Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрон. посібник с гиперссылками..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
943.1 Кб
Скачать

Основи обробки матеріалів та інструмент

2 Методичні вказівки

При вивченні цього питання зверніть увагу на схему нарізування різі мітчиком, плашкою та нарізними фрезами, однонитковим різцем.

Високопродуктивне багатопрохідне нарізування різі здійснюється однонитковими твердосплавними різцями, оскільки при цьому можна використовувати високі швидкості різання (до 120...150 м/хв порівняно з 5...8 м/хв при нарізуванні швидкорізальними гребінками).

3 Питання для самоконтролю

  1. Укажіть, які методи нарізування та шляхи утворення різей використовують при різенарізуванні.

  2. Назвіть різальний інструмент, який здійснює високопродуктивне багатопрохідне нарізання різі.

  3. Розкрийте сутність поняття «мітчик» та опишіть його призначення .

  4. Розкрийте сутність поняття «плашка» та опишіть її призначення.

  5. Назвіть інструменти, якими виконується багатопрохідне нарізування різі.

До змісту

Основи обробки матеріалів та інструмент

До змісту

Тема 7 Процес протягування. Типи протяжок та основи їх конструювання

Анотація: описано схеми різання, які необхідно враховувати при виборі протяжок, щоб забезпечити високу продуктивність й якість оброблення матеріалів.

Питання до теми:

Схеми різання при протягуванні.

Література: [1,с. 383…392]

  1. Основні категорії та поняття

Схеми різання при протягуванні – це графічне зображення поступового змінення профілю заготовки у процесі протягування.

Схеми різання деяких найбільш поширених типів протяжок та окремі шари матеріалу, які зрізають зуби, зображено на рис. 358 [1,с. 383].

Профільна схема характеризується тим, що кожен наступний зуб протяжки зрізає тонку стружку по всій ширині оброблюваної поверхні, наприклад по всій ширині шліца, всій довжині кола та ін.

Генераторна схема передбачає зрізання припуску паралельними шарами на окремих дільницях за допомогою різальних зубів, і тільки останні зуби, що зачищають, зрізають тонкий шар на усьому профілі.

Груповий метод побудови схеми різання передбачає поділення загального шару, який зрізають, на невелику кількість товстих шарів. Ці шари можна знімати з різними величинами підйому на зуб. Усі різальні зуби у груповій прогресивній протяжці поділено на групи ( по два, три зуби і тд.). Ці зуби мають однаковий діаметр, але збільшуються за шириною. Цей метод називають прогресивним протягуванням: зрізаються товсті й вузькі стружки, стійкість такої протяжки у середньому у два рази більша за стійкість протяжки, яка розрахована за профільною схемою. До недоліків прогресивного протягування слід віднести більш складне виготовлення протяжок. [ 1, 383, рис. 358 ].

Під припуском розуміють загальну товщину шару металу, який слід зрізати при протягуванні. Величина номінального припуску для круглих отворів, оброблених перед протягуванням свердлом або зенкером:

Основи обробки матеріалів та інструмент

де, D - номінальний діаметр отвору, мм;

L - довжина протягувального отвору,мм.

Припуск є вихідним при розрахунку параметрів протяжки. Формули для визначення припуску залежно від форми оброблюваного отвору інших типів протяжок наведено у відповідних довідниках. У розмір припуску має входити також допуск на виготовлення отвору. Конструювання протяжки починається з вибору схеми різання для зняття заданого припуску.