Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_3-4.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
208.59 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3-4. Тема: Елементи управління: списки та лічильники.

Теоретичні відомості

Списки

Прапорці і перемикачі надають користувачеві можливість вибирати потрібні опції з числа доступних варіантів, але при цьому виникає невелика проблема. Річ у тому, що кожен такий варіант займає місце у вікні форми. До того ж, чим більше прапорців і перемикачів відображається на екрані, тим більше заплутаною стає загальна картина і менш очевидним сам вибір.

Іншим способом надання користувачеві можливості вибору є використання списків і полів із списком. Обидва ці об'єкту здатні надати набагато більшу кількість варіантів, ніж прапорці і перемикачі, але місця на екрані вони займають набагато менше. Більш того, поля із списком, крім надання готових варіантів, можуть дати користувачеві можливість набрати свій варіант відповіді, використавши об'єкт як звичайне текстове поле.

Відображення списку за допомогою елементу ListBox

Елемент управління ListBox використовується, щоб надати користувачеві який-небудь список. Додати або прибрати елемент списку можна у будь-який час за допомогою декількох рядків програми. Крім того, ви можете встановити властивості списку так, щоб користувач міг вибрати тільки один (чи декілька) пунк списку. Коли список ListBox має недостатньо великий розмір, щоб показати всі елементи, автоматично з'являються смуги прокрутки.

Комбінований список ComboBox – це споріднений елемент для списку ListBox. Він виглядає, як текстове поле із стрілкою випадного списку з правого боку. Клацання миші на кнопці комбінованого списку приводить до відображення випадного списку. Робота з комбінованими списками дуже нагадує роботу із списками ListBox, тому спочатку будуть детально розглянуті особливості ListBox, а далі - риси, характерні тільки для комбінованих списків.

Кожен пункт створеного списку - це елемент колекції Items для даного списку ListBox. Робота з елементами списку, додавання і видалення елементів проводиться за допомогою колекції елементів Items. Найчастіше ці дії виконуються за допомогою програми, але ви також можете змінити список під час створення форми за допомогою вікна Properties.

Редагування елементів списку під час створення форми

Колекція елементів списку Items доступна як властивість елементу управління ListBox. Виберіть властивість Items у вікні Properties, з'явиться вже знайома вам кнопка з трьома крапками, що означає, що за допомогою цієї властивості можна здійснювпати ряд операцій. Клацніть на кнопці, щоб з'явився редактор елементів списку string Collection (Редактор коллекции строк). Щоб додати пункти в список, введіть їх в текстове поле - поодинці в рядку, натискаючи Enter для переходу на наступний рядок.

Далі потрібно натиснути кнопку ОК, щоб підтвердити зміни і закрити вікно. При запуску програми на виконання список буде виглядати так.

Редагування елементів списку під час роботи програми

Властивість Items списку (а також комбінованого списку) - це властивість об'єкту, яка повертає перелік елементів (він багато в чому нагадує об'єкт – в нього також є властивості і методи). Щоб відредагувати пункти списку, необхідно оперувати з колекцією Items.

Список може містити однакові значення. Тому в Visual Basic дані ідентифікуються за допомогою привласнення кожному елементу колекції Items унікального номера. Індекс першого елементу списку - 0, другого – 1 і так далі. Індекс - це порядок розташування елементу в списку по відношенню до першого елементу колекції Items (а не першому елементу, який відображається в списку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]