Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Діалогове вікно налаштування колірної палітри

Для налаштування кольору фону форми і розташованих у формі елементів можна використовувати діалогове вікно налаштування колірної палітри, для створення якого призначений елемент управління ColorDialog. За допомогою властивості Color цього елемента можна отримати доступ до обраних у вікні кольорів. Крім зазначеної властивості елемент управління ColorDialog має властивості, перераховані в таблиці:

Властивість

Опис

AllowFullOpen

Дозволяє задавати користувацькі кольори. За замовчуванням приймає значення True.

AnyColor

При значенні True у вікні налаштування колірної палітри відображаються всі доступні основні кольори. За замовчуванням задано значення False.

FullOpen

Значення True задає відображення розширеного вікна налаштування колірної палітри. За замовчуванням має значення False.

SolidColorOnle

При встановленому значенні True дозволяє вибирати тільки однотонні кольори. За замовчуванням властивість приймає значення False.

Як і для розглянутих вище діалогових вікон, для відкриття вікна настройки колірної палітри необхідно скористатися методом ShowDialog.

Доповнимо додаток DialogsExample, задавши можливість зміни кольору фону

форми. Для цього виконаєте наступні дії:

  1. Для створення вікна Цвет необхідно додати на форму елемент управління ColorDialog з ім'ям Colordlg.

  2. Перетягніть на форму елемент управління Button, властивостям Text і Name якого привласніть значення Змінити колір і bcolor відповідно.

  3. Далі необхідно в процедуру обробки події bcolor_ciick додати наступний код:

ColorDlg.Color = Me.BackColor

ColorDlg.FullOpen = True

ColorDlg.ShowDialog()

Me.BackColor = ColorDlg.Color

Програма дозволяє відкривати відразу розширене вікно настройки шрифтів вибраним за умовчанням кольором форми. Потім фону форми присвоюється вибраний у вікні колір.

Після запуску додатку при натисненні кнопки Змінити колір відкриватиметься діалогове вікно Цвет:

Робота з картинками

VB може не тільки сам малювати лінії, круги і інші фігури. Він може працювати і з готовими картинками, наприклад, намальованими в графічних редакторах, і з фотографіями. Щоб VB міг з ними працювати, вони повинні зберігатися на диску у вигляді файлів наступних популярних графічних форматів:

BMP

JPEG

GIF

TIFF

PNG

Icon

WMF

EMF

Exif

Крім цього, в VB є власний простенький графічний редактор, що дозволяє малювати іконки (піктограми, значки), курсори і звичайні малюнки.

Зображення, як властивість Image елемента управління

Картинки можна розміщувати на багатьох елементах управління. Розглянемо PictureBox. Для розміщення картинки в PictureBox ми повинні встановити його властивість Image. У елемента PictureBox є властивість SizeMode, яке керує положенням картинки на елементі. Ось його значення:

Normal

Лівий верхній кут картинки збігається з лівим верхнім кутом PictureBox. Якщо картинка більша PictureBox, то виступаючі її частини не видно.

CenterImage

Зображення розміщується в центрі PictureBox. Якщо картинка більше PictureBox, то виступаючі її частини не видно.

AutoSize

PictureBox автоматично змінює свої розміри так, щоб вони дорівнювали розмірами картинки.

StretchImage

Зображення автоматично змінює свої розміри так, щоб вони дорівнювали розмірами PictureBox.

У PictureBox є також властивість BackgroundImage. Це картинка, яка мозаїкою покриває поверхню елемента на задньому плані.

Властивість Image елементу управління можна встановлювати і в коді. Для цього краще всього використовувати метод FromFile, що належить класу Image. (Нехай вас не плутає те, що властивість і клас мають однакові імена. Для VB це в порядку речей). Якщо ви хочете, щоб картинка опинилася на елементі управління, необхідно, щоб файл з цією картинкою вже зберігався на дисках вашого комп'ютера.

Рекомендую попередньо скопіювати файли картинок в папку Resources вашого проекту. Тоді звертатися до них можна буде просто по імені, без необхідності вказівки повної адреси. До речі, і малюнки завжди будуть при вас.

Ось оператор, який встановлює властивість Image елементу PictureBox:

PictureBox1.Image = Image.FromFile("Earth.JPG")

Тут ліворуч від знаку рівності – властивість Image, праворуч - клас Image. Зверніть увагу, що в лапках вказано тільки ім'я файлу Earth.JPG. Це стало можливим тому, що файл скопійовано у папку Resources проекту. Інакше довелося б вказати повну адресу: "D:\Фотографії \ Earth.JPG".

Елементи управління цілком можуть запозичувати один у одного картинки:

Button2.Image = PictureBox1.Image

Якщо ми хочемо, щоб на елементі управління картинки більше не було, ми пишемо:

Button2.Image = Nothing

Слово Nothing означає «Ніщо», тобто картинки ніякої немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]