Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_8-10.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Діалогове вікно збереження файлу

Для пошуку файлу, в якому будуть збережені дані із програми, використовується діалогове вікно збереження файлу. Для створення цього вікна служить елемент управління SaveFileDialog.

Цей елемент управління має аналогічні елементу OpenFileDialog властивості, за винятком того, що за замовчуванням для вікна відкриття файлу задається вимога існування файлу, а для вікна збереження файлу немає (тобто різні за замовчуванням значення властивості CheckFileExists). Більш того, в елемента SaveFileDialog є дві додаткові властивості:

  • OverwritePrompt – при значенні True цієї властивості в разі вибору існуючого файлу видається повідомлення, що даний файл буде перезаписаний;

  • CreatePrompt – при значенні True цієї властивості у разі зазначення неіснуючого файлу видається повідомлення, що буде створений новий файл.

За допомогою методу OpenFile даного елемента можна відкрити потік не тільки для читання даних з файлу, але і для запису.

Розглянемо приклад, що демонструє використання діалогового вікна збереження файлу. Для цього доповнимо програму DialogsExampIe:

  1. Для створення вікна збереження файлів додайте на форму елемент управління SaveFileDialog з ім'ям SaveFileDlg.

  2. Потім перетягніть на форму елемент управління Button і його властивостям Text і Name надайте значення Зберегти файл і bSaveFile відповідно.

  3. Для відкриття діалогового вікна збереження файлу при натисканні кнопки Зберегти файл необхідно додати в код програми процедуру обробки події bSaveFile_click, що містить наступний код:

SaveFileDlg.Filter = "All Files (*.*)|*.*"

SaveFileDlg.ShowDialog()

If SaveFileDlg.FileName > "" Then

MessageBox.Show("Выбран файл с именем" + SaveFileDlg.FileName)

End If

Даний код дозволяє у вікні збереження файлу відображати файли будь-якого типу. При натисканні кнопки Сохранить цього вікна відкриватиметься вікно повідомлень з ім'ям зазначеного файлу.

У разі розташування методу MessageBox.Show у процедурі обробки події натискання кнопки Сохранить вікна збереження файлу вікно повідомлень буде відкриватися ще при відкритому вікні збереження файлу. У нашому випадку воно буде з'являтися після закриття вікна.

Після запуску додатку при натисканні кнопки Сохранить файл буде відкриватися діалогове вікно Сохранить как (див. малюнок нижче).

Як видно з малюнка, це діалогове вікно аналогічно вікну, призначеному для відкриття файлу.

Діалогове вікно налаштування шрифтів тексту

При виконанні програми іноді потрібно змінювати шрифт надписів або інших даних. Найбільш простим способом завдання шрифтів є використання діалогового вікна Шрифт. Для його створення призначений елемент управління FontDialog. Деякі властивості даного елемента вказані в таблиці:

Властивість

Опис

AllowSimulations

Значення за замовчуванням True задає використання курсиву, жирного курсиву і жирних шрифтів

AllowVectorFonts

Значення за замовчуванням True дозволяє відображати векторні шрифти

AllowVerticalFonts

Значення за замовчуванням True дозволяє відображати і горизонтально, і вертикально орієнтовані шрифти. Значення False регламентує відображення тільки горизонтально орієнтованих шрифтів

Color

Визначає або повертає зазначений у вікні налаштування шрифту колір тексту

FixedPitchOnly

Значення True дозволяє відображати у вікні налаштування шрифтів тільки Шрифт фіксованої ширини. За замовчуванням задано значення False

Font

Визначає або повертає зазначений у вікні налаштування шрифт тексту

FontMustExist

Значення True не дозволяє визначити неіснуючий шрифт

MaxSize, MinSize

Задають максимально і мінімально можливі розміри шрифтів відповідно

ShowApply

Задає відображення кнопки Применить у вікні налаштування шрифтів. За замовчуванням вказано значення False, що відповідає відсутності кнопки

ShowColor

Визначає, чи доступний вибір кольору. За замовчуванням задано значення False

ShowEffects

Визначає, чи розташовані у вікні елементи управління для задання підкреслення та закреслення тексту. За замовчуванням властивість приймає значення True

Для відображення вікна налаштування шрифтів служить метод ShowDialog елемента управління FontDialog. Розглянемо приклад, що демонструє використання діалогового вікна налаштування шрифтів. Для цього доповнимо програму DialogsExampIe:

  1. Для створення вікна Шрифт додайте на форму елемент управління FontDialog з ім'ям FontDlg.

  2. Потім перетягніть на форму елемент управління Button, властивостям Text і Name якого надайте значення Изменить шрифт і bFont відповідно.

  3. Щоб продемонструвати задання шрифту для напису, розташуємо на формі елемент управління Label з ім'ям label.

  4. Далі необхідно в процедуру обробки події bFont_click додати наступний код:

FontDlg.ShowColor = True

FontDlg.ShowDialog()

label.Font = FontDlg.Font()

label.ForeColor = FontDlg.Color

Програма дозволяє у вікні налаштування шрифтів задавати колір тексту. При цьому для розташованого на формі надпису задається шрифт і колір.

Після запуску додатку при натисканні кнопки Изменить шрифт буде відкриватися діалогове вікно Шрифт (див. малюнок нижче).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]