Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на вопросы по рпс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
582.66 Кб
Скачать

26. Сучасний рівень та перспективи розвитку нафтової промисловості України

Нафта   —  основа  світового  паливно-енергетичного  балансу, найефективніше   й  найзручніше  паливо.  Продукти  нафтопереробки широко  використовуються в усіх галузях промисловості,  сільського господарства,  на транспорті, у побуті. Основна частина  продукції використовується  для вироблення енергії, а тому вона  відноситься до групи галузей енергетики. Частина нафти й нафтопродуктів йде на нафтохімічну переробку. Нафта   має  певні  природні  переваги  порівняно  з  твердим паливом:  більша  ефективність на одиницю об'єму  й  ваги,  висока теплотвірна  здатність,  відносна дешевість  перевезень  наливними суднами   великої   вантажопідйомності,   значно   менші   витрати навантаження  й  розвантаження, властивості плинності  й  швидкого згоряння  (що  полегшує механізацію та автоматизацію  видобутку  й транспортування),  більша "чистота" — все  це  сприяє  утвердженню нафти   як   основного  енергоносія  та  сировини   для   хімічної промисловості. Нафтова   промисловість  України  характеризується   низькими показниками, хоча потенційні можливості її видобутку  можуть  бути більшими.  У  зв'язку  з  певним вичерпанням  нафтових  родовищ  у старопромислових  західних районах поряд з пошуками  і  видобутком нафти  у  східних районах ширше розгортається геологічна  розвідка шельфової   зони   Чорного   і   Азовського   морів,    а    також Причорноморської   низовини,  де  останніми   роками   видобувають промислову нафту.  За  різними оцінками потенційні ресурси нафти у надрах  Землі становлять  185—390  млрд.  т. За всю  історію  розвитку  нафтової промисловості з земних надр одержано близько 80 млрд. т нафти. Україна  не  багата  на  нафту.  Виокремлюються  три  райони: Прикарпатський, Дніпровсько-донецький та Причорноморський.

Основний видобуток нафти припадає на Східний нафтогазоносний регіон. Його питома вага у загальному видобутку нафти в країні досягає майже 80%. У Південному нафтогазоносному регіоні балансові видобувні запаси становлять 3% від запасів Укр, тому видобуток нафти практично відсутній.

Тенденція до скорочення видобутку нафти в Укр пояснюється не лише вичерпністю її запасів, а й тим, що більше ніж 90% механізованих свердловин мають насоси, які можуть працювати на глибині до 2000-2500 м, в той час як середня глибина основних покладів нафти становить 3000-4000м. Крім цього, застарілим є основний фонд більшості свердловин та їхнього обл-ня. Так, загальне спрацювання ОФ по АТ “Укрнафта” становить майже 60%, не вистачає міцних труб, насосів, агрегатів. Подальший розвиток нафтової пр-сті в Укр обумовлює необхідність вирішення цілого ряду проблем.

Однак з найголовніших – це пошук шляхів стабілізації та подальшого приросту видобутку нафти в Укр. Зростання глибини залягання продуктивних покладів нафти, ускладнення технології їх освоєння, зниження темпів приросту промислових запасів є стримуючими факторами щодо збільшення видобутку нафти. Одночасно наявність на тер України значної к-сті науково обгрунтованих прогнозних запасів високоякісної нафти з низьким вмістом сірчаних сполук, високим виходом світлих фракцій, а також зросла потреба в нафтопродуктах стимулюють розвиток нафтовидобувної пр-сті. Успіхи цієї галузі прямо залежать від результатів геологорозвідувальних робіт по пошуку нафти.

Необхідно відзначити, що ці роботи проводились в останні роки з низькою ефективністю та систематичним невиконанням завдань щодо приросту промислових запасів. Практично в останні роки не було відкрито жодного нафтового родовища не тільки великообємного за запасами, але й середньообємного. У нафтовидобувній промисловості країни необхідно різко збільшити обсяги експлуатаційного буріння на діючих родовищах, значно прискорити освоєння нових родовищ, які передбачається відкрити в процесі геологорозвідувальних робіт, ущільнити мережу свердловин, а також впровадити комплекс методів щодо поліпшення стану заводнення та нових методів нафтовіддачі.