Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

3.4 Які ж додаткові можливості і переваги дає фотосесія в студії порівняно з фотографуванням в побутових умовах або на природі?

Щоб відповісти на це питання, визначимо завдання, які потрібно вирішити для створення художнього фотопортрета. Їх дві :

* Композиційне рішення (режисура). Це поза, одяг, макіяж, зачіска моделі, оточення моделі (фон), колорит, точка зйомки (ракурс), масштаб зображення (від портрета в повний зріст до фрагментарного), геометрія кадру. Модель тут бере активну участь і працює нарівні з фотографом над вирішенням композиції.

* Освітлення (драматургія). Це насамперед світловий малюнок, тональність, за допомогою якої можна виразити сутність моделі. Це також вибір схеми освітлення, яка в поєднанні з положенням моделі перед камерою дає можливість зробити акцент на найважливішому в її образі, найпривабливішому в її зовнішності, і заховати, увести в тінь все зайве, другорядне, не дуже красиве. Освітлення - це завдання фотографа.

І якщо перше завдання - побудова композиції - цілком вирішується у звичайної побутової обстановці або на природі, то створити задумане освітлення коректно можна лише в умовах фотостудії. А оскільки саме освітлення є основним художнім інструментом фотографа, то фотосесія в студії - це ідеальне рішення для професійного і для будь-якої портретної зйомки.

Часто можна чути про те, що фотографів розвелося, як собак нерізаних, і досить купити цифровий фотоапарат, щоб почати заробляти гроші цим ремеслом. І дійсно, у кожного з нас "Друзів" знайдеться не менше десятка фотографів. Це не дивно, адже сучасна фототехніка - проста і зрозуміла. Дивно інше - де всі ці люди знаходять собі роботу. З досвідченими все зрозуміло - їм є що показати. А як бути, якщо ти починаєш свій шлях, і похвалитися особливо нічим? Адже портфоліо все одно потрібно? Сьогодні обговорюємо, як правильно зробити портфоліо фотографа. Поїхали.

3.5 Зйомка портфоліо і приклади

Як правило, прості по побудові фотографії без зайвих деталей є найбільш виразними. Основний акцент при портретній зйомці переноситься на людину, і ніщо по можливості не повинно надмірно відволікати глядача від його сприйняття.

Портрет - це зображення людини, виконане художніми засобами живопису, скульптури або фотографії. Портрет може вважатися задовільним, якщо він відтворює оригінал в точності, зі всіма рисами його зовнішності і внутрішнього індивідуального характеру, у звичній позі, з найбільш властивій йому експресією. Задоволення цієї вимоги входить в коло завдань мистецтва і може призводити до високохудожнім результатами.

Найбільш цікавими і різноманітними об'єктами для фотозйомки є особи людей. Як правило, люди виявляють великий інтерес до того, як вони виглядають, і, крім того, більшість цікавляться портретами інших людей. Цей інтерес може обмежуватися родиною, друзями і знаменитостями, а може бути і більш широким.

Фотографувати людей - досить важке заняття, оскільки фотограф повинен або ретельно вивчити модель, або діяти так, щоб його присутність не було помітним. Добре володіння апаратурою та створення у фотографованого враження технічної компетентності допомагають проводити зйомку людей, які ведуть себе спокійно. Зйомка людей, що знаходяться в напрузі, зазвичай не дає задовільних результатів. Хороший портрет повинен розкривати перед глядачем характер людини, своєрідність особистості, почуття, які він отримує в момент зйомки, суспільне становище, спосіб життя і (або) рід занять. Повністю зображене особа може передати всі ці відомості, але у звичайних портретах очі показують більше, ніж все обличчя. Тому, якщо немає особливих причин робити інакше, очі фотографованого повинні бути добре видно на знімку.

