Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Приклад створення рядка стану

Додамо в додаток MdiExample рядок стану, що показує текст підказки, поточні дату і час. Для цього відкрийте програму і виконайте наступні дії:

  1. Додайте в батьківську форму елемент управління StatusStrip, двічі клацнувши мишею кнопку StatusStrip (Рядок стану) панелі інструментів. Після появи у формі рядка стану надайте йому ім'я ssStatusBar.

  2. Відкрийте вікно властивостей Properties (Властивості) рядка стану і виберіть властивість Items. Відкриється діалогове вікно Items Collection Editor (Редактор списку елементів), в якому за допомогою списку Select item and add to list below (Виберіть елемент і додайте в список, що розташований нижче) і кнопки Add (Додати) додайте в рядок стану три елементи StatusLabel і назвіть їх ssrText, ssrDate і ssrTime.

  3. Для властивості Text панелі ssrText задайте значення Текст підказки.

  4. Для того щоб час і дата постійно оновлювалися при роботі програми, перетягніть на батьківську форму елемент управління Timer і назвіть його timer.

  5. Потім клацніть двічі на цьому елементі, щоб відкрилося вікно програмного коду на процедурі обробки події timer_Tick. Додайте до цієї процедуру наступний код, який дозволить при кожній зміні значення таймера оновлювати дані рядка стану:

ssrDate.Text = System.DateTime.Today.ToLongDateString

ssrTime.Text = System.DateTime.Now.ToLongTimeString

  1. Для активізації таймера додайте в процедуру обробки Load батьківського вікна рядок timer.Enabled = True

Для деактивізації таймера в процедуру обробки події mnuFileExit_Click додайте такий рядок:

timer.Enabled = False

На малюнку зображено створений рядок стану.

Панель інструментів

На додаток до рядку стану і контекстного меню часто використовуються панелі інструментів, що дозволяють прискорити доступ до функцій програми. Як правило, панель інструментів розташовується вгорі вікна під головним меню, хоча її можна переносити і змінювати розміри. Зазвичай панель інструментів містить найбільш часто використовувані команди головного або контекстного меню. Для проектування панелей інструментів у Visual Basic служить елемент управління ToolStrip.

Панель інструментів складається з набору елементів управління ToolStripButton, які можуть являти собою випадні меню, кнопки з зображенням або текстом і роздільники.

Для додавання елементів на панель інструментів використовується діалогове вікно Items Collection Editor (Редактор списку елементів) (див. малюнок), що відкривається при виборі властивості Items розташованого на формі елементу управління ToolStrip.

Список Select item and add to list below, що розкривається (Виберіть елемент і додайте в нижче розташований список), цього діалогового вікна містить перелік можливих елементів, які можна додати на панель інструментів: кнопка, мітка, текстове поле, список, що розкривається, роздільник, індикатор виконання.

За допомогою кнопки Add (Додати), розташованої ліворуч від списку, можна додати нові елементи на панель інструментів.

Поле Members (Компоненти) діалогового вікна Items Collection Editor (Редактор списку елементів) містить список всіх елементів панелі інструментів. У правій частини діалогового вікна Items Collection Editor (Редактор списку елементів) розташований перелік властивостей виділеного в полі Members (Компоненти) елемента панелі інструментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]