Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Трудове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 3. Трудовий договір. Порядок прийому на роботу.

Поняття і значення трудового договору. Трудовий договір, як юридичний факт, що породжує трудові відносини.

Сторони трудового договору. Зміст трудового договору. Поняття трудової функції та місця роботи за трудовим договором. Строк випробування при прийомі на роботу. Порядок прийняття на роботу.

Особливості окремих видів трудових договорів: контракту, трудового договору про тимчасові та сезонні роботи, трудового договору з фізичною особою. Правове регулювання суміщення та сумісництва професій (посад).

Модуль2.

Тема 4. Переведення працівників на іншу професію (посаду).

Поняття переведення та переміщення працівників на іншу роботу (посаду). Основний зміст трудової функції працівника. Суттєві умови праці. Класифікація переведень на іншу роботу (посаду). Види переведень на іншу тимчасову роботу (посаду).

Тема 5. Припинення трудового договору.

Підстави припинення трудового договору, їх юридичне значення. Звільнення з роботи (посади) за ініціативою власника. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового договору з ініціативи осіб, які не є стороною трудового договору. Відсторонення від роботи. Оформлення та звільнення з роботи (посади) і проведення розрахунку.

Тема 6. Правове регулювання робочого часу.

Поняття та норми робочого часу. Види робочого дня (тижня). Правові ознаки нормального робочого дня. Скорочений і неповний робочий день. Ненормований і перервний робочий день. Облік робочого часу і його види. Правове регулювання надурочних робіт.

Тема 7. Правове регулювання часу відпочинку.

Поняття та види часу відпочинку. Перерви протягом робочого дня. Закон України "Про відпустки": загальна характеристика. Класифікація відпусток. Право на щорічну основну відпустку, її тривалість, порядок надання та оплати. Право на щорічні додаткові відпустки. Поняття, види та порядок надання соціальних відпусток. Відпустки без збереження заробітної плати. Право на грошову компенсацію за невикористану відпустку.

Модуль 3.

Тема 1 (8). Оплата праці. Гарантії та компенсації.

Поняття заробітної плати за трудовим договором. Основна та додаткова зарплата.

Тарифна система. Форми та системи оплати праці. Державне регулювання оплати праці. Договірне регулювання оплати праці.

Право працівника на оплату праці та його захист. Форми та строки виплати зарплати. Обмеження утримання із зарплати. Гарантійні та компенсаційні випрати.

Тема 2 (9). Основні функцій та права профспілок.

Основні функції профспілок. Співвідношення захисної та виробничої функції на сучасному етапі. Принци соціального партнерства у діяльності профспілок. Додаткові гарантії трудових прав виборних профспілкових працівників.

Тема 3(10). Колективний договір.

Поняття і сторони колективного договору. Зміст колективного договору: зобов’язальні, нормативні, інформативні умови. Порядок прийняття і строки дії колективного договору. Вирішення розбіжностей при укладенні колективного договору. Контроль за виконанням і відповідальність сторін колективного договору.