Портретний жанр у фотографії зручно ділити на три групи: офіційний, неофіційний і документальний. Поділ на групи умовно. Офіційний портрет розкриває виключно індивідуальні риси обличчя. Зазвичай тут застосовується досить стандартне освітлення, а що стосується реквізиту, то він практично не використовується. Наприклад, бажані простота в одязі, мінімум прикрас, а також повна відсутність навколишніх предметів. На портреті часто показують тільки голову і плечі моделі. Проте зустрічаються і виключення з правил композиції. Наприклад, знімок нареченої в приміщенні на весь зріст на простому задньому фоні - це строго офіційний знімок.

З іншого боку, в неофіційному портреті часто використовують реквізит, незвичайне освітлення і (або) навколишні предмети для того, щоб розповісти про моделі або підкреслити її особливості. Вже близько 100 років основні прийоми портретної зйомки практично не змінювалися, хоча самі методи фотографування пройшли багаторазові модифікації та удосконалення від фотопластин до сучасної цифрової зйомки.

Документальний портрет зазвичай робиться в оточенні, коли людина зайнятий виконанням своєї роботи і в принципі може не підозрювати про те, що його фотографують. Якщо і застосовується позування, то це іноді може бути помітно на фотознімку.

Портфоліо від фотохудожника

Дуже багатьох цікавить, що ж таке справжнє портфоліо. З задоволенням Вам розповім про це. Портфоліо - альбом фотографій, які представляють дану модель (і не тільки фотомодель). Кількість знімків варіюватися від 5 до 15 і вище. Для моделей і артистів портфоліо - це фотографії, які демонструють їх зовнішні дані, що розкривають риси характеру і типаж. Моделі необхідно повністю розкрыть свою красу перед камерою, так як ці фотографії будуть показувати її можливості в роботі для журналів або реклами. У стандартне портфоліо зазвичай входить 10 знімків моделі формату 20х30 см приблизно такого змісту. Можна зробити альбом і з більш дрібним форматом але додати туди куди більше знімків та образів, але так ми не зможемо розгледіти деталей одягу або зовнішньої краси моделі.

1. Особа крупним планом.

2. Портрет зі спокійним особою в костюмі.

3. Портрет з веселим виразом обличчя в повсякденному одязі.

4. Портрет по пояс.

5. Портрет по пояс (другий варіант).

6. Фото в повний зріст у діловому брючному костюмі

або фото в повний зріст у діловому костюмі спідниця-блуза (піджак).

7. Фото в повний зріст у вечірній сукні (закритому або напіввідкритому).

8. Фото в повний зріст у купальнику (додатково можливо напівоголеної або ню).

9 і 10. Вільний позування в найбільш виграшних ракурсах.

Окремо хочу звернути Вашу увагу на спеціальне портфоліо. Сьогодні багато дівчата і жінки створюють в мережі інтернет свої персональні фотоальбоми або сторінки, звертаються в різні агентства для знайомств. Це і шлюбні знайомства, і пошук супутника життя, і знайомства за інтересами, знайомства з метою поїздки за кордон і багато іншого. Сьогодні ряд друкованих видань, газет і журналів також пропонує публікації фотографій своїх читачів і читачок і проводить серед них різні конкурси (іноді навіть з призами). Ряд великих фірм і організацій періодично проводять серед своїх співробітниць конкурси краси, на які дівчата і жінки, що працюють в цих організаціях, можуть представити свої фотографії. Тому цілей і завдань у спеціального портфоліо може бути багато.

Моделі, які беруть участь у таких зйомках, найчастіше непрофесійні. Це може бути будь-яка дівчина або женцина, якій потрібно вдало і реалістично уявити себе на фото. Особливість такого подання інформації полягає в тому, що враження і уявлення про Вас буде складено за фотографіями. Для різних знайомств прийнятий такий набір знімків:

1. Портрет зі спокійним особою (особа крупним планом).

2. Традиційний портрет по пояс у повсякденному одязі або формі.

3. Портрет стоячи в повний зріст із спокійним виразом обличчя у звичайній для Вас одязі.

4. Фото в повний зріст у купальнику (або відкритому бікіні, міні, топіку, але це потрібно не завжди).

5. Вільний позування або оригінальна, гламурне фото (найбільш ефектний вигляд подання).

