Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

3.2 Західні портфоліо виглядають як альбоми з твердою обкладинкою і відрізняються зовні: на "блискавці", на кріпильної скобі, перекидні, зброшуровані...

Загальна прикмета: на першій сторінці обкладинки обов'язково є логотип агентства та його реквізити. На торці зазвичай прикріплений пластиковий кишеньку, в який вкладається картка з ім'ям, прізвищем або модельним псевдонімом. На внутрішніх сторінках обкладинок розташовані кармани, які модель може вкладати композитки або запасні фотографії. Сторінки портфоліо завжди пластикові з чорною папером в якості фону. Іноді додаються сторінки з кишеньками для слайдів і "полароідних" карток.

Портфоліо повинно існувати як мінімум у двох примірниках. Один примірник знаходиться в агентстві, де його показують клієнтам, другий - у моделі, оскільки з портфоліо вона приходить на кастинги і на роботу. За допомогою портфоліо клієнт може представити здатність моделі створити потрібний спосіб, завдяки портфоліо замовник може визначити - чи відповідає дівчина побажань і завданням рекламної кампанії.

У різних агентствах різні вимоги до букам: де-то хочуть бачити більше чорно-білих знімків, десь - кольорових. Але безперечно, і ті, і інші повинні бути присутніми. На першу сторінку вибирається один з кращих знімків, як правило, портрет. Навіть якщо в потфолио залишаються вільні сторінки, на останній сторінці теж повинна бути хороша фотографія, і теж бажано портрет. Ці два портрети в портфоліо не єдині. Їх може бути декілька з різним виразом обличчя, з посмішкою і без, можливо, з різними зачісками, і обов'язково повинен бути портрет без макіяжу. Не забудьте знімок в повний зріст у купальнику або в облягаючого одягу. Ця фотографія дозволить судити про пропорції вашої фігури.

В ідеалі - в портфоліо повинні бути присутніми фото в стильного одягу, бажано мати хоча б одну фотографію в одязі спортивного стилю. Якщо модель займається будь-яким видом спорту (плаванням, верховою їздою, стрільбою з лука) або танцями, бажано зробити знімок, виготовлений в процесі занять. Ці знімки повинні продемонструвати пластику і красу руху.

3.3 Основні вимоги до оформлення портфоліо.

Так, як підказує вам ваш талант! Він же у вас є, адже правда? Ніяких правил оформлення портфоліо немає. Тут вже, хто на що здатний. Важливо пам'ятати лише про те, що портфоліо - це ваша презентація, а виходить з нього має бути очевидно, що саме ви вмієте, на чому спеціалізуєтесь і що вже встигли накоїти. Ви самі визначаєте формат та оформлення портфоліо.

Якщо портфоліо потрібно для якоїсь конкретної мети - наприклад, для того, щоб почати співпрацювати з якоїсь галереєю, можете порадитися з галеристом. Можливо, він підкаже щось важливе саме для нього.

Взагалі, перш ніж сідати робити портфоліо, потрібно зробити дві речі. По-перше, отсмотрите десяток портфоліо ваших улюблених фотографов.А по-друге, поговоріть з людьми, яким часто доводиться розглядати портфоліо фотографів - галеристами, більд-редакторами журналів і газет, фотоагентами і так далі. Якщо самі фотографи часто помиляються у своєму розумінні того, як потрібно робити портфоліо, їх споживачі знають це, що називається, по собі.

Що обов'язково має бути в портфоліо фотографа?

У портфоліо фотографа обов'язково повинно бути все необхідне для того, щоб показати, що він може. Портфоліо повинен розкривати суть фотографа і певним чином відбудовувати його від інших фотографів. Традиційно, фотографам-початківцям доводиться в цій справі складніше. За професіонала часто говорять його роботи, більшість з яких вже відомі досвідченим споживачам фотографій. Портфоліо початківця фотографа - це швидше аванс, якесь обіцянку бути цікавим і робити якісні речі. Нехай це обіцянку читається в портфоліо.

Чого не повинно бути в портфоліо?

Чого не повинно бути в портфоліо фотографа. У портфоліо фотографа не повинно бути нічого зайвого! Додати нічого. Пам'ятайте, трохи вище ми говорили про те, що має бути очевидно з портфоліо? З його допомогою ви хочете передати глядачеві якийсь посил. Важливо, щоб ніщо не відволікало від цього. Портфоліо - це продукт. І продукт повинен бути цілісним.

Де подивитися приклади вдалих портфоліо?

Скрізь. Дуже зручно зайти на сайт якого-небудь великого фотоагентства, де багато фотографів-професіоналів, і представлені їх портфоліо. Насправді, немає критеріїв успішність портфоліо. Якщо ви перегорнув його і зрозуміли, що за фотограф перед вами і що від нього можна чекати, це вдале портфоліо. Поставте перед своїм портфоліо мети, і якщо воно їх вирішує - воно вдале.

Кому потрібно показувати портфоліо?

Показувати портфоліо можна всім. Головне - не пропускати тих людей, хто може дати реальний імпульс вашій кар'єрі - власникам фотостудій і салонів, більд-редакторів газет і журналів

Чи має сенс мати кілька портфоліо?

Як вже говорилося вище, портфоліо - річ дуже відносна. Для кожної групи ваших потенційних клієнтів важливі різні речі. У цьому сенсі дійсно має сенс мати кілька портфоліо - для різних груп клієнтів. Більш того, більшість професійних фотографів дійсно мають по кілька портфоліо.

Як довго потрібно збирати портфоліо?

Тут вже точно немає ніяких правил. Первинне портфоліо з ваших кращих фотографій можна зібрати і за півгодини. Однак, більшість фотографів збирають своє портфоліо все життя, додаючи і змінюючи кадри по мірі появи більш вдалих або більш концептуальні. Цей шлях здається нам найбільш правильним.

Чи варто витрачати на виготовлення портфоліо багато грошей?

Питання складне. Взагалі, з портфоліо все залежить від концепції. Ви можете вклеювати фотографії скотчем в альбом для малювання або нотний зошит, а інше оформлення робити олівцем, крейдою або гелевими ручками. Це ваша справа, і ваша концепція.