Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

1.8 Популярні схеми світла при студійної зйомки.

Для будь-якого портфоліо необхідний хороший світло який підкреслить красу і витонченість нашої моделі. Існує безліч видів освітлення, але нам необхідні основні, які додадуть різноманітності у фотографії.

Види освітлення:

Малює - основне джерело світла, що створює светотеневой малюнок. Потужність малює джерела світла завжди повинна бути більше заповнює. Як правило різниця між тіньової і освітленій стороною для кольорової фотографії повинна бути 1-1,5 ступені, для ч.б. фото - 2 ступеня і більше. Для сімейного портрета заповнюючий світло повинен бути трохи слабше малює, щоб не було жорстких тіней. Малює світло можна використовувати як єдине джерело світла, або комбінувати з іншими.

Заповнюючий - встановлюється після того, як встановлено малює світло. Служить для заповнення світлом окремих частин або всього об'єкта зйомки, а також для пом'якшення тіней.

Модулюючий - використовується для виділення бічних частин об'єкту зйомки, підсвічування волосся, плечей і відділення об'єкту від фону. Залежно від мети і творчих ідей моделюючий світло може бути м'яким і твердим.

Контрове - підсвічує об'єкт позаду, відокремлює від фону, виділяє контур.

Фоновий - служить для підсвічування фону. Фоновий світло як би відокремлює фотографованого від заднього плану, створюючи при цьому відчуття обсягу.

Напрямок світла може бути фронтальне, діагональне, бокове, заднє-діагональне, контрове.

Одним з основних завдань є побудова студійного освітлення, яке підкреслить красу і блиск вашої моделі. Необхідно знати основні побудови і прийоми з використанням студійного освітлення, завдяки чому ви зможете зробити дуже привабливі фотографії для портфоліо Але є ще один нюанс, адже не кожен світло підійде під ту чи іншу модель і її вбрання. Підібравши найбільш підходящий світ ви зможете зробити дуже гарну фотографію і підкреслити зовнішність моделі.

1. Метелик

У цій схемі джерело світла розташовується фронтально трохи вище голови моделі, в результаті виходить симетрична тінь від носа, за своєю формою нагадує метелика.

2. Мальовничий світло

Переміщаємо прилад з фронтального в діагональне положення і отримуємо мальовничий світло. При цьому тінь від носа моделі йде трохи в бік.

3. Трикутник

Джерело світла продовжуємо зміщати в бічне положення до тих пір, поки тінь від носа не зіллється з тінню від щоки, утворюючи світловий трикутник. При повороті голови в одну іншу сторону трикутник розширюється або звужується. При зміні висоти джерела світла трикутник також переміщається вгору і вниз.

4. Тіньовий і светотональный півоберт

5. Модуляція

Джерело знаходиться в заднє-діагональному положенні, при цьому вузький потік світла проходить уздовж щоки фотографованого. Спрямований потік світла можна створити за допомогою тубуса або шторок.

6. Контрове світло

Джерело світла розташований позаду моделі. Контрове світло використовують в тому випадку, якщо необхідно передати чіткий контур об'єкта, а не його обсяг.

7. Кам’яне світло

У даній схемі джерело світла розташований знизу під особою моделі, практично на підлозі. Таке становище дозволяє імітувати світло від каміну або багаття. Обличчя фотографованого висвітлюється знизу під кутом 45 градусів. Джерело світла може бути направлений в золотий відбивач, що створює більш природний для імітації вогню жовтуватий відтінок.

8. Високий та низький ключ

Високий ключ. Встановлюється джерело світла фронтально, трохи вище голови моделі, можна встановити другий джерело знизу під кутом 45 градусів. Ця схема дозволяє домогтися м'якого, рівномірного, практично бестеневого освітлення. За спиною ставимо два стрипи, які будуть підсвічувати білий фон. Потужність джерел повинна бути на 1,5 - 2 ступені вище малює світла. Тобто, іншими словами, ми просто пересвечиваем фон, щоб він виглядав сліпуче білим.

Низький ключ. На відміну від високого ключа на фотографії переважають темні тони - фон, одяг моделі, мінімум освітлення. Фотографія, зроблена в низькому ключі, викликає відчуття драматизму. Частіше використовується один джерело світла, виділяючи окремі частини об'єкта (смисловий центр), наприклад, особа, а не цілком об'єкт.

9. Рефлексный світло

Рефлексный світло - це світло, відображене від будь-якої поверхні. З двох сторін від моделі встановлюємо по джерелу світла, спрямованих у відбивну поверхню, наприклад, парасольку. Необхідно досягти такого положення приладів, щоб при відображенні світло рівномірно заповнював обличчя моделі, не залишаючи тіньових малюнків. Як відбиваючої поверхні можна використовувати і будівельну ізоляцію з сріблястою поверхнею, розтягнутій півколом навколо особи моделі. З двох сторін встановлюються джерела світла (бажано стрипи) з однаковою потужністю. Стрипи бажано повернути таким чином, щоб в очах вони відображалися не як два окремих джерела світла, а утворювали дугу, це виглядає більш природно.

10. Лобове освітлення

Джерело світла розташований перпендикулярно площині чола. При цьому положенні особа стає більш плоским, пропадає обсяг. Але в деяких ситуаціях враховуючи особливості особи моделі подібна схема світла може стати виграшною.

Для отримання більш цікавого результату схеми світла можна поєднувати один з одним, доповнювати й ускладнювати.