Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шумілова В.В. Організація роботи сомельє Метод....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Передмова

Історія виноробства і культури споживання вина майже так само довга, як і історія людської цивілізації. Уміння поєднувати алкогольні напої і страви – це особлива культура, яка безперечно сприяє спілкуванню між людьми, за допомогою мови «гастронома». Аби володіти такою культурою, необхідно мати певний мінімум знань про виноробство і вино. Це свідчить і про високу загальну культуру людини. Це – ціла наука і, аби зрозуміти її ази, слід почати з вивчення історії виноградарства і виноробства.

Вино містить більше 800 компонентів, з яких приблизно 200 нелетучих і 600 летючих. Більшість цих з'єднань зустрічаються практично у всіх винах, але в різних концентраціях. Складність і різноманітність складу вина є результатом як його біологічного походження, так і подальшої переробки шляхом спиртного бродіння.

Визначення якості вина – це не лише оцінка його зовнішнього вигляду і смаку, тут важливі і запах вина, і його типовість. Хімічний аналіз відіграє важливу роль у визначенні переваг вина, але якість визначають за допомогою органів відчуття, тобто органолептичним методом. П'ять показників вина – прозорість, колір, букет, смак, типовість – оцінюються за допомогою зору, нюху, смакових відчуттів, пам'яті. Тому майбутнім спеціалістам необхідно оволодіти знаннями щодо організації роботи сомельє, технології виробництва вин та міцно алкогольних напоїв.

Метою вивчення дисципліни «Організація роботи сомельє» є набуття знань майбутніми фахівцями про історію виникнення вина, про виробництво вина і спиртних напоїв, про поєднання напоїв з стравами, формування спеціальних знань в області сервіровки і подачі спиртних напоїв, знайомство з професією сомельє.

Структура та зміст дисципліни „Організація роботи сомельє” відображає вимоги професійно-кваліфікаційної характеристики бакалавра напрямку підготовки „Технологія харчування” та „Готельно-ресторанна справа”.

Література

Основна:

1. Крилова Л.В. Організація роботи сомельє: Навчальний посібник / Л.В. Крилова, В.В. Шумілова – Донецьк: ДонНУЕТ, 2010. – 325 с.

2. АрхиповВ.В. Организация работы сомелье: уч. пос. для студ. высш. учеб. зав./ В.В. Архипов – К: Центр учебной литературы, 2009. - 304 с.

Додаткова:

  1. 3. Бегг Десманд. Водка. Справочник. Советы знатока / Пер. с англ. – М.: БММ АО, 2004. – 192с.: ил.

  1. Грегори Конал. Коньяк. Справочник. Советы знатока / Пер. с англ. – М.: БММ АО, 2004. – 224с.: ил.

  2. Дейв Брум. Крепкие алкогольные напитки мира. – М.: Изд-во Эксмо, 2004. – 224с.

  3. Дженсис Робинсон. Как дегустировать вино. Теория и практика / Пер. с англ. - М.: Издательство ВВРG, 2004. – 208с.

  4. Евсеевский Ф. Библия бармена. - М.: Евробукс, 2004.

  5. Иванов Ю.Г. Крепкоалкогольные напитки. – Смоленск: Русич, 1997. – 512с.

  6. Кларк О. Вино. Полное руководство для знатоков и не только. – М.: Эксмо, 200.- 144с.: ил.

  7. Купцов А.В. Вина Франции. – М: Мздательство Жигульского (ООО»Бизнес ту Бизнес Продакшн Групп «Би-Би-Пи-Джи»), 2002. – 304с.: ил. – (Вина и спиртные напитки мира).

  8. Павленко Н.М., Киранов А.А., Рубения Р.К. Вино на вашем столе. – Симферополь: ОАО «Солнечная долина», 2002. – 160с.: ил.

  9. Приве Йенс. Вино. Иллюстрированная энциклопедия / Пер. с нем. – М.: БММ АО, 200. – 256с.: ил.

  10. Спенс Годфри. Белое вино. Справочник. Советы знатока / Пер. с англ. – М.: БММ АО, 2004. – 256с.: ил.

  11. Шульпаков Г. Коньяк. Альбом-путеводитель. – М.: Изд-во Жигульского , 2004.

  12. Эдвардс Майкл. Красное вино. Справочник. Советы знатока / Пер. с англ. – М.: БММ АО, 2004. – 256с.: ил.