Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрон. посібник с гиперссылками..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
943.1 Кб
Скачать

Основи обробки матеріалів та інструмент

До недоліків керамічних матеріалів відносяться ламкість, а тому керамічні матеріали застосовують в основному при напівчистовому та чистовому обточуванні.

Найбільш високі різальні властивості мають пластинки з кераміки ЦМ-332, ВОК-60. Пластинки з керамічних матеріалів виконують овальними, круглими, призматичними.

4 Алмази - найтвердіші матеріали, хімічно малоактивні, не піддаються дії кислот і лугу, мають невеликий коефіцієнт тертя, слабку здатність до адгезії з металами, високі теплостійкість і зносостійкість, забезпечують утворення інструменту гострої різальної кромки, недоліки алмазів – їх ламкість та висока вартість. Алмази класифікують за формою, якістю та розмірами ( залежно від призначення). Синтетичні алмази отримують із графіту при високих тисках і температурах; одержані кристали алмазу роздрібнюють у порошок, який використовують для виготовлення алмазно-абразивного інструменту ( кругів, дисків, брусків, хонів, паст).

Алмазні різці застосовують в основному як чистовий інструмент при різанні кольорових металів, сплавів і неметалевих матеріалів. Алмази використовують і для виправлення шліфувальних та алмазних кругів.

5 Ельбор – надтвердий синтетичний матеріал, створений на основі кубічного нітриду бору ( речовини, яка складається з атомів азоту та бору). Він має значну твердість ( до 9000 кгс/мм2 ), високу теплостійкість ( 1400°С ), більш міцним порівняно з алмазом, а тому інструмент, виготовленний з ельбору, має високу зносостійкість. Ельбор у вигляді порошку використовують для виготовлення шліфувальних кругів та іншого абразивного інструменту, а у вигляді стовпців – для виготовлення різців.

2 Методичні вказівки

При вивченні цієї теми потрібно використовувати довідник металіста, де є марки, хімічний склад і механічні властивості інструментальних матеріалів: вуглецевих, легованих і швидкорізальних сталей, твердих сплавів. Зверніть увагу на швидкорізальні сталі, тверді сплави, мінералокерамічні матеріали, ельбор як на найбільш прогресивні матеріали, застосування яких у різальному інструменті значно впливає на продуктивність праці.

До змісту

Основи обробки матеріалів та інструмент

3 Питання для самоконтролю

  1. Поясніть, які елементи впливають на властивості вуглецевих сталей.

  2. Поясніть, які елементи впливають на властивості легованих сталей.

  3. Наведіть приклади марок швидкорізальних сталей та їх розшифрування.

  4. Наведіть приклади марок твердих сплавів та їх розшифрування

  5. Порівняйте, чим відрізняються вольфрамові тверді сплави

від титановольфрамових .

До змісту

Основи обробки матеріалів та інструмент

До змісту

Тема 2 Процеси точіння і стругання. Токарні різці і основи їх конструювання

Анотація: викладено явища утворення наросту усадки стружки та зміцнення обробленої поверхні, описано особливості процесів стругання й довбання як основи ефективності процесу різання матеріалів стругальними та довбальними різцями

Питання до теми:

  1. Явища утворення наросту усадки стружки й зміцнення обробленої поверхні.

  2. Особливості процесів стругання й довбання.

Література: [1, с. 175...183]