Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Приклад створення меню

Створимо меню для батьківської та дочірньої форми з попереднього прикладу проектування MDI-інтерфейсу. Для цього виконайте наступні дії:

  1. Перетягніть на форму батьківського вікна елемент управління MenuStrip і надайте йому ім'я mnuParent. Створіть два пункти меню верхнього рівня з ім'ям mnuFile і mnuWindow і текстом File і Window відповідно.

  2. Для того щоб в меню Window відображався список відкритих дочірніх вікон, надайте значення mnuWindow властивості MdiWindowListltem елемента управління mnuParent.

  3. Створіть два пункти для меню File (Файл) з наступними властивостями:

Name

Text

ShortcutKeys

mnuFileNew

New

<CtrI>+<N>

mnuFileExit

Exit

<F10>

  1. Перетягніть на форму дочірнього вікна елемент управління MenuStrip і надайте його властивостям Name і Visible значення mnuChild і False відповідно. Створіть для нього аналогічний пункт меню File (Файл) і задайте для його властивості MergerAction значення MatchOnly. Додайте в даний пункт меню команду з ім'ям mnuFileClose і текстом Close File.

  2. Пронумеруйте пункти меню File дочірнього і батьківського вікон в порядку їх слідування в об'єднаному меню за допомогою властивості MergerIndex.

  3. Тепер створіть обробку події вибору команди New (Новий) меню File (Файл). Для цього в обробник події mnuFileNew_Click додайте наступний рядок:

NewChildForm()

  1. У обробники подій mnuFileExit_Click і mnuFileClose_Click додайте наступний рядок коду:

Me.Close()

Додаток готовий.

Рядок стану

Рядок стану – це спеціальний елемент вікна, що складається з декількох панелей для відображення поточної інформації про стан і режим роботи додатку. При роботі з різними додатками Windows часто використовується рядок стану. Наприклад, переглядаючи текст у Microsoft Word, по рядку стану можна визначити номер сторінки.

Щоб додати рядок стану у форму використовується елемент управління StatusStrip. За замовчуванням рядок стану розміщується в нижній частині вікна додатку. Щоб змінити його положення, необхідно скористатися властивістю Dock, яка може приймати одне зі значень перерахування DockStyle: Bottom (Знизу), Fill (На всю форму), Left (Зліва), None (У будь-якому місці форми), Right (Праворуч) і Тор (Зверху).

Рядок стану складається з набору елементів, але спочатку він не містить жодного. Для додавання, видалення елементів рядка стану, а також налаштування їх властивостей використовується діалогове вікно Items Collection Editor (Редактор списку елементів) (див. малюнок нижче), що відкривається при виборі властивості Items елемента управління StatusStrip.

Список, що розкривається Select item and add to list below (Виберіть елемент і додайте в нижче розташований список) цього діалогового вікна містить перелік можливих елементів, які можна додати на рядок стану: індикатор виконання, кнопка, текст.

Поле Members (Компоненти) діалогового вікна Items Collection Editor (Редактор списку елементів) містить список всіх елементів цього рядка стану. За допомогою кнопки Add (Додати) можна додати нові елементи на рядок стану. Видалити існуючу панель можна за допомогою розташованої праворуч від поля Members (Компоненти) кнопки.

У правій частині діалогового вікна Items Collection Editor (Редактор списку елементів) є перелік властивостей виділеної в полі Members (Компоненти) панелі. Список властивостей залежить від вибраного елемента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]