Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деонтологія залік.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
788.48 Кб
Скачать

49. Сутність оптимізуючої функції юридичної практики

Як і у правотворенні, дана функція властива юридичній практиці також у реалізації права. Під час реалізації фізичні особи, соціальні угрупування, правозастосовчі органи, інші суб'єкти права вчиняють дії згідно з вже сформованими у суспільстві оптимальними моделями, внаслідок чого вони витрачають значно менше зусиль і часу для отримання бажаного результату. Таким чином, юридична практика суттєво оптимізує діяльність ченів суспільства з реалізації норм права та підвищує ефективність цієї діяльності. До функційюридичної практики у такому видіправовоїдіяльності, як реалізація права, також можнавіднестиоптимізуючуфункцію. Як і у правотворенні, дана функція властива юридичній практиці також у реалізації права. Під час реалізаціїфізичні особи, соціальніугрупування, правозастосовчіоргани, іншісуб'єкти права вчиняютьдіїзгідно з вжесформованими у суспільствіоптимальними моделями, внаслідокчого вони витрачаютьзначноменшезусиль і часу для отриманнябажаного результату. Таким чином, юридична практика суттєвооптимізуєдіяльністьченівсуспільства з реалізації норм права та підвищуєефективністьцієїдіяльності.

50. Види юридичної діяльності.

Юридична діяльність –  це один з різновидів соціальної діяльності, який здійснюється юристами-фахівцями з метою отримання правового результату, задоволення законних потреб та інтересів соціальних суб'єктів у відповідності до вимог права.

Зазвичай визначають три види юридичної діяльності за основними формами її здійснення - практична, наукова, освітня, що дуже важливо для її загальної характеристики. Однак, є й інші критерії, використання яких надає змогу охарактеризувати юридичну діяльність в іншій площині, або іншому аспекті через призму науково-дослідницького інтересу. Найбільшого практичного значення має проведення класифікації видів юридичної діяльності за спеціальностями, які історично склалися в межах юридичної професії та значною мірою відбивають зміст окремих професійних напрямів юридичної роботи.

Види:

  • За змістом: консультування, тлумачення, виступи в юридичних установах, ведення юридичної справи тощо.

  • За професійною спеціалізацією або за суб'єктами здійснення: адвокатська, слідча, прокурорська, судова, нотаріальна, юридичне консультування.За цим же критерієм (тобто за суб’єктами діяльності) розрізняють ще такі види діяльності:

  1. юридичну діяльність органів дізнання (міліція, митниця, пожежний нагляд та ін.);

  2. криміналістично-судову експертизу;

  3. діяльність оперативно-пошукових органів (МВС, СБУ);

  4. діяльність органів виконання покарання.

  • За соціальними сферами: юридична діяльність в сфері економіки, політики, в духовній сфері.

  • За кількістю уповноважених осіб, що здійснюють розгляд юридичної справи: індивідуальна (одноособова), колегіальна (колективна).

  • За змістом інтелектуальної роботи:

  1. пізнавально-пошукова — збирання повної інформації щодо юридичних явищ;

  2. реконструктивна — аналіз інформації, розробка версій, напрямку розв’язання юридичної проблеми;

  3. організаційна — упорядкування і координація дій суб’єктів при веденні юридичної справи;

  4. реєстраційна — передавання отриманої інформації в письмовій правовій формі;

  5. комунікативна — спілкування юриста з іншими учасниками і суб’єктами юридичної справи у процесі її вирішення.

  • Залежно від норм права, які реалізуються, розрізняють такі види юридичної діяльності:

  1. регулятивну, пов’язану з правомірною поведінкою суб’єкта права, поділяється на:реєстраційно-засвідчувальну (видача посвідчення про право приватної власності на квартиру) таправонадільну (дозвіл органів нотаріату на право вступу у володіння спадщиною).

  2. правоохоронну, пов’язану з неправомірною поведінкою суб’єкта права (із здійсненням правопорушення), поділяється на: попередження правопорушень (здійснення міліцією профілактики правопорушень);припинення правопорушення (здійснюється після початку правопорушення), наприклад затримання за дрібне хуліганство;розкриття правопорушень (знаходження правопорушників);розслідування правопорушень (встановлення точних деталей злочину);визначення судом чи іншими компетентними органами покарання правопорушника;виконання покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]