Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипл_проект_вимоги.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський державний інститут

декоративно-прикладного мистецтва і дизайну

імені Михайла Бойчука

Методичні вказівки з дипломного проектування для студентів VI курсу освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст

Спеціальності 7.02020701 дизайн

Галузі знань 0202 Мистецтво

КИЇВ – 2011 р.

1.Основні вимоги, стандарти та завдання дипломного проектування

Дипломний проект студента, який навчається за спеціалізацією графічний дизайн спеціальності 7.02020701 Дизайн напрямку підготовки 0202 Мистецтво виконує випускну кваліфікаційну роботу, яка являє собою завершений дизайн проект що демонструє рівень системного опанування знаннями та навичками отриманими в процесі навчання з дисциплін гуманітарного, соціально-економічного та спеціального циклів, а, також дисциплін вільного вибору ВНЗ.

Мета дипломного проектування - систематизувати розширити і закріпити теоретичні знання і практичні навички за фахом.

Дипломна робота повинна відображати вміння студента самостійно приймати рішення, аналізувати вихідний матеріал, як у контексті художнього рішення, так і з точки зору технологічної та економічної адекватності.

Завданням розробки конкретного проекту є створення реального об'єкта, серії творів дизайну, на основі заданих умов. Важливо відзначити, що випускник у дипломній роботі повинен продемонструвати свої можливості і вміння вирішувати завдання відповідні кваліфікації Дизайнер: у сфері гуманітарної та соціально-економічного знання: - Випускник повинен володіти знаннями в галузі гуманітарних і соціально-економічних дисциплін та застосовувати їх у своїй професійній діяльності; по загальноосвітнім дисциплінам: - Орієнтуватися в спеціальній літературі, що стосується як обраного виду мистецтва, так і інших областей художньої творчості; - Знати і розуміти основні закономірності розвитку мистецтва; -Володіти практичними навичками різних видів образотворчого мистецтва, розуміючи специфіку виразних засобів різних видів мистецтва; зі спеціальних дисциплін: - Володіти теоретичними знаннями і практичними навичками дизайнера; - Уміти аналізувати об'єкти дизайну; - Мати досвід реалізації художнього задуму на практиці; - Володіти навичками науково-дослідної діяльності в галузі дизайну.

Успішне виконання дипломного проекту, в першу чергу, залежить від правильної і чіткої організації роботи та розподілу часу студента-дипломника з моменту вибору теми і до надання готового проекту на кафедру для передзахисту.

Згідно стандарту на дипломне проектування відводиться від до 40 тижнів. Згідно з навчальним планом дипломне проектування розпочинається відразу після переддипломної практики і триває 32 тижня. Під час проходження переддипломної практики випускники повинні збирати матеріал для виконання підсумкової кваліфікаційної роботи. Зокрема, вони повинні зробити огляд аналогів і прототипів, скласти психологічний і соціальний портрет споживача, осмислити історико-художнє значення об'єкта (місця), скласти сценарій поведінки споживача з урахуванням його соціальних і психологічних особливостей, виробити дизайн-концепцію, розробити ескізи і т. п.

Робота мусить укладатися в певні терміни, у зв'язку з чим дипломник, спільно з керівником протягом першого тижня надає на кафедру календарний графік виконання проекту. Такий графік повинен носити індивідуальний характер, а його суть зводиться до регламентування часу, що витрачається на окремі етапи підготовки диплому, він також повинен містити календарний план виконання робіт із зазначенням контрольного часу та розклад консультаційних зустрічей з керівником. У міру виконання певних блоків робіт дипломник представляє матеріал керівнику на консультацію. Керівник дипломного проекту визначає рівень вимог до дипломного проекту, відстежує хід робіт і рекомендує проект до захисту. Календарний план є основним плановим документом, за яким контролюється поточний стан роботи над дипломним проектом.

Виконаний і захищений дипломний проект є підставою для присвоєння студенту спеціальності Дизайнер відповідної кваліфікації (графічний дизайн) Державної атестаційної комісією (ДАК).

До роботи над дипломним проектом допускається студент випускного (6-го) курсу, який немає академічних заборгованостей і успішно пройшов преддипломну практику. На дипломне проектування згідно з навчальним планом студенту відводиться 24 год. на консультації з керівником дипломного проектування протягом усього періоду дипломного проектування.

Тема дипломного проектування формулюється студентом на основі запропонованого поточного списку тем кафедри, яка несе відповідальність за напрям наукових розробок. Після розгляду заяв студентів на вибір тем по дипломному проектуванню на засіданні кафедри призначаються керівники дипломного проекту. Протоколи відповідних засідань подаються на розгляд Вченої ради інституту. Після видання Наказу Ректора про затвердження теми і керівника дипломного проекту зміни допускаються як виняток на підставі нової заяви студента, але не пізніше місячного терміну.

Назва теми має повністю характеризувати поставлену перед студентом актуальну творчу задачу і відображати зміст дипломного проекту.

Зміст дипломних проектів визначається завданням на проектування, оформленим на бланку встановленої форми, що розробляється дипломником спільно з керівником, на підставі затвердженої теми. На час проектування встановлюються терміни обов'язкових консультацій з керівником (не рідше одного разу на тиждень), а також консультацій по окремих частинах роботи з кураторами суміжних дисциплін. Консультації фіксуються в «Графіку дипломного проектування» і завіряються підписами дипломника і дипломного керівника.

Після завершення роботи над проектом і отримання позитивних рецензій керівника і фахівця сторонньої організації (замовника) керівник організовує попередній захист. При цьому визначається готовність студента до захисту в ДАК, про що складається протокол засідання кафедри. Далі, не пізніше, ніж за 3-5 днів до дня захисту студент зобов'язаний здати на кафедру всі дипломні матеріали:

- особовий листок;

- завдання на дипломний проект;

- висновки керівника по дипломному проектуванню;

- рецензія;

- 3 фото розміром 2Х3 см.;

- пояснювальна записка;

- макет та додаткові матеріали для захисту;

- 2-ва компакт диски з записом макету та пояснювальної записки;

і в призначений день з'явитися на захист.

Студенти, які не захистили дипломний проект, можуть бути допущені до повторної захисту протягом п'яти років після нормативного терміну закінчення інституту. Студентам, не проходили атестаційні випробування (захист диплома) з поважної причини, ректором може бути подовжений термін навчання до наступного періоду роботи Державної атестаційної комісії, але не більше одного року. Студент, який не пройшов протягом встановленого терміну навчання всіх атестаційних випробувань, що входять до складу підсумкової державної атестації, відраховується з інституту і отримує академічну довідку або, на його прохання, диплом про неповну вищу освіту.

До захисту допускаються студенти, які не мають заборгованостей і надали заповнені перший і другий обхідний листи. Обхідний лист № 1 має бути заповнений і зданий студентів до складання державних іспитів. В обхідному листі № 1 повинні бути проставлені відмітки про відсутність заборгованостей в: архіві (студентський квиток і залікова книжка), навчальної частини і бухгалтерії (відсутність заборгованостей і сплата пені). Даний документ є допуском до ДЕК. В обхідному листі № 2 проставляються відмітки про відсутність заборгованостей у бібліотеці інституту. Даний документ здається після захисту. До захисту дипломник надає довідки про впровадження результатів проектування.