Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_3-4.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
208.59 Кб
Скачать

Елемент управління CheckedListBox

Елемент CheckedListBox створює список, елементами якого є прапорці. Сенс списку з прапорцями в тому, щоб що-небудь робити відразу зі всіма елементами, на яких встановлені прапорці. Він відрізняється від ListBox лише зовнішнім виглядом. Властивості і способи програмування в них практично однакові.

Властивості, події і методи, розглянуті вище, відносяться також і до списку з прапорцями. Проте їх недостатньо, щоб що-небудь робити відразу зі всіма елементами, на яких встановлені прапорці. Подивимося, як з ними працювати.

Основою списку з прапорцями є три колекції:

  • Колекція Items, що складається, як і у решти списків, зі всіх елементів списку.

  • Колекція Checkeditems, що складається з елементів списку, помічених прапорцями.

  • Колекція Checkedindices, що складається з номерів (у колекції Items) тих елементів списку, які помічені прапорцями.

CheckedListBox1.Items(2) '3-й елемент списку (його номер = 2)

CheckedListBox1.CheckedItems(2) '3-й помічений прапорцем елемент списку

CheckedListBox1.CheckedIndices(2)) 'Номер 3-го поміченого прапорцем елемент списку

Чи не здається вам, що список з прапорцями робить те ж саме, що і простій набір прапорців в рамці? Загалом - так. Але коли список великий, CheckedListBox набагато зручніше і компактніше. Адже він може вмістити десятки елементів, не займаючи багато місця на формі.

Лічильник (NumericUpDown)

Елемент управління NumericUpDown (лічильник) призначений для введення користувачем числової інформації і є текстовим полем з двома кнопками з направленими в протилежні сторони стрілками. Кожне натиснення кнопки з направленою вгору стрілкою збільшує, а натиснення кнопки з направленою вниз стрілкою – зменшує розміщене в текстовому полі число на певне значення.

Значення списку

Для визначення значення списку використовується властивість Value. З її допомогою можна задати початкове значення, яке вказується в текстовому полі при запуску додатку. При зміні числа в полі виникає подія ValueChanged.

Числове значення текстового поля змінюється в заданих межах. Для визначення його максимального і мінімального значення застосовуються властивості Minimum і Maximum. За замовчуванням вони приймають відповідно значення 0 і 100. Якщо задати мінімальне значення більше максимального, то властивість Maximum автоматично прийме значення властивості Minimum. Якщо ж максимальне значення вказане менше мінімального, то для властивості Minimum автоматично встановиться значення властивості Maximum.

За допомогою властивості Increment задається крок, з яким зменшуватиметься або збільшуватиметься числове значення в текстовому полі елементу управління NumericUpDown при натисненні кнопки з направленою вниз або вгору стрілкою. За замовчанням вказується значення, рівне 1.

Для визначення числа десяткових розрядів, тобто цифр після коми, служить властивість DecimalPlaces. Вона за умовчанням приймає значення 0.

Значення True властивості ReadOnly елементу управління NumericUpDown забороняє користувачеві вводити числа в текстове поле і дозволяє змінювати значення списку лише за допомогою кнопок елементу управління NumericUpDown або клавіш < > і < >. Якщо потрібно заборонити використання клавіш-стрілок, потрібно властивості InterceptArrowKeys присвоїти значення False.

Для програмної зміни значення списку призначені методи UpButton і DownButton, відповідні натисненню кнопок елементу управління NumericUpDown, що збільшують і зменшують розташоване в текстовому полі число на певне значення.

На малюнку зображено два лічильника з наступними властивостями:

Властивість

Значення

Numeric

UpDown1

Numeric

UpDown2

Minimum

Минимальне значення числа в полі

0

0

Maximum

Максимальне значення числа в полі

100

1000

DecimalPlaces

Кількість знаків після коми

0

2

Increment

Крок зміни числа в полі

1

0,01

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]