Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать

Умови, необхідні для якісних пр

  1. Людські ресурси. Людям надається автономія і можливість приймати рішення. Наявність взаємозалежності й духу єдиної команди.

  2. Органічна структура. Відсутність бюрократизму, прийняття рі­шень на децентралізованій основі. Такий порядок більше сприяє інновації і задоволеності працею.

  3. Дух підприємництва. Заохочення пшоваційної діяльності.

  4. Симетрична система комунікації Наявність двосторонньої комуні­кації й діалогу. Вміння слухати, вести переговори і розв'язувати кон­флікт має перевагу над розпорядженнями і нав'язуванням думок.

  5. Лідерство. Демократичний метод керування. Надання переваги делегуванню повноважень над авторитарною моделлю.

  6. Розвинена культура співучасті. Активне залучення громадськос­ті до процесу прийняття рішень.

  7. Стратегічне планування. Остаточні строки оптимізуються з ура­хуванням можливостей ситуації. Стратегічне планування здійсню­ється за допомогою аналізу обстановки і селекції проблем.

  8. Соціальна відповідальність. Організація врівноважує власні і сус­пільні інтереси.

  9. Підтримка жінок і представників національних меншин. Актив­но проводиться лінія найму на роботу і просування по службі представників цих груп населення.

  10. Верховенство якості. Наявність програм внутрішнього контролю якості та уважний аналіз зворотного зв'язку з клієнтами.

  11. Ефективні операційні системи. Керівництво постійно аналізує свою роботу, шукає шляхи підвищення її продуктивності.

  12. Культура соціального співробітництва. Співучасть усіх працівни­ків як загальноприйнятий критерій функціонування організації. Бути чи не бути ПР-спеціалісту членом «керівної команди» насамперед залежить від розуміння керівництвом компанії того, як пра­вильно користуватися інститутом паблик рілейшнз. Зрозуміло, тут багато що залежить від рівня професіоналізму й особистих якостей самого ПР-спеціаліста.

Однак у кожному конкретному випадку найголовнішим чинником, що визначає роль паблик рілейшнз у прийнятті рішень, є те, якою мі­рою лінійні менеджери й особисто ПР-спеціаліст вважають ПР-функцію організації невід'ємною складовою роботи «керівної команди». Якщо вище керівництво вважає ПР-функціїї другорядною, у такому випадку ПР-спеціалісти не потрапляють до складу «керівної коман­ди», яка приймає рішення.

Там, де паблик рілейшнз розглядаються винятково як комунікацій­на складова організації, функція піармена стає рутинною і заздале­гідь розписаною. У таких умовах він працює як технік із питань кому­нікації, маючи справу зі стандартними, наперед «запрограмовани­ми» діями. Це, наприклад, підготовка щотижневих прес-релізів, ви­дання щомісячних прес-бюлетенів для службовців фірми, організація регулярних прес-конференцій тощо. Варто відзначити, що запрогра­мовані дії стали поширеними в роботі більшості організацій саме то­му, що вони розвантажують час менеджерів і вивільняють засоби для «непрограмованих рішень», коли справу мають із чимось новим, що потребує творчих, конструктивних підходів.

На думку сучасних фахівців, бажаним є включення паблик рі­лейшнз до складу організаційної структури і в механізм гнучкої адап­тації фірми до змін. ПР-спеціалісти повинні своєчасно розкривати суть проблеми, допомагати оцінювати зміни й пристосовуватися до еконо­мічних, політичних, соціальних і технологічних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]