Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

1.7 Освітлення об'єктів і сюжетів фотозйомки

Світлових схем освітлення існує безліч. Але вивчати їх усіх немає потреби, оскільки, знаючи властивості світла та особливості візуального сприйняття зображення, ви можете з наявних засобів і обладнання, а також виходячи з місцевих умов, висвітлити об'єкт, що знімається, так, як це необхідно. Тим більше що при фотографуванні людей неможливо використовувати одну і ту ж схему для різних моделей. Одне і те ж положення джерела світла добре для одних і погано для інших.

Суть пошуку рішення щодо висвітлення об'єкта полягає у пошуку компромісу між промальовуванням контур об'єкта і його деталей, і досягнення прийнятного рівня контрастності для конкретного знімка, щоб на ньому прорисовались всі дрібні деталі.

Отже, як зазначалося в попередньому розділі, людина сприймає будь-яке зображення, починаючи з його контуру, а лише потім звертає увагу на фактуру. Тому при фотографуванні в будь-яких умовах необхідно насамперед виділити за допомогою світла контур об'єкта або будь-яку його лінію. Тобто на місці лінії контуру повинен бути максимальний для цього знімка контраст півтонів повне або їх відсутність. Чим менше півтонів в зображенні, чим далі вони відстані один від одного, тим більше контраст.

При фотографуванні портретів діє точно таке ж правило. Найбільш фотогенічний ракурс при фотографуванні людей виходить, якщо виділити не просто лінію губ, підборіддя, рота, щек, фігури і так далі, а лінії, найбільш викривлені і мають точки перетину. Саме ці контури і необхідно "промальовувати" світлом на знімку.

Для цього підійде будь-яке джерело спрямованого малює світла. При фотографуванні при розсіяному м'якому освітленні, наприклад, у похмуру погоду, лінія виділяється при допомоги найбільш вигідною точки фотографування або ракурсу.

Наступний етап полягає в роботі безпосередньо з контрастом, тінями і фактурою об'єкта. Якщо фотографія робиться в низькому ключі, то тут достатньо одного спрямованого світла. Єдине, що можна додати за допомогою вузьконаправленого джерела жорсткого світла, це світловий акцент.

Також відразу виставляється і використовується в разі необхідності контрове і фоновий світло.

Стрічне світло, що створюється при будь-яких схемах освітлення світловий контур об'єкта, є одним з головних в побудові композиції, так як формує "лінію сили" на знімку, окреслюючи контур об'єкту зйомки.

Об'єкт буде добре видно на знімку, коли він зображується світлим на темному тлі, або темним на світлому тлі. Для цього підбирається фонове освітлення. Фактура і лінії контуру також добре передаються в тому випадку, якщо фон має проміжну яскравість, тобто якщо він світліше темних ділянок об'єкта і темніше світлих ділянок. Іноді світлий об'єкт відділяється від світлого фону тіньовим контуром, або темний об'єкт відділяється від темного тла світлим контуром.

1 етап. Оцінка зовнішності

2 етап. Виділення світлом контурів

3 етап. Підсвічування тіней

Як вже говорилося, світлочутливий шар не може однаково чітко зафіксувати дрібні деталі, які знаходяться на добре освітленій частині сюжету і в глибоких тіней. У будь-якому випадку доводиться робити вибір на користь однієї, жертвуючи іншими.

Тому, якщо є можливість вплинути на світлове рішення знімка, то для опрацювання деталей, які не висвітилися малює або основним світлом, застосовуються різні підсвічування у вигляді інших джерел світла і різноманітних рефлекторів. При цьому треба постійно відслідковувати утворився светотональный малюнок, так як тінь, як і світло, є одним з найбільш виразних елементів композиції - саме тому, що вона утворює контрастні лінії, які в першу чергу сприймаються до уваги глядачем як "лінії сили".

Тобто за допомогою "підручних засобів" необхідно добитися того, щоб різні деталі об'єкта були висвітлені більш-менш рівномірно. Градація півтіней повинна укладатися в широту світлочутливого шару, щоб на знімку проработались всі деталі зображення, якщо це необхідно.