Сьогодні цілий ряд агентств пропонують послуги своїх фотографів. Але чи варто звертатися до них? Чому Вам краще звернутися безпосередньо до мене як до незалежного фотографу? По-перше, фотозйомка людей - моя спеціалізація. По-друге, виїзна фотозйомка та фотосесія для Вас економічніша, ніж дорогі зйомки в студії, а кінцевий результат буде чудовим. При необхідності можна зробити більшу кількість знімків, щоб мати певну свободу вибору. По-третє, свої фотографії Ви отримаєте на руки, вони будуть Вашою особистою власністю, Ви самі зможете ними розпоряджатися, ні від кого не залежати і не переплачувати агентствам або посередникам.

Для моделей, модельних агентств і шкіл також часто актуальна проблема: необхідно зробити гідне портфоліо при досить обмежених фінансових можливостях. У цьому випадку я можу запропонувати перевірене так зване "допоміжне портфоліо". Модель буде представлена в найкращому світлі, але витрати на таке "виїзне" портфоліо відчутно менше, ніж на досить дорогу студійну фотозйомку та багатоденні фотосесії. Крім того, кількість зроблених фотознімків під час сесії може помітно перевищувати традиційне кількість 10 (чим більше, тим краще і багатшим буде подальший вибір), готові знімки можна надрукувати у більш економному форматі 10х15 см і з них для остаточного варіанту портфоліо вибирати кращі та найбільш вдалі.

Я також можу виконати виїзну зйомку акторської портфоліо. Можливо виготовити акторська портфоліо з акцентом на портретну зйомку, зйомку в повний зріст або по пояс з поданням різних номерів професійній акторської програми.

Якщо у Вас немає свого веб-сайту, на якому представлено Ваше портфоліо, але Ви бажаєте гідно представити себе в мережі інтернет, я можу запропонувати Вам як розміщення фотографій після фотосесії на своєму веб-сайті на Ваших персональних сторінках з Вашими координатами і резюме, так і допомогу в створенні окремого сайту (послуги веб дизайну і розміщення сторінок в інтернеті оплачуються додатково). Якщо у вас є будь-яка ідея - сміливо звертайтеся до мене. Разом подумаємо, і я допоможу Вам втілити її в життя. Термін виконання замовлення залежить від реальної завантаження.

Я запрошую на зйомки та професійних моделей, і початківців фотомоделей, і просто юнаків і дівчат с опытом и без опыта фотографування для поповнення або створення Вашого портфоліо. Ваше портфоліо може бути створено і як презентаційного для роботи і бізнесу, і як особисту для себе, для душі, своїх друзів і знайомих. Тут я уявляю деякі роботи, які заслуговують Вашої уваги. Можливо, побачивши їх, Ви зважитеся зателефонувати мені для реалізації своєї мрії стати моделлю або просто захочете поповнити свій домашній фотоальбом хорошими якісно зробленими фотографіями.

Вартість виготовлення кожного портфоліо сильно залежить від обсягу виконуваних робіт і витраченого часу, кількості зроблених попередніх фотознімків і знімків, відібраних для остаточної друку у великому форматі, і розрахується суто індивідуально для кожної фотозйомки. Я - мобільний фотограф, і можу проводити зйомки портфоліо не тільки в Харкові, але і виїхати в інше місто на Вашу фотосесію.

Ви також може бути замовлена фотосесія у професійній фотостудії. Це салонний портрет, постановочний портрет, сімейний портрет, дитячі фотографії, художній портрет, портфоліо для фотомоделі, постановочні фотографії для знайомства. Послуги асистентів і візажистів оплачуються окремо. Після зйомки проводиться цифрова обробка зображень та комп'ютерна ретуш. Використовуване професійне світлове і сучасне знімальне обладнання дозволяє на високому якісному рівні не тільки втілювати в життя всі ваші задуми, але і пропонувати до реалізації власні оригінальні рішення незалежно від ступеня складності поставлених завдань.

