Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрон. посібник с гиперссылками..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
943.1 Кб
Скачать

Основи обробки матеріалів та інструмент

Оскільки подача здійснюється у кінці неробочого ходу, коли різець не дотикається до заготовки, подача не впливає на передній і задній кути у процесі різання. На ці кути також не впливає розмір заготовки та відстань від вершини різця до його опорної поверхні. Процес різання при струганні звичайно виконується без охолодження ( за виключенням кінцевого – чистового стругання).

2 Методичні вказівки

Зверніть увагу на те, що при чистовому обробленні, коли необхідно одержати високу якість поверхні, наріст не може бути бажаним. Оскільки основою наросту є тонкі загальмовані слої деформованого металу, то всі фактори , які зменшують тертя на передній поверхні різця, будуть ускладнювати умови наростоутворення. Чим менше шорсткість передньої поверхні різця, тим гірше умови наростоутворення. Застосування мастильно-охолоджувальної рідини та зменшення кута різання також знижує наростоутворення.

Меншу схильність до наростоутворення має інструмент, оснащений пластинками твердого сплаву.

Зверніть увагу на особливості конструкцій стругальних і довбальних різців, а також їх призначення. Знання про стругальні та довбальні різці дають можливість правильно використовувати їх на виробництві.

3 Питання для самоконтролю

  1. Укажіть, при якому обробленні поверхні заготовки наріст є небажаним.

  2. Поясніть, як залежить наростоутворення від шорсткості.

  3. Укажіть, на яких верстатах здійснюється процес стругання та довбання.

  4. Назвіть особливості процесу різання при струганні та довбанні.

  5. Зазначте, який різальний інструмент застосовують в процесі стругання та довбання.

До змісту

Основи обробки матеріалів та інструмент

До змісту

Тема 3 Процеси свердління, зенкерування і розгортання

Анотація: проаналізовано процес стружкоутворення при свердлінні, описано зношення й стійкість свердел, зенкерів і розгорток з метою забезпечення якості і ефективності оброблення при свердлінні, зенкеруванні та розгортанні.

Питання до теми:

  1. Процес стружкоутворення.

  2. Зношення й стійкість свердел, зенкерів і розгорток.

Література: [1, с. 194, 200, 223...225]

  1. Основні категорії та поняття

Процес стружкоутворення. Свердло – складніший інструмент, ніж різець. Процес різання (стружкоутворення) свердлом відбувається в більш складних умовах, саме : ускладнюються відведення стружки і підведення охолоджувальної рідини, спостерігається значне тертя стружки по поверхні канавок свердла, а також стружки й самого свердла по поверхні, що обробляється; вздовж різальної крайки виникає різкий перепад швидкості різання так, що в окремих точках цієї крайки шар деформується й зрізується з різною швидкістю; різне деформування має місце за наявності перемінного кута γ уздовж усієї різальної кромки спірального свердла, а тому при наближенні точки різальної крайки до периферії свердла деформування шару, що зрізується, зменшується.

Все це спричиняє більш складні порівняно з точінням умови протікання процесу стружкоутворення при свердлінні, значне деформування шару, що зрізується, збільшення тепловиділення й підвищення нагрівання свердла. Процес стружкоутворення на невеликій дільниці різальної кромки підпорядковується тим же закономірностям й супроводжується тими ж явищами, що й при точінні. Гнучкі та пластичні деформації, тепловиділення, наростоутворення, зміцнення, зношення інструменту виникає за тими ж причинами.

Як і при точінні, на температуру різання при свердлінні швидкість різання має більший вплив, ніж подача. При свердлінні сталей утворюється в основному зливна стружка, а при обробленні чавуну – стружка надлому.

Зношення й стійкість свердел, зенкерів і розгорток. Як і будь-який різальний інструмент: свердло, зенкер і розгортка в процесі різання зношуються.

У свердел, зенкерів і розгорток з швидкорізальної сталі зношуються задні й передні поверхні, стрічки та кути; у свердел, зенкерів і розгорток, оснащених твердим сплавом – задні поверхні, кути, перемички та стрічки.