Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Трудове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 15. “Колективні трудові спори (конфлікти)”.

Задача 1. На зборах працівників державного заводу, які обговорювали питання про оголошення страйку, було висунуто ряд вимог до адміністрації та уряду України. Профком закликав обмежитися лише вимогою про виплату заборгованості по заробітній платі. Думки розійшлися. Частина працівників відокремилася та обрала страйковий комітет, якому доручила пред’явити адміністрації заводу та уряду України вимоги про реконструкцію підприємства, здійснення докорінного покращення становища справ з охорони праці та техніки безпеки, про зміну керівництва заводу. Директор відмовився мати справу з двома органами та запропонував профкому та робітничому комітету домовитися про те, хто буде виступати на переговорах в якості представника трудового колективу.

Дайте правову оцінку ситуації на заводі, а також діям учасників конфлікту, визначте шляхи його вирішення.

Задача 2. Для роботи над новою виставою режисер обласного драматичного театру запросив на умовах участі в разових виставах декілька акторів з інших театральних організацій, віддав їм всі головні ролі. Колектив висловив незадоволення. На загальних зборах, що були організовані профкомом театру, дії головного режисера були визнані “порочними”. Збори вимагали нового перерозподілу ролей та виключення нових акторів з роботи над п’єсою. Директор, який виступив із поясненнями, заявив, що він не бере на себе сміливість вирішити таке непросте та досить “делікатне” питання, та запропонував звернутися до начальника управління культури Журавльової за посередництвом. Вона відмовилася приймати рішення одноособово та порадила звернутися за допомогою до арбітражу. Цю пропозицію прийняли, запросивши в якості арбітрів голову обкому профспілки та головного режисера музичного театру. Було винесено рішення підтримати вимоги колективу драматичного театру. Договори із запрошеними акторами було розірвано. Вони звернулися до суду.

Яким повинно бути рішення суду?

Задача 3. Примирна комісія, створена на хлібозаводі для вирішення неузгодженостей між профкомом та адміністрацією з приводу введення додаткової системи заробітної плати (розподілу частини прибутку підприємства), не змогла знайти єдиної думки. Було вирішено залучити до послуг посередника. Профком запропонував кандидатуру завідуючого кафедрою економіки праці технологічної академії, директор – начальника планового відділу кондитерської фабрики. До загального рішення не прийшли. Служба по врегулюванню колективних трудових спорів доручила цю роботу попередньому директору хлібозаводу Владову. Директор, коли дізнався про таке рішення, погодився на кандидатуру профкому. Але начальник служб заявив, що завод не має права відмовлятися від посередника, призначеного службою.

Тоді на заводі вирішили обійтися без посередника. Створили трудовий арбітраж, який визнав недоцільним введення нової системи. Оскільки члени профкому попередили про можливість страйку, домовилися ще раз розглянути питання про примирну комісію. ЇЇ рішення проголошувало: “Ввести нову додаткову систему заробітної плати з 1 січня наступного року”. Директор підприємства заявив, що виконувати таке рішення не буде.

Запропонуйте свій варіант вирішення спору.

Задача 4. Конференція викладачів загальноосвітніх шкіл районного центру прийняла рішення про приєднання до всеукраїнського страйку, що був оголошений центральним комітетом профспілки. Організацію страйку доручили профкомам шкіл.

Голова районної адміністрації звернувся в районний суд із проханням про заборону страйку, оскільки не було визначено мінімуму необхідних робіт при його проведенні. Було винесено рішення, яке зобов’язувало профкоми шкіл відкласти страйк на 30 днів та узгодити у встановленому порядку мінімум необхідних робіт. Обком профспілки оскаржив це рішення в апеляційний суд.

Яку постанову винесе колегія апеляційного суду. Оцініть правомірність дій всіх органів, вказаних в задачі. Які дії повинен вчинити профком та які форми проведення такого страйку?

Задача 5. Арбітражний керуючий організації “Блакитний Дніпро” Буряков звернувся до суду від імені роботодавця із заявою про визнання незаконним оголошення 4 березня страйку працівників організації, якою він керував.

В ході судового засідання було з’ясовано, що організація “Блакитний Дніпро” визнана неплатоспроможною та призначено зовнішнє управління майном, а арбітражним керуючим призначено Бурякова. Натомість суд залишив заяву без розгляду.

Чи правильно вчинив суд? Хто має право ставити питання про визнання страйку незаконним? Чи потрібні які-небудь докази надання арбітражному керуючому повноважень на ведення справи в суді?