Н евеликі поради по макіяжу і гриму для фотосесії

Для створення образу я рекомендую користуватися послугами професійного візажиста. Будь-який візажист або гример скаже, що макіяж для фото- і відеозйомки концептуально відрізняється від будь-якого іншого (денного, вечірнього, повсякденного). Звичайний досить прозорий макіяж фотоспалах може просвітити, і обличчя на фотографії буде блідим, ніби без макіяжу. Спеціальний макіяж може виправити практично будь-які дефекти особи і навіть візуально змінити його контури, форму носа і губ. Так що не варто відмовлятися від послуг професійного візажиста або гримера, що працює з фотографами.

Але якщо все-таки Ви вирішили завдати макіяж для фотосесії самостійно, спочатку використовуйте непрозорий тональний крем, шар якого покриває все обличчя, поверх нього наноситься пудра і рум'яна. Сухі тіні і рідкий блиск для губ (навіть з блискітками) прозорі і губляться на фотознімках. Більш яскраві непрозорі (сухі) тіні використовуються для повік. Туш для вій наноситься обов'язково. На губи наноситься контур контурним каранашом (в тон помади або трохи темніше) і потім кладе яскрава помада або прозорий блиск для губ, який завжди наноситься винятково поверх помади (навіть якщо губи повинні бути природного кольору, для фотосесії спочатку потрібно нанести помаду природного відтінку і потім блиск поверх неї). Існує три варіанти макіяжу, в залежності від Вашого типажу і смаків:

* Перший - акцент на здоровий колір обличчя (найбільш популярний).

З косметики потрібно тонирующее засіб, рум'яна, світла помада і блиск на губи.

* Другий - акцент на губи (більш поширений).

Знадобитися насичена помада, легкі рум'яна, і можна злегка подовжити вії тушшю.

При наявності очок з темним склом або досить помітною оправою акцент на фотографії автоматично переноситься практично завжди на губи.

* Третій - акцент на очі (менш поширений).

Природно, це туш на вічні вії, тіні на повіки, світла помада і блиск на губи.

При наявності очок з прозорими склами в легкій золотистої або сріблястою оправі акцент переноситься на очі, тому краще не фарбувати яскраво губи, а підкреслити очі.

Висновок

Найчастіше, портфоліо створюється як презентація моделі. Її акторських можливостей, зовнішності. На фотографіях, складових портфоліо, важливо лаконічно показати все: від усмішки до якості шкіри.

В даній роботі докладно описано виконання зйомки портфоліо не тільки для самого фотографа але і для моделі, що робить роботу зрозуміліше з обох сторін. Так вам буде легше зрозуміти, що до чого і погляд на виконувану роботу стане простіше.

Виходячи із специфіки цього виду фотографії, до зйомки портфоліо пред'являються дуже жорсткі вимоги. І хоча вони зовсім не є перешкодою для творчості, не враховувати їх не можна. Приміром, на відміну від портретної зйомки, портфоліо не може містити нео-абстрактних знімків. Фотографії можуть бути кольоровими або чорно-білими, але вони повинні бути чіткими.

Тільки такими знімками можна показати "технічні" якості моделі, що дуже важливо для людей, які буду проглядати портфоліо. Адже підбираючи відповідні кандидатури, наприклад, для відображення нової колекції модного дизайнера, вони почнуть саме з перегляду "буків" моделей. Та якщо що містяться в них фотографії не дадуть їм можливість оцінити важливі для виконання завдань характеристики моделі (які фотограф приховав за візуальним ефектом) шанси моделі різко впадуть.

Якщо ви хороший фотограф то ви зрозумієте як зробити успішне портфоліо, і головне, що ви зробите його з розумом, і воно буде чудовим при перегляді вашими клієнтами.

В даній роботі було описано більш детальні вимоги для виконання роботи, і завдяки ним можна виконати успішну роботу, яка сподобається вашій моделі.

Використана література

1. HYPERLINK "http://gallery.photographer.ru/"gallery.photographer.ru

2. http://www.framestudio.com.ua

3. http://artforlife.com.ua/

4. http://fotogracio.com.ua

5. http://www.fotki.zp.u

6. http://www.photosaint.com.ua

62