsoft Word.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]