Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

1.9 Схеми побудови світла

У фотографії умовно, для зручності використання, світ ділиться на малює, заповнюючий, фоновий, контрове, моделюючий і світловий акцент. Ця загальноприйнята градація досить абстрактна. Освітлення об'єкта є більш творчим процесом і підпорядковується дещо іншим закономірностям, мова про які піде далі.

Види освітлення

Малює світло (1)

Малює світло теоретично є головним і основним у композиції. Він виявляє форму предметів і деталі об'єкта і всього сюжету, залишаючи в тіні одні елементи і виділяючи інші. Це спрямований світло, який в залежності від задуму фотографа або умов зйомки може бути жорстким, так і м'яким. Освітлювачі, що дають спрямований світло, зазвичай встановлюють джерело світла не ближче півтора двох метрів до об'єкту зйомки, але і не дуже далеко. При природному освітленні роль малює світла грає сонце або будь-яке денне освітлення, що проходить через який або отвір. Наприклад, вікно, двері, просвіт між деревами...

Малює світло утворює так званий тіньовий контур. Якщо будь-яку об'ємну поверхню, особливо сферичну, висвітлити з боку фотографа, то на окремих дільницях, розташованих під різними кутами до світлових променів, утворюються затінені ділянки, які утворюють тіньової контур.

Заповнюючий світло (2)

Заповнюючий світло рівномірно висвітлює об'єкти фотозйомки, створює рівень освітленості, необхідний для задовільної опрацювання деталей, і видимих тіней не створює. Заповнюючий світло робить тіні більш світлими і завжди є м'яким.

Моделюючий світло (3)

Моделюючий світло несе функції додаткового заповнює світла і служить для підсвічування тіней в необхідних місцях. Він утворюється невеликими джерелами м'якого світла. Також він застосовується для створення місцевих відблисків і рефлексів на різних відображають деталі об'єкта зйомки. В умовах фотопавильона їх форма, колір і інтенсивність можуть регулюватися.

Контрове світло (4)

Про контровому, або зустрічному, світлі говорилося раніше. Він також створює так званий світловий контур. Чим ближче до фотоапарата встановлений джерело світла, тим ширше стає смуга світлового контуру, і, навпаки, чим далі розташований джерело світла від фотоапарата, тим вже стає ця світлова смуга.

Фоновий світло (5)

Фоновий світло служить для освітлення фону, для чого зазвичай застосовуються прилади як м'якого розсіяного, так і спрямованого світла. Він служить для того, щоб виділити об'єкт фотозйомки, створити різниця освітлення між ним і фоном. Наприклад, якщо треба, щоб об'єкт був на невинно білому тлі, фон висвітлюють сильніше, ніж об'єкт - як це прийнято при зйомках на документи. Якщо потрібно виділити об'єкт на сірому або кольоровому фоні, то фон висвітлюють менше, ніж основний об'єкт.

Колір фону не повинен різко контрастувати з кольором обличчя, якщо тільки такий контраст не є задумкою фотографа.

Світловий акцент

Вузький пучок жорсткого або м'якого світла направляється на ту ділянку об’єкта, який потрібно підсвітити. Це освітлення дуже часто використовувалося у фільмах середини минулого століття, коли в промені світла були одні лише очі актора, а все інше ховалося в напівтемряві.