Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Властивості панелі інструментів

За замовчуванням панель інструментів розміщується у верхній частині вікна. Щоб змінити її положення, необхідно скористатися властивістю Dock, яка може приймати одне зі значень DockStyle: Bottom (Знизу), Fill (На всю форму), Left (Зліва), None (У будь-якому місці форми), Right (Праворуч) і Тор (Зверху).

Властивість Visible визначає видимість панелі інструментів. Для блокування доступу до панелі інструментів необхідно властивості Enable присвоїти значення False. Для того щоб можна було під час виконання програми змінювати положення елемента на панелі інструментів з допомогою миші і клавіші <Alt>, необхідно присвоїти значення True властивості AllowItemReorder.

За допомогою властивості LayoutStyle задається стиль розташування панелі інструментів на формі.

Приклад створення панелі інструментів

Можливості налаштування панелі інструментів розглянемо на прикладі. Для цього створимо невелику панель інструментів у додатку MdiExample, який був спроектований для перевірки властивостей MDI-інтерфейсу. Для того, щоб створити панель інструментів, виконайте наступні дії:

  1. Додайте в батьківську форму елемент управління Toolstrip і, використовуючи властивість Name, надайте панелі інструментів ім'я tsStandard.

  2. Для розміщення кнопок на панелі інструментів відкрийте діалогове вікно Items Collection Editor (Редактор списку елементів), вибравши властивість Items панелі.

  3. У списку Select item and add to list below (Виберіть елемент і додайте в список, що розташований нижче) виберіть елемент Button. За допомогою кнопки Add (Додати) додайте елемент з ім'ям tsbNew. Ця кнопка буде створювати нове дочірнє вікно.

  4. Далі задайте текст підказки, що виводиться при затримці покажчика миші на кнопці tsbNew, присвоївши значення Створення нової дочірньої форми властивості ToolTipText.

  5. Розмістіть на кнопці зображення за допомогою властивості Image.

  6. Тепер залишається задати обробку події натискання на кнопку. Для цього додайте в процедуру обробки події tsStandard_ItemClick наступний код:

Select Case tsStandard.Items.IndexOf(e.ClickedItem)

Case 0

NewChildForm()

End Select

Або в процедуру обробки події tsbNew_Click рядок:

NewChildForm()

Незважаючи на те, що кнопка на панелі інструментів всього одна, в першому варіанті в коді застосована конструкція Select Case для відпрацювання дій інших елементів, що додаються на панель елементів.

Діалогові вікна

У Visual Basic існує спеціальний вид вікон – діалогові вікна – і добре розвинений інструментарій, наданий у розпорядження розробника для їх створення. Діалогові вікна бувають двох типів – модальні та немодальні. Модальне діалогове вікно - це вікно, з якого не можна перейти в інше вікно, не закривши поточне. Цей вид діалогових вікон використовується для видачі повідомлень про хід роботи додатку, налаштування додатку або введення яких-небудь даних, необхідних для його роботи. Модальне діалогове вікно змушує користувача виконати деякі дії або відповісти на запит додатку введенням інформації або натисненням однієї з кнопок.

Немодальний діалогове вікно - це вікно, яке дозволяє переміщуватися на інше вікно або форму без закриття поточного вікна. Цей тип діалогових вікон використовується рідше.

Прикладом немодального діалогового вікна в Visual Basic є вікно Find (Пошук), що дозволяє здійснювати пошук потрібної інформації.

Найпростіші з діалогових вікон - це вікна повідомлень. На додаток до цього простому діалоговому вікну в Visual Basic існує набір більш складних стандартних вікон додатків:

  • Open (Відкрити) - вікно для пошуку в файловій структурі потрібного файлу;

  • Save As (Зберегти як) - вікно для вибору місця зберігання файлу і введення його нового імені;

  • Font (Шрифт) - вікно для вибору і установки шрифту;

  • Color (Цвет) - вікно для вибору кольорової палітри;

  • Print (Друк) - вікно для налаштування режиму друку.

Розглянемо ці діалогові вікна більш докладно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]